theheader

Visa alla inlägg skrivna oktober 2022

Nya insikter

Skrivet av Izabella Fant 27.10.2022

Jag är inne på mitt fjärde karantän-dygn, isolerad mellan samma fyra väggar. Lider av jobbiga drömmar om nätterna, har nästan konstant huvudvärk, är fysiskt begränsad men samtidigt grymt beroende av Axel, eftersom jag inte kan vara i köket för undvika att smitta ner sambo och bonusbarn. Är så jävla obekväm i den här livssituationen (vem skulle nu inte vara det lol). Har förbjudit mej själv att tänka på stora frågor kring livet för rent konkret känns allting deprimerande och direkt jag har märkt av tecken på ångest så har jag distraherat mej själv direkt. Sunt jovisst. Nämen det känns verkligen inte som att jag har RÅD att vara instabil mentalt just nu för jag har så fullt upp att rent fysiskt hålla mej.. vid liv? Okej riktigt så illa är det kanske inte men NI FATTAR. Fantiserar om hur min uppfattning om frihet kommer att växa efter den här veckan. Alla vi friska och fria är ju medvetna om att vi är priviligierade som fan, men det är skillnad på att vara medveten och.. PÅ RIKTIGT medveten. Kanske allt det här leder till att jag utbildar mej till livscoach och predikar resten av mina dagar om hur glaset alltid är halvfullt. Usch då. Låter jobbigt. Jaja. Tänker bildsätta det här med med något så random som bilder med elektriskt hår från i somras, tagna dagen före min 26-årsdag.

DSC 5612 2DSC 5599DSC 5602

En annan sak jag har tänkt på är det här med att hajpa julen redan nu i oktober. HUR kan folk bli så sura över dessa människor? Vad har de gjort för illa? Om de så vill hajpa julen hela hösten och kalla sej för julmänniskor och ha hela grejen som ett dominerande personlighetsdrag, kan de inte bara få göra det i fred (eller tillsammans med varandra) då? Själv hatar jag ju julen och hela konsumtionshetsen, men hur mycket jag än skyltar med att JULEN SUGER så kommer det ändå finnas någon på instagram som prompt ska dricka glögg i september. Och då ska de få göra det så länge de inte skadar någon, eller hur?

Annat då? Nå, har kollat på Maria Veitolas nya program Vuoroin Vieraissa (finska versionen av Berg flyttar in, fast tvärtom). Maria Veitola är ju förövrigt Finlands bästa journalist men i första avsnittet då hon bjöd hem Sanna Marin till sej var hon lite onödigt hård mot henne? Tyckte nu jag. Fattar inte hur Sanna pallar allt. I alla fall, det kan man kolla på gratis här. Sen har jag börjat hajpa en jättetöntig sak, nämligen Haluatko Miljonääriksi. Mest för att Antti Holma är ny programledare men också för att det är något så wholesome över hela konceptet. Så ofarligt och snällt men också lagom spännande. För dej som inte känner till Antti Holma, så beordrar jag dej DIREKT att lyssna på hans podcast Auta Antti och tacka mej senare. Jaja. Avslutar med några porträttbilder tagna ifjol i Enare, Lappland. 

DSC 0945 2DSC 0975 2DSC 0981 2


Tunga tider

Skrivet av Izabella Fant 25.10.2022 | 1 kommentar(er)

Hälsningar från corona-dimman. Huhhu säger jag nog bara. Den här hösten har nog varit snäppet tyngre än vad höstarna brukar vara för mej. Har varit arbetslös nu i fyra månader, förutom några veckor sedan då jag for till Åbo på inspelningar för en tv-serie i några dagar. Tackade nej till en massa jobb i somras för att jag ville ha sommarlov och tog bara för givet att jag skulle få en massa arbetsförfrågningar till hösten, eftersom jag under dessa fyra år som freelancer varit ganska bortskämd med att jobben erbjudits åt mej på rullande band. Nå, då hösten kom och alla andra fortsatte jobba eller studera, så fortsatte min ledighet och visst har jag ju tagit bra till vara på den med tanke på alla resor jag gjort och så. Men det är också ganska tungt att vara utan jobb så här länge. Mentalt, socialt och ekonomiskt. Skönt att det snart är det slut på detta, för om mindre än två veckor börjar jag jobba i Helsingfors på inspelningarna av en tv-serie, som håller på i 6 veckor. Ser framemot rutiner, arbetskompisar, lön, känslan av mening med vardagen och att få bo i Helsingfors en stund igen.

