theheader

Hållbara julklappstips

Skrivet av Izabella Fant 09.12.2021

Jag har i flera år försökt med inga julklappar i år-överenskommelsen men det har inte varit så fungerande, eftersom släkt och familj går bakom ens rygg och ÄNDÅ köper presenter??? Så sitter man där och SKÄMS, för att man hållit sej till dealen. Så, om det nu ska köpas julklappar så kan vi väl göra det hållbart då. Kan ju börja med att slänga ut några klassiska och enkla idéer: bjud någon på en middag eller en massage, ge en stickling från din växt, köp biobiljetter eller en satisfyer pro. Här kommer de mer komplexa:

Om du köper något till din partner, köp någonting ni båda kan ha nytta av. Då får ju båda ta del av både den andras present OCH ens egna! Saker som jag och Axel har gett till varandra (och oss själva hehe) är bl.a. trangia-kök, en utflykt med hyrd båt, ett begagnat piano, en middag och ett fotoalbum. Pianot är jag verkligen nöjd över. Det är min farmor och farfars gamla. Kolla hur bra det passar in hos oss:

DSC 1762 2DSC 1765 2

Mitt andra tips är att vara tydlig med vad du önskar dej. Jag har satt in tre BESTÄLLNINGAR i år: en värmedyna, en begagnad tvärflöjt och en Smeg-brödrost (till tre personer som jag kommer att köpa något motsvarande åt). Börja redan i augusti med att fundera på vad du egentligen vill ha och behöver.

Men mitt BÄSTA TIPS, som jag har använt mej av i flera år, är ändå toisenlainen lahja. Du betalar 5-30 euro och bestämmer vilket välgörande ändamål som pengarna ska gå till. Sen får du ett kort som du kan ge åt någon, var det står vilken present som donerats. Här är några exempel på vad man kan sätta pengarna på:

Skarmavbild 2021 12 08 kl. 13.12.36Skarmavbild 2021 12 08 kl. 13.12.55Skarmavbild 2021 12 08 kl. 13.13.09 

Mina personliga favoriter är en get, hygienpaket till en flicka, klimatgåva till en kvinna och tvålar till hela byn. Det finns ju flera olika välgörenhetsorganisationer som har liknande tjänster, men jag har alltid använt toisenlainenlahja.fi och det har funkat bra för mej. Kan också försäkra er om att det dessa presenter har gått väldigt bra hem hos personerna som jag har givit kortet till. För att inte prata om personerna som FÅR de här gåvorna då. Det blir liksom win-win. Win-win-win.


En helg i fjällen

Skrivet av Izabella Fant 07.12.2021

Så en har MÅTT de senaste dagarna! Har nog aldrig tidigare känt mej så nöjd och belåten trots -27 grader och 3 timmar dagsljus om dagarna. Har stundvis inte haft någon känsel i ansiktet, men utöver det har jag carpat diem så in i helvete. Här ska ni få se:DSC 1418 2DSC 1426 2Då vi kom fram efter åtta timmar i bil märkte den här tankspridda jäveln att jag glömt min slalomjacka, så det blev att rocka min stiliga mockajacka i backen. Diggade hela hippie-looken men föredrar ändå töntig (men varm och praktisk!!!) slalomjacka alla gånger. Jaja. Här kommer några exempel på vyerna som vi fick stirra på under våra åk.DSC 1295 3DSC 1343 2DSC 1332 2DSC 1336 2DSC 1333 2Man skulle kanske tro att detta är Lappland, men Ruka är alltså VID GRÄNSEN till Lappland, nära ryska gränsen. För några somrar sedan liftade jag från Kuusamo till Ruka och blev uppläxad av en gammal dam som plockade upp mej vid vägkanten. Så, nu vet vi det: Norra Österbotten sträcker sej från västkusten (typ Kalajoki) norrut och enda till Östra gränsen. Jaja, en landskapsbild till på det.DSC 1409 2Sukka har åkt skidor de senaste 16 åren men valde första dagen i backen att hyra en snowboard för att testa lite igen och han var i princip lika bra som jag, som snowboardat i typ 13 år? Ursäkta? Är det inte skumt hur vissa människor bara kan typ allt? Det är ju inte direkt svårt att få mindrevärdeskomplex då man är ihop med någon som KAN så mycket, men mest är jag nog bara imponerad. Var också imponerad av Kadi, som endast åkt några gånger tidigare men fixade alla backar GALANT.DSC 1365 2DSC 1355 2

