theheader

Visa alla inlägg skrivna april 2022

Livsbrief från HKI

Skrivet av Izabella Fant 29.04.2022

Hälsningar från ett fullt kvällståg påväg till Vasa. Har varit i Helsingfors och jobbat i två veckor, ska därför bli så skönt och kul att vara hemma nu över vapphelgen. Nåja. Nu ska jag briefa er om vad som pågått i yllekristallens liv på sistone, varsågoda:
DSC 4103 3

Bor nära en helt underbar second hand-butik som heter Fasaani. Superstort och en massa grejs från typ 50-80-talet. På bilden ovan ser ni ett underbart 70-talstyg som jag tänkte sy något kul av. Hittade också små fat i glas. Skulle ha kunnat köpa hela serviser och möbler om jag inte skulle behöva kånka hem allt i en rinka.

DSC 4114 2

Förra helgen gick jag på Rottanaama Bissebingo på Tenho och vann pizza och öl. Efter det korkades säsongen för klipphäng. Helsingfors har verkligen de bästa klipporna (i Vallgård och Berghäll). Det sjöngs också karaoke och spelades Yatzy i mååånga omgångar den helgen.

DSC 4134 2DSC 4138 2DSC 4146 2

Denna vecka har mest gått ut på att leva utan pekfinger eftersom jag fick en nagelbandsinflammation från ingenstans :-) Har klarat mej förvånansvärt bra med bara fyra fingrar på vänster hand? Men i något skede då smärtan blev för kreisi gick det inte riktigt att ignorera längre. Så jag fick gå och PUNKTERA det till en läkare. Tror aldrig jag varit så tillfredsställd och äcklad på samma gång. Jaja. Borde säkert sätta punkt för den berättelsen nu... Bjuder istället på ett par bilder av mej från studion var vi spelar in vår tv-serie (tagna av min arbetskompis Dan Gustafsson).

DSC 4056DSC 4032

Där sitter jag och stirrar på min lilla skärm och drar skärpa på alla bilder. Himla kul. När vi ändå är inne på jobbgrejs så ska ni få se några bilder till från inspelningarna. Dag 12 av 20 idag, två veckor kvar tills it's a wrap.

DSC 4024DSC 4094DSC 4079

Måste förresten rekommendera Lopez y Lopez. Åt där med Otto en kväll och blev sååå imponerad. Helt otroligt goda tacos och himla skön stämning där överlag. Churrosen (?) var de godaste jag någonsin ätit. Helt kreisigoda. Där fick jag skumt nog upp ögonen för bordsfotboll lol. Tycker fotboll är den överlägset tråkigaste sporten, men bordsfotboll är ju tydligen... kul? Skit gick det ju och jag gjorde mest självmål. Men det var kul. Om någon har ett snyggt bordsfotboll till salu så köper jag gärna ett till vår vind.

278543498 1026605894897107 2478337365886182434 n279348012 1716852361996091 2262330789823858131 n

Vill ännu rekommendera ett ställe (för vad är nu ett inlägg om Helsingfors utan en massa rekommendationer? Inget inlägg på denna blogg åtminstone), som heter BUD och finns i Rödbergen. Där finns konstutställning (Tympeät Tytöt), goda raw-kakor från The Source, inspirerande diy-inredning och en massa coola blommor. 

DSC 4123 2DSC 4125 2DSC 4117 2

HUHHU tror bestämt jag måste avsluta striden med tågets wifi nu. Vill ha nerverna i behåll då jag kommer fram och jag har varit fem före att tappa tålamodet ett fåtal gånger redan. Sååå ja. EN bild till kan jag försöka ladda upp ännu. Sen tar jag helg. Häj.

DSC 4110 2 


Hur jag lär en 6-åring finska

Skrivet av Izabella Fant 25.04.2022 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Jag har sedan ett år tillbaka försökt lära finska åt mitt bonusbarn Nike. Är ju ingen pedagog eller språkvetare, men har använt mej av några metoder som kanske någon där ute kan ha nytta av? Själv gick jag i finskt dagis och har därifrån ganska bra grunder för det finska uttalet. I tonåren och vuxen ålder har jag haft finska pojk- och flickvänner, samt jobbat mycket på finska. Så jag kan det helt flytande nu, även fast det absolut inte är mitt modersmål. Jaja fin backstory. Här kommer bilder på sötnosen själv varvat med mina tips:DSC 3952För ett år sedan, då hon var 5, var det absolut första steget att lära henne siffrorna 1-10 på finska. Det blir ju lite som en rytmisk ramsa och hon blev väldigt intresserad redan då av detta exotiska språk. Hennes positiva attityd, som hon haft direkt från början, har verkligen underlättat hela processen.