Som grädde på moset testade även jag alltså positivt för corona igår. Klarade av att undvika skiten i nästan tre år, men nu blev det min tur och det suger ju verkligen. Hade nästan 40 graders feber igår då jag försökte somna och drömmer fortfarande om att någon skulle amputera mitt huvud för jag är så trött på den smärtan. Om jag ska krysta fram något positivt med situationen så är jag ändå tacksam över att insjukna då jag är hemma (fyfan att må så här på t.ex. något hostell), att vi har ett stort och mysigt sovrum och att jag har en sambo som känner mej så bra att han kunde välja ihop en påse från lösgodishyllan med ALLA mina favoritgodisar (=choko, laku, salmiak & toffee).

MEN, hela hösten har ju inte varit en enda ångest. Har haft det riktigt gött tidvis också. Till exempel i lördags då vi hade en liten inflyttningsfest på vår vind. Bara jag får mer energi så ska jag fixa ihop ett inlägg var jag visar hur det blev! I fredags var det skivrelease på Ritz! På bilden nedan har ni mina kompisar Emilia på bas, Victor på trummor och Markus (aka Månskensbonden) på sång och gitarr. Helt sjuhuukt bra keikka. Månskensbondens nya album heter Nånstans längs en bortglömd breddgrad.

IMG 0108

Förra veckan gjorde jag och Cajsa en väldigt shit-together grej och tog en förmiddagsprommis!!! Det var vindstilla och sol och SÅ idylliskt. Satt på en bänk nära Hejm vid havet i nästan en timme och bara njöt ihop.

IMG 0087

Förövrigt har jag trivts väldigt bra i min nya frilla och annars också känt mej ganska så.. snygg? Tycker folk överlag är som snyggast så här på hösten i tunna fräsha höstjackor och fortfarande lite solbränd hud. Estetiskt sett är nog hösten min favoritårstid trots allt.

IMG 3424

Gick till Vasa konsthall i stadshuset för första gången med Lina, Stella och Axel. Himla lyckat. YOU’VE CHANGED hette utställningen, gjord av konstnärerna Svetlana Bogatcheva och Jennifer Lipkin. 5/5.

IMG 3527IMG 3541

Där uppe bor vi. Numera är dock alla träd lövlösa, men så här fin utsikt hade vi från sovrumsfönstret tidigare i höstas:

IMG 3336

Annars har hösten bjudit på många lyckade fester och keikkor. En fin konsert var på stadshuset då stadsorkestern spelade Beatles-låtar. Invigde min nya vintage-klänning som jag fyndat på Röda Korsets pop-up loppis i Rewell. Till höger har ni min kära mor Cati.

IMG 3279

Förra helgen var jag till min härliga farmor i Petalax. Min mammas hund Putte håller helt med om hur härlig hon är:

IMG 0132

Har hängt en del med Kadi och njutit av långpromenader, middagar och förra veckan hade vi en good old sleep over med bastu, pizza och mys. Så glad över att vi för ett par år sedan hittade tillbaka till varandra efter en paus på mååånga år. Vi har alltså känt varandra enda sedan högstadiet och då hon också flyttade till Helsingfors och vi träffades igen sa det klick direkt <3

f8c756ff 7b25 44cd 9765 78822b812e773E157856 E812 45BE B64E C9F6BC2F4736

På tal om bastu så har vi börjat med söndagsbastu. Känns verkligen som ett wholesome koncept då vi går ner till husbolagets bastu i våra badrockar, reino-tofflor och en korg med bastugrejer och dricka. Rekommenderar starkt till er som åtminstone vill ha en illusion av att ha sin shit together. Eller gör en lasagne. Tycker det har ganska liknande effekt.

IMG 3464

IMG 3503 2IMG 0157

Fan, inte har hösten sen ändå trots allt varit så illa. Påminner mej dagligen om hur bra vi EGENTLIGEN har det och det hjälper verkligen med att känna tacksamhet. Så fort jag fått coronan undanstökad så ska jag börja carpa skiten ur diem igen.