Vi hade hyrt en liten stuga en bit från backen var vi badade bastu, åt goda middagar, spelade yatzy och myste om kvällarna. På menyn stod bl.a. pizza, nachoplåt och ugnsgrönsaker med halloumi. Lyssnade på bra radio också, som syns här nedan på Sukkas rejvande arm.

DSC 1523 2DSC 1529 2DSC 1557 2

Har en stor hög med bilder som ni ännu ska få se, men i ett senare inlägg. Tills dess kan ni lyssna på Kikagaku Moyo, ett psykedeliskt band från Japan. Kollade just på deras livespelning på KEXP, länk till det finns här.


December! Julmarknad! Ryamatta!

Skrivet av Izabella Fant 02.12.2021

Vi tog oss igenom November och nu är det PÅRIKTIGT vinter. Det är soligt och snöigt i Vasa och imorgon drar jag till Ruka över långhelgen. Älskar vintern, julen not so much. Men att se hur en 6-åring går igång på hela julgrejen är nog väldigt wholesome. Igår var jag dessutom på en jazzig julkeikka till Tørst (och sen förstås på lite yatzy till DOM). I söndags var vi också till Stundars tillsammans med halva Österbotten. Så tycker ändå jag har fått till det med hela julgrejen ganska så bra hittills.

DSC 0673 2DSC 0690 2DSC 0687 2

Kaffedrickaren ovan köpte dyrt kaffe och jag köpte en ryamatta på ett loppis där. Nu har vi dock börjat inse att det här med att ha en matta på väggen kanske ändå inte riktigt är vår grej? Kanske om vi hittar en bättre plats åt den och en tunn träpinne för att hålla den rak..?

DSC 0809 2DSC 0812 2Får kanske brodera in nån pratbubbla för att få den lite mer quirky och mindre mommo? Mamma-älgen skulle kunna säga "jaha" eller nåt. Älskar det ordet. I alla fall. Det var en jävligt kall dag och jag rockade Kommandoran-looken. Det blev mycket Emil i Lönnerberga-estetik den dagen.DSC 0695 2DSC 0700 2Jag och Nike. Skulle i detta skede kunna försäkra er om att jag förstås alltid frågar lov av barnet/föräldrar om jag får lägga ut en specifik bild på dem. Vet inte hur bra en 6-åring förstår exakt vad internet/instagram/blogg är för någonting, men jag gör mitt bästa. Jaja. Nä hörni månne inte december blir riktigt bra det också. Imorgon far jag som sagt mot norr med sällskap av den bästa sorten för att tillbringa några dagar i backen och några kvällar i en stuga med bastu och mys. Återkommer med Ruka-rapport nästa vecka! Hej!


Ett klädskåp i fanér på G

Skrivet av Izabella Fant 30.11.2021

Kategorier:

10 timmar i veckan går jag på slöjdkurser med ett gäng pensionärer. Det är så himla mysigt gäng och SÅ terapeutiskt att snickra och förverkliga ens planer. Har alltid varit intresserad av att bygga, men aldrig riktigt blivit uppmuntrad till det, så det är först som 20-plussare jag fattade hur kapabel jag verkligen är. Lite som med skejtandet... Hoppas verkligen vi kan börja uppmuntra barn till ett bredare urval av intressen än balett för flickor och fotboll för pojkar. HUR SOM HELST. Idag var sista slöjdtimmen före julledigt så jag tänkte visa lite hur långt jag kommit på min garderob.DSC 0769 2

Här har vi min klottiga (men älskade) ritning. Ifall det är någon där ute som vill ta inspiration så varsågoda, men gör gärna egna detaljer på det så att jag fortfarande kan skryta med att ingen annan i världen har ett likadant som mitt, deal? Bra.