Efter att ha lärt sej siffrorna var det lätt att börja spela brädspel på finska. T.ex. Kimble. Där klarar man sej med ganska få ord, typ sun vuoro, mun vuoro, hyvä och siffrorna förstås. På det här sättet blev finskan till en rolig och bekant aktivitet. Då man spelar är det också lätt att lägga till ord vartefter och på så sätt utöka ordförrådet. 

Det ambitiösaste steget av dem alla (detta steg är verkligen inget måste lol) var nog ändå mitt egna lilla spel som jag pysslade ihop åt henne. Det heter Saisinko? (Kan jag få?) och går ut på att samla kortpar. Funkar lite som kortspelet "Finns i sjön". Det enda man behöver kunna är ordet Saisinko och orden som står på korten, t.ex. auto, kukka och pilvi. Började med såna kort där orden på finska är väldigt nära svenska, för att ge illusionen av att finska är lätt (vilket det absolut inte är) som i sin tur ger en liten boost med självförtroendet.DSC 3998DSC 4004Det tredje steget var att ladda ner ett finskt spel som heter Moka Mera. Skulle säga att det är passande för barn i åldern 4-7 eller nåt. Där kan man lära sej finska från finlandssvenska! Nike tyckte att det var superkul och via det spelet har hon nog lärt sej över 50 finska ord. Ju mer hon lärde sej, desto mer intresserad blev hon av språket och började fråga vad olika grejer är på finska.DSC 3926I något skede började vi stegvis se på finska barnprogram. Till en början bara någon vardagsmorgon eller så, men nu ett år senare kollar vi allt på finska, t.o.m. långfilmer ibland. I början kändes det viktigt att se såna avsnitt som hon redan sett på svenska, så att hon ändå kunde hänga med. Av egen erfarenhet är det superviktigt att bara lyssna på språket man försöker lära sej. Speciellt barnprogram är ju supertydliga. Typ Peppa Pig är väääldigt tydligt och najs.DSC 3956Samtidigt som jag tog in finskan i skärmernas värld, började jag också kasta in finska ord i vardagen. Har vissa stunder om dagarna som jag försöker att bara prata finska med henne. T.ex. då hon ska klä på sej eller vid matbordet. Då "konkretiseras ordförrådet" då hon har ett plagg i handen och jag lär henne vad det är på finska eller då vi äter potatismos och jag lär henne att det är perunamuussi.

Nu, över ett år senare, pratar hon ännu inte så mycket finska, men hon förstår väldigt mycket. Märker att hon ofta gissar sej fram till vad något betyder och tolkar mitt kropsspråk och tonfall, men det är ju det viktigaste, att förstå, för att sedan kunna börja prata det. Det är också viktigt med en rejäl mängd tålamod. Vissa dagar känns det hopplöst och komplicerat att lära ut ett så svårt och annorlunda språk som finska, men jag har också märkt hur kunskapshungriga barn är i den här åldern. Så det sista steget är nog bara att fortsätta med allt detta och prata mer och mer.DSC 3991


En helg av livslust

Skrivet av Izabella Fant 19.04.2022 | 1 kommentar(er)