Resultatet av köksrenoveringen

Skrivet av Izabella Fant 19.10.2022 | 1 kommentar(er)

Hörni. En grej, som jag möjligen, kanske, lite glömt, är ju att visa resten av lägenhetsrenoveringens före- och efterbilder. Ni har ju fått se sovrummet och vardagsrummet, men vi har ju också en del andra rum här, t.ex. ett kök. Glömde ta före-bilder, men kan bjuda på några från början av renoveringen:

DSC 2405DSC 2409

Väldigt 90-tal, grått och daskigt. Kändes varken hemtrevligt eller fräsht. Vi ville dock bevara så mycket vi kunde p.g.a. ekonimiska, ekologiska och stämningsfulla orsaker.

DSC 2520DSC 2698

Vi kaklade om hela köksväggen och satt in öppna hyllor av ek. Jag fixade också inbyggda spotlights i hyllorna och om ni vill se en del av den processen så kan ni kolla min senaste reel på insta. Och här, kära läsare, har ni resultatet:

DSC 8216 2DSC 8227 2

Vi behöll den gamla spisen, diskmaskinen, handfatet och kylskåpet. Skåpluckorna fick ny färg och nya handtag. Eftersom vårt badrum är ganska litet, så satt vi istället tvättmaskinen i köket och har nu två gardiner under köksbänkarna var både disk- och tvättmaskinen gömmer sej. Splitternytt blev kranen, fläkten, köksbänkarna och tvättmaskinen. Till slut slipades och lackades golven.

DSC 8203 2DSC 8244 2

Dessa stolar hittade jag i en container för träskräp på Stormossen. Målade dem i samma färg som köksskåpen och voilá! Kan inte begripa hur låg tröskel vissa verkar ha för att slänga fullt funktionerande grejer, istället för att sälja eller skänka bort.

DSC 8212 2DSC 8232 2

Efter att ha rivit alla tapetlager och spacklat, så täckte vi två av väggarna med en helt underbar björk-tapet från Borås som heter Hazel. Resten av väggarna målade vi vita, för att det inte skulle bli för hektiskt.

DSC 8248 2

Under ett av köksskåpen hittade vi en del Åbo Underrättelse-tidningar från 1934 (då träbyggnaden är flyttad hit till Vasa). Många var i dåligt skick p.g.a. fukt, men en bit fick bli inramad på väggen. Tavlan på bilden nedan är gjord av vår vän Oscar Hagen.

DSC 8236 2DSC 8245 2

Vi ville ha det praktiskt, återvunnet, fräsht och rustikt. Och det blev det också. Enda saken jag ibland kan sakna är mer bordsyta. Annars älskar jag köket som helhet. Älskar att vi enkelt kan vara flera vänner och laga mat ihop utan att alla står i vägen för varann, som jag är van vid efter 6 år av minimala kök i Helsingfors. Älskar också den gröna färgskalan och att att rummet har så många ingångar. Jaja ska sluta skriva nu före jag börjar säga grejer som *hemmets hjärta* och andra klyschor. Här har ni ännu några detaljbilder:

DSC 8224 2DSC 8238 2DSC 8215 2


Paris & Barcelona (Interrial del 3)

Skrivet av Izabella Fant 13.10.2022

Kategorier:

Håller tydligen fortfarande på med dessa reseinlägg, fast jag kom hem för över en månad sen. Men detta är nu sista! Så håll ut! Sista reseveckan tillbringades i Paris och Barcelona. Vi börjar i Paris, var vi tillbringade två nätter:

DSC 7696 2DSC 7692 2DSC 7704 2DSC 7710 2

Vi åkte väldigt mycket metro, vilket var supersmidigt för att se många olika stadsdelar. Himla skönt att bara sätta sej ner ibland och titta på fransmän och utsikter. Här är en bild på utsikten från metrolinje nummer 6:

DSC 7712 2

Vi promenerade lite närmare tornet och såg alla stereotypiska saker en ser nära Eiffeltornet. Kvinnor i bröllopsklänningar, broar fulla med wannabe-romantiska lås, en indisk vigsel och himla massa turister. Insåg ganska snabbt att vi ville till något lugnare område, så vi for till Montmarte på en öl och promenerade sedan upp till kyrkan Sacré-Cœur varifrån vi såg hela halva stan.