DSC 0771 2DSC 0757 2

På långsidan här kommer en stor spegel. Och hyllorna kommer täckas av en skåpdörr. Och allt kommer stå på 10 cm höga ben. Och så ska allt täckas av några glansiga lager lack, såååå det lär ju nog ta en månad före det är klart ännu, men är ganska bra på gång. Lådornas placering på bilden ovan är förresten fel, här är de på rätt plats:

DSC 0780 2

DSC 0776 2

Skruvade och limmade ihop lådorna idag. Använde också trätappar som gör att det blir så otroligt clean look!!! Nästa gång ska jag göra handtag till lådorna och skåpdörren i fejkläder. Vill också förresten meddela att virkespriserna just nu är helt KREISIHÖGA, så fanérskivorna kostade sammanlagt 160 euro... Men det får fan vara värt det för det här skåpet ska hålla livet ut.

DSC 0756 2Det har verkligen varit SÅN terapi att vara i Stalli-verkstaden må-ons den här hösten. Har njutit så mycket av att lära mej nytt och fokuserat på min praktiska sida. Efter att klädskåpet är klart så ska jag bygga en gitarrställning, en hylla för vinylskivor och en stor vedställning. Där emellan ska jag och Axel renovera upp en gammal lägenhet, men ännu är det inte 100% bekräftat att vi får den. Typ 98% säkert, men vi vågar ändå inte ropa hej ännu (bara viska det).

 


November är kanske inte så förjävlig trots allt?

Skrivet av Izabella Fant 28.11.2021

Vill meddela att min fredagkväll var PRECIS så idyllisk och mysig som den ser ut på bilderna nedan. Louise och jag lärde förresten känna varandra då jag flyttade hit till Vasa tidigare i höst, men det känns verkligen som om vi känt varandra i flera år eller nåt. Ni vet hur det med vissa säger KLICK och man känner sej så trygg och avslappnad direkt från början? Louise är sån.

DSC 0423 2DSC 0428 2

Kan tänka mej att vissa blir nervösa över stearinljuset och kattsvansen där. Det var vi också. Men Nisse klarade sig bra och inga djur blev skadade o.s.v. Som den trogna hundmänniskan jag är, så händer det sällan att katter charmar mej men fan Nisse tar nog priset i söthet. Kolla på honom!!!

DSC 0448 2DSC 0466 2

 

Vill förresten redan nu göra det klart för er att jag inte är ett så stort fan av julen, men i lördags råkade det vara lillajul. Och det råkade vara en bonusbarnhelg, så vi bakade pepparkakor och sånt. Och det var najs. Nike fick en STIGA SNOW ROCKET 110 och ja, den var precis så cool som namnet låter. En slags surfbrädspulka. Den var verkligen en succé, men som den boomern jag är föredrar jag ändå vanliga pulkor och kälkar (ifall det är någon där ute som undrar hurdan slags pulka jag föredrar lol). Ska sluta skriva och visa bilder istället.

DSC 0487 2DSC 0491 2DSC 0506 2DSC 0520 2DSC 0547 2

Förstår ni hur stressdempande det är att umgås med två så här gulliga människor?? Älskar dem så himla mycket. Tänkte explodera av kärlek då till och med en vilsen novembersol kom förbi. Grillade vihisar och frös. Ruinerna i Gamla Vasa får 5/5 old-school-pulkor.

DSC 0562 2DSC 0589 2

Jävlar så långt det här inlägget blir nu. Får visa resten av bilderna från helgen senare. Hela julgrejen eskalerade nämligen ännu mer idag. Men mer om det imorgon. Klämmer ännu in några från pepparkaksbaket med Nike och hennes gulliga kompis Li. 

DSC 0632 2DSC 0637 2DSC 0655 2

 


En helg i STAN

Skrivet av Izabella Fant 26.11.2021 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Lovade mej själv att aldrig börja kalla Helsingfors för STAN då jag flyttade dit. På samma sätt som jag aldrig skulle börja kalla Österbotten för Pampas. Nå, i något skede ändrades löftet till att det är okej att använda de orden så länge jag är ironisk. Behövde förklara det, så ni inte tror jag är någon arrogant ~stassfrass~.