I helg har jag varit lycklig, tacksam och extremt kär. Det hela började på långfredagen, då jag och Sukka skulle åka ut till hans villa på Replot för att fira lite 2-årsdag i förskott. Nå, på eftermiddagen kom det fram att vi inte alls skulle åka, för då hade han fixat en massa överraskningar!!! Hittade lappar med ledtrådar som han hade gömt på olika ställen nära hemmet och ute på stan. Han hade tvättat våra cyklar, tagit fram hjälmarna och packat en ryggsäck. Sen bar det av.IMG 9589IMG 9601Har lätt för att vara spontan, men mitt normalläge är att ha rätt så bra koll på läget. Är verkligen inte bortskämd med överraskningar och därför var det så kul att få uppleva den andra sidan av överrasknings-leken. Himla kul. Efter en runda till flera av "våra" ställen runt om i stan så var slutdestinationen denna:IMG 9620Pingvinbastun nere vid Sandö, som jag av någon orsak aldrig besökt tidigare? Ah stämningen där var sååå mysig. Simmade två gånger och hyperventilerade båda gångerna, men båda gångerna satt vi också i solen efteråt och kände hur mycket värme kroppen producerade. Överväger STARKT att skaffa årskort dit.IMG 9612IMG 9623Cyklade hem, kom in, gick till köket och där stod bordet dukat och en lasagne var i ugnen (som han gjort dagen innan). Hans mamma Anki hade också varit med på överraskningen och satt lasagnen i ugnen och dukat så länge vi varit borta. Så enkla medel men så otroligt lyxigt.IMG 9635Han hade skrivit en så fin text om mej att jag hade svårt att hålla fötterna på jorden. Aldrig har någon sagt så fina saker om mej och jag fick det verkligen bekräftat att den här mannen bryr sej om mej for REALS. Han är det finaste jag vet och nu ska vi byta samtalsämne före det här blir alldeles för cheesy. Avslutade dagen i kvällssolen då vi gick ut och promenerade till ställen vi aldrig varit till tidigare. Promenaden avslutades på en öl och en intensiv runda av Kimble med några vänner.

IMG 9670IMG 9663En viktig del av hans överraskning var också att han hade köpt lösgodis innehållande endast mina favoritsorter. Det är verkligen ett tecken på äkta kärlek enligt mej. Efter det här fortsatte helgen med ett underbart flow. På lördag bjöd vi några vänner över på kaffe, åkte till min farmor i Petalax och åt påskmat med familjen, träffade Louise och drack vin och hängde igen på Vasas mysigaste krog, DOM.IMG 9686På söndag var jag och hjälpte till att renovera i Louise och Axels nya lägenhet. Efter det träffade jag Kadi för en lååångprommis och middag hos oss. Kände mej verkligen så zen hela söndagen, tack vare vädret, sällskapet och att måndag också var ledigt.IMG 9695IMG 9713IMG 9719Avslutade dagen med bastu och började nästa dag med frukost i sängen framför serier. Lunchade hos min mamma och efter det drog jag och Sukka ut på cykeläventyr. Mycket skratt och bra juttun. Kände mej inspirerad och tacksam och huhhu vad han en gjort för att förtjäna detta liv med så här fina människor? Vunnit huvudvinsten på livslottot. Eller nåt?IMG 9735Plötsligt blev det tisdag morgon och där stod jag i hallen kl 04:30 för att gå till tågstationen med min tegelstens-väska. Är nu i Helsingfors och ska vara här i nästan två veckor och fortsätta jobba på inspelningarna av en tv-serie. Fick tankat själen med så mycket Vasa att det nog ska gå bra med lite vardag och storstadsliv nu fram tills vappen. Häj!IMG 9743 2