DSC 7737 2DSC 7721 2DSC 7719 2DSC 7774 2DSC 7752 2DSC 7767 2DSC 7784 2DSC 7771 2DSC 7796 2

Sen då! Sen strosade vi mest omkring vid Canal St Martin, skejtade och åt smårätter här och där timme efter timme före vi stupade i säng på vårt airbnb. Sorry för basic spaning här nu, men en går ju såna otroliga mängder då en upptäcker storstäder, tror denna dag landade på 15 kilometer. Sååå ni kan tänka er känslan och stönen då en äntligen la sej ner. Jaja. Här kommer några sista bilder på estetik à la Paris:

DSC 7838 2DSC 7845 2DSC 7862 2DSC 7854 2

På söndagen kukkade jag ut från vår airbnb-lägenhet och Axel snappade denna bild. Mycket nöjd. Sen hoppade vi på tåget, som 7 timmar senare var framme i Barcelona.

DSC 7883 2

Barcelona då? Himla härligt, som vanligt. Skönt att landa där i fem nätter före vi åkte hem. Här kommer en hög bilder från en dagsutflykt som vi gjorde till ett berg i närheten. Tog en funikular upp och vandrade spontant omkring tills vi kom fram till denna utsiktsspot:

DSC 7904 2DSC 7909 2

Efter ytterligare ett par kilometers utforskande så kom vi konstigt nog fram till ett nöjesfält som fanns på toppen. Himla random. Tibidabo hette det och var till största delen öde och stängt, men några attraktioner var öppna och en av dem testade vi, den till vänster:

DSC 7941 2

Och så lite utsiktsbilder på det:

DSC 7935 2DSC 7933 2

DSC 7925 2DSC 7919 2DSC 7938 2

På berget fanns också en kyrka och ett gäng nunnor. Hittade också en restaurang med helt superduper kreisi-skit mat. Blir riktigt ledsen då jag tänker på min torra ljumna vegehamburgare. Himla random bergstopp, men också himla kul eftersom vi kunde gå omkring typ vart som helst fast själva nöjesfältet typ var stängt? I alla fall. En annan dag tog vi bussen en timme norrut och for och kajakade, snorklade och hoppade från klippor med detta gäng:

IMG 36711E3AAD1D 90EE 41D0 9957 B5A034D55E2FAFEA3B5C 4068 4091 8880 86F1FFA72EEC

Träffade på intressant folk på exkursionen, här är några:

DSC 8038 3DSC 8049 3DSC 8042 2

Annars fotade jag faktiskt inte så mycket i Barcelona, levde mer ~*i stunden*~ och så. Åt flera gånger på Veggie Garden (en helt himmelsk vegerestaurang), såg Sagrada Familia och var förstås till Park Guell med några tusen andra turister. Simmade också i det pissljumna medelhavet och åt kreisigoda crema catalanas.

DSC 7947 2

SÅ DÄR. Huh. Över 3000 kilometer med tåg. 17 dagars resande, varav 9 som solo. Förutom bedbugs i Köpenhamn, missade tåg till Amsterdam och tågstrejk i Nederländerna så gick ju allt faktiskt förvånansvärt smidigt. Kan verkligen rekommendera att interraila, speciellt om du är under 28 år för då får du typ 25% rabatt på interrailpasset. Om du hunnit bli äldre kan du alternativt vänta tills du är över 60 år (då gäller också rabatten).

Till slut, tips för dej som ska backpacka: ha med hänglås med kod för hostellförvaring, boka hostell med kök så du kan laga egen mat eller eventuellt laga mat med andra (superbra sätt att få nya vänner), googla fram alternativa saker att göra i städerna ifall du inte är sugen på att trängas bland turister, ha med en mindre ryggsäck för dagsutflykter och ha alltid med bra med snacks. Här kan ni förresten hitta Del 1 och Del 2 av min resa och för er som vill se resan i videoformat kan klicka här för att se min ihopklippta reel. Over and out.

DSC 8070 2


Hårstilar genom tiderna

Skrivet av Izabella Fant 03.10.2022 | 2 kommentar(er)

Det var någon som ville ha bild på min mini-permanent (som jag nämnde i ett tidigare inlägg) och bestämde mej nu för att dokumentera mina hårstilar under de senaste 6 åren! Älskar variation så där överlag i livet och tycker hår är ett najs sätt att spice things up och så, för det växer ju alltid ut tillbaka sen. Jaja slut på basic spaningar och tillbaka till 2016 då mitt hår var långt och platt och tråkigt! Denna frisyr får 3/5.

