uffeskitchen ul

Vintillverkning

Skrivet av Ulf Lassander 06.08.2022 | 1 Kommentarer

Kategorier:

Körsbärs- eller bigarråträdet bar rejält med frukt i år.
Trastarna kalasade för fullt tills vi fick nät över och det mesta skördat.
Nu skulle det igen bli en vinsats på egna bär, det var flera år sedan senast.
bari ambareHär ligger ca 5 kg färska bär.


mosadeSom mosas. Oj så mycket saft det blev.
Bären blandas med 8 liter vatten. 1 dl vinjäst tillsätts,
och det hela får jäsa i tre dagar.


avsilSedan silas bären bort genom durkslag eller silduk.
Jag silade av dem två gånger.


demanjan2Min gamla damejan flaska åkte i golvet för ett år sedan så
nu har jag skaffat mig en ny som jag hittade i Singsby.

2 kg strösocker rörs ut i saftblandningen och det hela hälls i flaskan.
I med en tät kork med vattenlås och låt det ”putra” några dagar
tills jäsningen lugnat ner sig.
Sedan skall saften hällas över (utan bottensats) i ett nytt kärl
där det får stå ytterligare några dagar.
Buteljeras och får mogna några veckor ( står det i receptet),
senast glömde jag bort flaskorna under några år
och väl vid provsmakningen trodde vi att det var sherry.
glasetVacker bärnsten färgad dryck. Hoppas på samma resultat denna gång.


Passar på att hålla lite smakskola samtidigt.
smaker
Av erfarenhet vet vi att graden av sötma känns tydligast på tungspetsen, 
syrlighet känns på sidorna av tungan och eventuell beskhet längst bak.
Tungan innehåller ca. 3000 smaklökar.

Låt det väl smaka!

Kommentarer

  • Bryggare 07/08/2022 12:37pm (7 dagar sen)

    Hur gör du för att ta bort "borstarna" på undersidan av bären?

    • Ulf Lassander 07/08/2022 2:39pm (7 dagar sen)

      De åker med och kommer bort i silningen. Det får heller inte bli kärnfysik av detta :)

Skriv en kommentar