Nya vardagen i Helsingfors

Skrivet av Izabella Fant 13.04.2022

Mina tre lediga veckor swishade förbi precis lika snabbt som landskapen swishade förbi tågfönstret i söndags då jag åkte ner. Swish swish säger livet och jag hänger på. Här i Helsingfors har jag börjat jobba på inspelningarna av en finlandssvensk tv-serie, vilka håller på i en månad. Bor på produktionsbolagets kontor på en utbäddbar soffa, som är himla obekväm, men stället i sig är himla mysigt. Älskar Ulrikasborg, kolla vad gullig min nya hemgata är:IMG 9534Har 300 meter ner till havet, havet som är ÖPPET och inte täckt i is (som det ännu är i Vasa). Hade lite glömt hur tidigt våren börjar här nere och mår SÅ BRA av alla ljumna vindar och solnedgångar så sent som kl 21. Igår gick jag till Ugnsholmen och satt och stirrade på vågorna. Bästa sortens terapi.IMG 9556Färgerna på himlen syns inte så bra p.g.a. min sketna telefonkamera, men kan tala om att himlen under kvällen var lila, rosa, gul, blå och orange. Ville gråta för allt var så fint. Och det gjorde jag också. Har under de senaste åren tränat på att gråta, att inte hålla tillbaka och det är verkligen så befriande och skönt.IMG 9561IMG 9517Det har varit mycket känslor, vägdamm och PMS i luften under de senaste dagarna. Känns skumt att vara tillbaka här, var jag bodde i 6 år. Fan vad jag älskar Helsingfors. Men tänker också på mitt nya hem i Vasa och typerna som väntar på mej där. Hoppar på sista tåget imorgon efter inspelningarna och kommer hem vid midnatt. Längtar till att få vakna upp i egen säng på fredag morgon.IMG 9563Inspelningarna har känts superbra. Min arbetstitel är första kamera-assistent (eller b-foto som det heter på rikssvenska). Det innebär att jag drar skärpan på alla bilder, byter linser och filter, flyttar på kameran, byter minneskort och batterier, överför material och gör i princip allt det tekniska så att vår filmfotograf Marika kan fokusera på ljus, komposition och allt det kreativa.IMG 9575Här ligger jag nu ensam i min lilla sovkammare i Ulrikasborg. Den här veckan har hittills handlat om att landa, jobba och hitta balans i nya vardagen. Har verkligen behövt några ensamma timmar om kvällarna. Nästa vecka ska jag fokusera på att catcha upp med alla vänner här. Förresten, har hittat OTROLIGT mycket ro i den här nya serien på Arenan, Kan vi bara få njuta heter den. Känner mej så stolt över flera gamla studiekompisar som har varit med och jobbat på den! Serien är himla berörande, viktig, fin och rofylld. Alla borde se den.


Före & efter: sovrummet

Skrivet av Izabella Fant 08.04.2022 | 1 kommentar(er)

Jaha hörni! Ni har läst rubriken, ni vet vad som väntar: Resultatet av två månaders renovering. Börjar med några bilder före vi högg kofoten i mellanväggen (rummet var tidigare uppdelat i två mindre sovrum).DSC 2358DSC 2360Ingendera av oss hade erfarenhet av något liknande men det gick verkligen sååå smidigt att riva ner den. "Att remppa är ju enkelt lol" kunde vi konstatera efter dag 1 av rivande. Nå, själva rivandet är ju enkelt. Att jämna till väggarna och tapetsera var sen något helt annat. Nåja, nu ska ni få jämföra slutresultatet med hur det såg ut då vi rivit väggen:DSC 2398DSC 3823Kolla golvet!!! Under korkmattorna fanns det träskivor och under dem fanns det målat plankgolv. Det slipades upp och lackades och voilá. Detta är mitt favoritgolv i hela lägenheten. Därför nöjer jag mej också med en så liten matta.DSC 2378DSC 3831Också sååå skönt att ha två stora fönster som bidrar ordentligt med ljus. Tack vare fönstren och rummets storlek, vågade vi rocka mörka väggar och tapeter. Byggde också till fönsterbräden. Älskar fönsterbräden.DSC 2383DSC 3828I vardagsrummet har vi vita väggar och då är nästan all inredning i mörka jordnära färger för att poppa ordentligt. Här har vi ganska många ljusa möbler för att poppa mot de mörka väggarna. Tycker det skapar kiva kontrast. Dessutom var det kul att märka hur allt gult som vi ägde matchade så bra med mörkturkosa väggarna.DSC 3870DSC 3897DSC 3882Byrån ovan hittade vi på Minimossen här för ett par veckor sedan! Perfekt ställe om en är på jakt efter återvunna och restaurerade möbler. Utöver möbler har de har dessutom en maaassa andra grejer. Ska åka dit imorgon igen för lite shopping.DSC 3911DSC 3852DSC 3845DSC 3866Utanför rummet var det TRE dörrar som skulle dela på ungefär 1,5 kvadratmeter golvyta, d.s.v. dörrkaos. Därför förvandlade vi den här till en skjutdörr. Har blivit lite kär i skjutdörrar under remppan. Vi har tre stycken i hela lägenheten och de sparar ju verkligen sååå mycket utrymme.DSC 3908DSC 3904Förutom renoveringen av golvet och väggarna så målade vi även taket, listerna och värme-batterierna. Skulle våga påstå att 100% av inredningen och möblerna är antingen begagnade eller snickrade av mej, så kan inte ge något exakt ställe var man kan hitta likadana (om det nu var någon som blev inspirerad).

Om ni vill se mera före-bilder och läsa om själva remppandet så kan ni klicka er till något av mina tidigare inlägg, t.ex. det här inlägget eller det här inlägget.