Skarmavbild 2022 09 28 kl. 20.16.17

2017 bestämde jag mej för att kapa av det vid axlarna och kände verkligen att jag hade nått min peak av snygghet. Kände mej så bekväm i looken och älskade att det typ aldrig trasslade till sej och var i vägen. Kunde dessutom få upp håret på typ samma sätt som tidigare med långt hår. Lekte lite med röda inpackningar också, därav ginger-looken. Denna frisyr får 5/5.

Skarmavbild 2022 09 28 kl. 20.16.42

2018 fick jag upp ögonen för 70-tals-estetik och ville gå all in, så jag skaffade mini-permanent. Denna hårstil älskade jag också för det var så lättskött. Lockarna kom fram direkt efter duschen och håret kändes typ aldrig smutsigt (säkert dels p.g.a. alla starka medel som mitt hårbotten fick stå ut med då lockarna gjordes). Hårstilen får 4/5 eftersom det var snyggt som fan, lättskött MEN jobbigt ett halvår senare då en hade en utväxt av platt hår.

Skarmavbild 2022 09 28 kl. 20.14.29DSC 0004

2019 var jag trött på den platta utväxten i mitt lockiga hår, så jag bestämde mej för att bli lite edgy i en bowlcut. Gjorde misstaget att gå till en barberare jag inte visste någonting om. Och han i sin tur visste ingenting om att klippa hår. Jag hade en simpel och tydlig bild, som de flesta av er antagligen kommit över i något skede på pinterest. Den här klassikern:

Skarmavbild 2022 10 03 kl. 13.54.15

Förväntade mej att bli lika snygg som kvinnan på bild, som jag inte hittat namnet på hur jag än googlade (mvh. tjej med pinsamt dåligt namnminne). Detta var alltså första gången i hela mitt liv som jag skulle bli med kort hår, liksom påriktigt kort. Och så här katastrofalt blev det:

Skarmavbild 2020 11 03 kl. 10.49.24Skarmavbild 2020 11 03 kl. 10.48.58

En bowlcut är verkligen inte svår att klippa (jag har klippt det själv flera gånger efter det här) och med facit i hand kan jag ju inte annat än skratta åt de här bilderna. Men i stunden kändes allt förjävligt. Mitt resesällskap räddade dock looken lite med en fiskars-sax och en liten trimmer. Då blev det att se ut så här:

Skarmavbild 2020 11 03 kl. 10.50.48Skarmavbild 2020 11 03 kl. 10.50.17

Betydligt mycket bättre men aaalldeles för kort för min smak. Hårstilen får 2/5 eftersom jag fick till lite cool edge, men oftast kände mej som en ful liten skolpojke. Och sen började väntandet av att håret skulle växa ut. Så här växte det med tiden:

123750579 688800332030024 5170211661676452882 nDSC 0168

Ungefär 10 månader efter klippningen, blev jag äntligen någorlunda nöjd med längden. Den här hårstilen får nog 4/5 för den var så lättskött, snygg och håret hölls rent väldigt länge mellan tvättarna. Här är jag solbränd och snygg i Augusti 2020:

IMG 0628

Processen av att växa ut håret där bak fortsatt och nu kändes det jobbigt för det började bli halvlångt, men ändå tillräckligt långt för att jag skulle få fast det, vilket irriterade mej grymt. Dessutom kände jag mej inte som en cool 24-åring, utan mer som en söt 4-åring. Ger den 3/5.

123695295 810371789782202 8865999483523925996 n

Ett år senare, hösten 2021, nådde jag min målbild av att ha takajeejee där bak och en bred lugg framtill. Nu kunde jag variera det mycket från dag till dag med inbakade flätor, lockar av flätorna, halva håret upp, o.s.v.

DSC 0135DSC 0328 2

Ett år efter det här hände the mullet, och det kan ni se mer av i ett inlägg om ni skrollar vidare lite eller klickar här. Nu då jag ser tillbaka på bilderna, blir jag sugen på mini-permanent igen... Men då måste jag spara ut det lite först. Jaja. Tycker vi tar en sista titt på hur det såg ut i oktober 2019. Tankar på det då? Vad tyckte ni att jag passade/inte passade i?

Skarmavbild 2020 11 03 kl. 10.48.58