HUR SOM HELST, hängde alltså i Helsingfors förra helgen. Träffade mina vänner Sanna & Mikko på Lie Mi och åt Shanghai Tacos. Om ni inte smakat på dem, gå dit nästa gång ni har chansen och tacka mej senare. Lie Mi bidrog också till bra ljussättning för en liten porträtt-session:

DSC 0313 2DSC 0322 2

DSC 0324 2DSC 0331 2DSC 0304 2

Efter en lyckad matsession for vi till en bar och spelade Labyrinth, ni vet det där man spelade på eftis då man var typ 8? Otroligt att man hade hjärnkapacitet i den åldern för det var klurigt som fan, men jävligt roligt!!! Tror bestämt att jag måste skaffa mej ett sånt till julklapp. Älskar att köpa julklappar åt mej själv. Vi fortsätter med lite mer bilder på mina snygga vänner under Labyrith-sessionen:

DSC 0363 2DSC 0343 2

Borde kanske specificera "vännen" ovan, som inte än någon vanlig vän, utan min pojkvän. En väldigt underbar sådan. Axel Brink heter han, kallas för Sukka. Så nu vet ni det. Något annat ni borde få veta är att alla dessa bilder är tagna med min NYA KAMERA!!! Hade stått ut med min Nikon D3100 i ELVA ÅR så tyckte verkligen jag var förtjänt av en Nikon D750 nu. Köpte också två linser: Nikkor 24-120mm och Nikkor 50mm. Köpte allt begagnat i butiken Rajala Pro Shop. Förutom att äta Shanghai Tacos så rekommenderar jag också att ta en sväng dit om man är ens lite fotointresserad.

 

Hängde också med min före detta bandmedlem Sami. Vi åt otroooligt goda hamburgare på Kuja i Berghäll. Karaoke sjöngs också. Vet inte varför den här bloggen plötsligt förvandlades till en matblogg men måste tydligen ännu få rekommendera ett ställe: Bar No 9. Finns på Nylandsgatan. Har ätit så goda vegetariska woks där att HUHHU.

DSC 0150 2DSC 0156 2

Hälsade också på min mormor och morfar. De är väldigt gamla och sjuka, men väldigt fotogeniska. Tänk att vara 80-plussare och ännu vara så här söt:

DSC 0180 2DSC 0193 2DSC 9998 2

DSC 0029 3

På söndag träffade jag min vän Sandra på caféet Sävy i Berghäll. Vägrar använda ordet rekommenderar en ENDA GÅNG TILL i det här inlägget, men om vi säger som så att stället var fullt med söta hundar. Upp till er vad ni gör med den infon. Jaja, avslutar med ett par stassfrass-bilder, varsågoda:

DSC 0229 2DSC 0265 2


VÄLKOMNA SKA NI VARA

Skrivet av Izabella Fant 24.11.2021

Jaha hörni! Här sitter jag och BLOGGAR och det känns så himla kul!!! Lanseringsdag och allt. Har ett par inlägg här längre ner som jag skrivit tidigare, men av nån orsak känns det här som det första riktiga blogginlägget då jag säger välkommen och sånt viktigt. Tänkte berätta lite om mej själv och mitt liv men vi börjar med det ytliga, så här ser jag ut:

DSC 0243 3

Skulle beskriva mej som rätt så sympatisk men också rätt så ironisk. Tycker världen är en skum plats. Likaså människorna här och inte minst jag själv. Nåväl. Bloggade ca 2010-2016. Sen tog instagram över och jag sa rip till bloggvärlden. Nu känns den återuppstådd. Känner på mej att bloggarna kommer att komma tillbaka nu 2022. Eller så är det bara önsketänk. Dags för bild på yllekristallen igen.