Inflyttningsfest / Ekonomiskt äktenskaps-fest

Skrivet av Izabella Fant 04.04.2022

I lördags var det fest för det nya hemmet, alltså inflyttningsfest, alltså tuparen, alltså ekonomiskt-äktenskapsfest. Har aldrig tidigare vågat binda mej vid någon på samma sätt, men nu har vi tagit lån som ska betalas av i 20 år. Såååattää man kan väl säga att vi inlett något slags ekonomiskt äktenskap. Känns bra. Här får ni en hög med bilder från kvällen:

DSC 3670DSC 3656DSC 3651Till en början var vi ett tiotal personer, vilket var perfekt mängd för att ha lite frågesport om lägenheten. Är inte kapabel att ordna fest utan att ha lite fun and games i något skede. Men vågar säga att det var en succé och lite senare på kvällen kom några till så vi blev kring 20 stycken. Det var så härligt att ha alla vänner samlade igen.DSC 3690DSC 3685Speciellt den här vännen vid namn Kadi, min äldsta vän. Vi lärde känna varandra redan i högstadiet men hade sedan en paus på mååånga år då vi bodde i olika städer och så. Sen då hon flyttade till Helsingfors började vi hänga igen och dessutom råkade vi båda flytta tillbaka till Vasa nu i höstas. Är så glad att jag har henne. Bilderna på oss tog förresten Stefan Westergård.DSC 3749DSC 3657DSC 3671I något skede höll jag ett TAL. Mitt första någonsin kanske? Men vi har verkligen kämpat så jävla hårt för den här lägenheten så den förtjänade några stora och dramatiska ord av mej. Jag har varit ganska vilsen de senaste åren och flyttat 3-4 gånger per år. Det känns verkligen som att jag har hittat ett hem nu. Och det är så jävla skönt.DSC 3660Där står han, i mina kläder. Den vackraste människa jag någonsin träffat. Han som har haft ansvaret för allt jobbigt pappersarbete både gällande lägenhetsköpet och renoveringsprocessen. Utan honom skulle remppan gått sååå mycket trögare.DSC 3756Här har vi sista bilden på min kamera från kvällen. Kaffekokande kl 23. Efter det drog vi ut till DOM och spelade yatzy vid en långbord. Kaski-flaskan i förgrunden är förresten en rökig likör som vi fixade bål av tillsammans med ginger ale. Lite skivad citron och stjärnfrukt ovanpå och voilá! Rekommenderas starkt.


Garderoben är äntligen klar!

Skrivet av Izabella Fant 01.04.2022 | 1 kommentar(er)

Det är klart!!! Klädskåpet jag började snickra på förra hösten! Det är enormt, rustikt och ahh så underbart.DSC 3580DSC 3601DSC 3596Ritade första skissen på garderoben i somras och på hösten började jag bygga på den, före jag ens visste om vi skulle få den här lägenheten (inte en chans att den skulle ha rymts i förra läggisen). Virkespriserna just nu är helt kreisihöga sååå det blev en väldigt dyr möbel. Just därför tänker jag också ha den ungefär resten av livet. Om jag tröttnar på fanér-looken så kan jag enkelt måla om den.DSC 3614DSC 3597DSC 3617Nätet i dörren och ovanför klädräcket är ryamatts-nät, som jag sprayat beiget. Det går enkelt att variera och byta ut mot något annat t.ex. något tyg, eftersom allt endast är ihopskruvat eller fastnitat. Hade ursprungligen drömt om någon slags flätad rotting, men det är såååå dyrt att jag gjorde så här istället för att spara typ 70 euro.DSC 3610DSC 3630DSC 3586Och nej, alla kläder inte är mina, en stor del av ylletröjorna och skjortorna är Axels. Fördelen med att ha så liknande klädstil är att kunna dela på typ alla kläder. Förutom skor och underkläder då. Spegeln är förresten måttbeställd från Vasa Spegel- och Glassliperi här i Vöråstan. Kostade kring 80 euro. Så skönt att ha en ordentlig helkroppsspegel.DSC 3593DSC 3607DSC 3635Ni som är vill kan läsa och se bilder i ett inlägg som jag skrev i November, då jag hade kommit ungefär halvvägs i byggandet. Här hittar ni det inlägget.