Italien i kastrullen och på trappan

Det finns dagar då man står i köket och kokar äkta italiensk pasta, solen tittar in och
det knackar på dörren...där ligger en låda med italienskt vin.
I dag var det en sån dag.
Lite norr om staden Verona bland vinkullarna hittar man gården Azienda Agricola San Cassiano.Vilken utsikt och vilka vinfält!
Bara att kliva ner i källaren och plocka in.
En italiensk minisemester

Det var inte bara en prosecco som landade i går. Den hade följe av en hel del andra godsaker.
Rött, vitt och olivolja.
En bubblande nyhet

En intressant nyhet dök upp vid dörren.
En Rosé Prosecco som lanserades som nyhet i slutet på fjolåret. Årgång 2019.
Vi hamnar uppe i norditalien.
Det var Alla hjärtans dag år 1950, då 121 vinbönder i Breganze
beslöt sig att skapa ett kooperativ.
I dag består kooperativet av 700 medlemmar.
Ålands äppelvin

Under mitt senaste besök på Åland köpte jag några flaskor av öns egna äppelvin.
Smakbyns bränneri Tjudö vingård Ab, står för produkten.
Den här flaskan är en Semi Sweet och har en klar smak som påminner om
en fransk cider, dock inte så bubblig som en cider.
Äppelsmaken är tydlig och len.
Kvevlax vs Italien

I dag blev det en mixa både av det ena och det andra.
Morgonen började med en leverans gott pizzavin från Italien.
Har köpt det tidigare, det kan du läsa om här.
Fyller på källaren inför jul och nyår. Den lådan var väl just vad som rymdes.
Före lunch var det dags att bekanta sig med lokal fisk vid
Jeppes Fisk i Kvevlax. Det är ett sponsrat blogginlägg som publiceras
under veckan. Fick med mig 1 kg helströmming som skall bli
inlagd kryddströmming. Återkommer både till inlägget och receptet senare.
Mitt i pastan!

Står vid spisen och kokar lite pasta till dagens lunch. Det knackar på dörren och en låda lyfts in.
En ny leverans Prosecco från Italien.
Den får dock åka ner i källaren till kommande rätter.
Tips som räddar middagen

5 tips som räddar middagen
Känns det bekant att stå där med en nyöppnad flaska vin som smakar för strävt? Eller för surt?
Jag vet, har källaren full med trevliga överraskningar.
Att hitta den perfekta drycken till festmåltiden är inte alltid lätt och ibland uppför sig drycken inte som det var tänkt.
Med några enkla knep kan du minska strävheten i rött vin,
göra ett öl mindre beskt och hitta vin som passar till kryddhet mat.
Källa: Systembolaget och egna erfarenheter.
Vinbesök 2006

Mitt första besök, på en riktig vingård, gjorde jag i september 2006.
Bodde i Garda och var dagligen på vandring till Bardolino.
Själva besöket på vingården och provningen skedde i Avio hos
Maso Roveri med den vänliga ägaren Antonio Anzelini.
Jag var enda skandinav och de andra tyskar.
Spännande att för första gången känna att det är här det gör och ingen turistfälla.Samma resa var jag upp en natt i Geneve, men för en österbottning
slutade man inte beundra bergslandskapet och vinodlingarna.11 september och skörden var i full gång.
Sedan dess har det blivit en hel del gårdar och provningar i Frankrike,
Tyskland, Portugal, Italien och Kroatien. Fler lär det bli.
Blev påfyllning

Blev påfyllning av vinkällaren trots den börjar vara full.
Men man tackar och tar emot då det är leverans.
I dag kom rödvinet från Alessandro Rivetto i nordvästra Italien.
Orten La Morra ligger norr om staden Barolo och har
samma gynnsamma odlingsförhållande och jordmån.
Alessandros går är omgiven av vinodlingar och passar också bra som
pausställe om man skulle vara på plats med sin cykel.
Medeltemperaturen i La Morra i juli är +29 och som kallast i januari med +5.Här en vinprovning på gång nere i källaren. I dag har de också ett vinloft där
vinprovningar hålls. Som vanligt så blir det också en bild från
det mörka vinlagret med lockande landskap och solljus utanför.