DSC 0328 4

Älskar att fota och musicera, så det lär blir en del sånt här. Har även ett stort renoveringsprojekt på gång, ska berätta mer om det så fort jag skrivit under lite papper och sånt. Ska även visa er allt jag byggt och grejat med på mina slöjdkurser (=terapi, ah så man har MÅTT bakom cirkelsågen!). Diggar också att sy kläder. Älskar att resa. Speciellt i paketbil. Annat då.. Jobbar oftast på inspelningar, så det lär bli en del sånt också. Avslutar denna fantastiskt enhetliga yllekristalls-presentation med några bilder från ~the vanlife~.

DSC 0017DSC 0829

DSC 0248

DSC 0026DSC 0120


50-talsborden som blev återupplivade

Skrivet av Izabella Fant 17.11.2021

Kategorier:

Under de senaste veckorna har jag jobbat med två nattduksbord som min farfar byggde på 50-talet. Hade SÅ ONT i tummarna efter att ha skrapat bort all gammal lack (efter att ha slipat bort gamla målarfärgen). Han hade nämligen målat dem vita i ett senare skede och jag har SNÄPPET svårt för vit inredning och ville därför ta fram deras orginal-look. Tänker fortfarande på mina stackars tummar, böjda i 90 grader, varje gång jag ser dem men kan ändå konstatera att det var värt smärtan. Kolla hur fina de blev!!! 

DSC 9

DSC 21

DSC 0037

DSC 42

DSC 50

Köpte nya knoppar men kan inte bestämma mej om dessa ankor är skitcoola och quirky eller bara lame och cheap??? Brukar bli lite så med grejer man köper på Clas Ohlson lol. Måste fundera lite. Skulle ju helst ha ett par ringliknande-grejer från 50-talet.

 

DSC 11DSC 48

 

Avslutningsvis ska jag visa hur de såg ut före jag fixade upp dem:

IMG 7056


Skitbra & skitdåliga val jag gjort på sistone

Skrivet av Izabella Fant 15.11.2021

Kategorier:

Bloggare älskar (ju?) listor och där är jag inget undantag. Tänker köra på säkra kort så här i början av ~karriären~ så här har ni: skitbra & skitdåliga val jag gjort på sistone. 

Skitbra: Gömt like-siffrorna på instagram för både mina egna och andras inlägg och det är SÅ SKÖNT. Hur jag än skulle vilja bry mej skit om bekräftelse via likes, så kvarstår ju faktum att vi är programmerade att bry oss om det. Men att låta sitt content påverkas av vad som går hem hos andra är ju nog himla tråkigt. Kan vi inte komma överens om att hela den bekräftelsekulturen hör hemma hos 2010-talet???

Skitdåligt: Gått runt på stan med en burk med mörkröd målarfärg och en kvart senare märkt att den gått sönder. Hela väskan och mycket av dess innehåll förstördes. Likaså mina nya favoritjeans, mina favoritskor och min jacka, som inte ens var min utan Axels. Räddade jeansen genom att klotta ner dem ännu mer med samma färg. Kan visa i ett senare inlägg.

Skitbra: Hittat en vegansk deoderant som verkligen FUNKAR på mej, nämligen Urtekrams Deo Crystal aloe vera. Känns skit då jag tänker på mängden veganska dödön (bästa finlandismen) som jag använt en gång, känt svettlukt 3 timmar senare och sedan ställt bredvid alla andra icke-fungeranade dödön. Har noll tålamod för svettlukt.

Skitdåligt: Bokat en resa i ~pandemitider~. Skulle ha varit i Amsterdam i fem nätter men fick nu avboka flyg och hostel och kampen med försäkringsbolaget har satts igång. Är så tudelad med resandet. Älskar att resa. Att upptäcka nya landskap och kulturer, samtidigt som jag skulle vilja dra mitt strå till stacken och ditcha flygandet.

Skitbra: Skaffat en väggklocka till köket för att ge illusionen av att jag har min shit together. Hittade den på loppiset combo, på outletsidan. 20 euro. Icke-tickande sekundvisare (VIKTIGT). Fyller vuxen-illusion-funktionen utmärkt. Kolla:

DSC 0409DSC 0400DSC 0402DSC 0403DSC 0396