theheader

Visa alla inlägg skrivna mars 2023

Webbkameran och jag

Skrivet av Izabella Fant 23.03.2023 | 1 kommentar(er)

Äntligen ett good old vardagsinlägg med lata webbkamera-bilder. Tänkte börja med att meddela att jag har klippt till min mullet (hos Jina på Mimo) och är så himla nöjd igen. Har inte gjort någonting, alltså INGENTING, åt håret på tre dagar och det bara fortsätter prestera.

Bild 2023 03 23 kl. 13.52

Igår fick jag ett nytt beroende: mormorsrutor. Åkte till Petalax igår var min farmor lärde mej att virka dem och nu kan jag inte stänga ögonen utan att se virkmaskorna framför mej. Tror dock detta är den hälsosammaste saken jag blivit beroende av på väldigt länge. Känner mej som en äkta österbottning nu då jag kan hantera en virknål så där påriktigt.

Bild 2023 03 23 kl. 13.36

Min blåa nagel på ringfingret ovan är följderna av bandsågsolyckan för två veckor sedan. Ena fingret har återhämtat sej superbra medan ringfingret kämpar på med att utveckla en ny nagel åt mej. Usch. Men också coolt då kroppen läker automatiskt. Hur som helst. Planen var att åka ner till Helsingfors idag för en långhelg där men det blir antagligen först imorgon (ifall tågstrejken har slutat då).

Bild 2023 03 23 kl. 13.58 2

Vill förresten tala om hur roligt det är då flera av er läsare kommit fram och chitchattat med mej på sistone! Vi som bloggar på sevendays får ingen kompensation för vårt arbete vi sätter på våra bloggar, så det känns så himla bra att märka att ens fotande och skrivande ändå uppskattas nånstans.

Bild 2023 03 23 kl. 14.07 4

Vi har min mammas hund Putte hos oss och skötas nu i några dagar och jag vill flera gånger per dag bara smälta av hans söthet. Kolla på lilla tungan och små små tassarna. Ahh. Har ju lidit av hundfeber så länge jag kan minnas och det börjar verkligen vara på tiden snart, behöver bara lite mer stabilitet i vardagen före det ska gå. Det = adoptera en gatuhund.

Bild 2023 03 23 kl. 14.08 2

Annars har dagarna bestått av lunchdejter med vänner, snickrande, pianospelande, yles valdebatter, keikkor, Naturmarschen, vinterbadande och till och med lite badmintonspelande. Har också tackat ja till ett filmjobb som börjar i maj i Helsingfors och det ska bli så skönt med jobb igen! Hela filmbranschen har varit så tyst under det här året hittills. Vill ju i något skede hitta något här i Vasa också, men jag känner mej inte riktigt färdig att lämna Helsingfors ännu (fast jag flyttade därifrån för 1,5 år sedan lol). Jaja. Här fick ni lite vardagsinlägg, hoppas det gick hem.


Mina bästa tips för ordning i klädskåpet

Skrivet av Izabella Fant 20.03.2023 | 3 kommentar(er)

Hörni! Jag har testat ett nytt sätt att rensa och organisera garderoben som var så löjligt smidigt. Är himla nöjd med processen och resultatet så tänkte dela med mej av det (och några andra hacks) år er kära läsare. Metoden är simpel: vänd på galgen som plagget hänger på efter att du använt den. Efter en tid ser man ett mönster på vilka plagg en använder och inte använder. Här bilder för att demonstrera:

DSC 9629 2

Steg 1 är alltså att vända alla galgar (eller hängare, som kommer från finskans henkari) åt fel håll, som på bilden ovan. Då man lägger tillbaka ett plagg som man använt, vänder man dess hängare åt rätt håll för att demonstrera att det plagget blivit använt. Här nedan är en bild på fem plagg som blivit använda:

DSC 9631 2

Efter en tid ser antagligen räcket ut som på bilden nedan. Har undvikit klädkris så många gånger genom att endast välja mellan kläderna jag inte använt på en tid. Efter en månad eller två gick jag och Axel (som jag delar på alla skjortor med) igenom plaggen som vi inte använt och satt flera i en loppishög. Efter det vände vi på alla hängare åt fel håll igen och började om med systemet.

DSC 9613 2DSC 9615 2DSC 9626 2

För kläder som inte hänger på ett räcke utan är staplade på högar istället, brukar jag flippa om dem, så att t.ex. tröjorna eller byxorna som varit högst upp och jag använt mest, nu åker längst ner i högen. Då brukar jag ifrågasätta varför jag inte använt vissa plagg och oftast lägga undan dem. Här nedan en bild från i lördags då vi fixade oss för premiären av barnteatern Patrik, Irene och pensionärsmakten på Wasa Teater. Mitt sällskap var i åldern 7-57 och alla gav den 5/5.

DSC 9667 2

Jaja tillbaka till klädsnacket: Ett annat hack är att dela på kläder med en partner eller rumskompis. Både jag och Axel har ganska oversized och könsneutral klädstil, vilket underlättar processen väldigt mycket. Om en bor ensam så kan man byta med någon vän med liknande stil och storlek. Risken här är att en förälskar sej i de lånade plaggen så mycket att de sedan aldrig byts tillbaka (been there done that) sååå tips från coachen är att komma överens om en tidsram, ett datum då ni byter tillbaka.

DSC 9661 2

Mitt sista och mest självklara tips är att KÖPA SECOND HAND i caps lock för att fast fashion är så jävla tragiskt. Alla vet om det här men ändå finns det så många som tar den lätta vägen ut och springer till H&M för att köpa ännu ett generiskt plagg i skit kvalité. Visst har det också hänt att jag har tagit den lätta vägen ut ibland p.g.a. tidsbrist. Men hela vårt samhälle behöver omvända sin syn på kläder och mängden om vi alls tänkt rädda vår planet. Kvalitét över kvantitet. Gamla kläder i bra skick på loppis är typ det bästa en kan göra för sej själv och klimatet då det kommer till fäshiön. Mycket roligare också att använda kläderna då de är fynd framom lata rutinerade hemklickningar.

Ah inlägget började i så lugn och harmonisk ton och slutade i en rant. Men om mina utläggningar kan ge ens en liten tankeställare åt någon så är jag nöjd. Nöjd är jag däremot inte med den här klänningen. Eller klänningar överlag på mej. Skulle SÅ vilja vara någon som skulle rocka klänningar, men måste ännu öva på den biten före jag blir riktigt bekväm. 

DSC 9672 2


En biltur på havet

Skrivet av Izabella Fant 13.03.2023

Vintern är så himla idyllisk så här i mars och igår romantiserade vi till det riktigt ordentligt då vi knäppte upp bältena på bilen och körde ut på isen. Känns som man så ofta tar vintern för givet, men dagar som dessa inser man hur extrema väderförhållanden vi egentligen lever i. Vi kan liksom KÖRA på HAVET. Hur kreisi är nu inte det.

DSC 9575 2DSC 9578 2

Nike fick sitta i famnen och styra och det bara gnistrade i hennes ögon av spänning. Det var härligt att få dela den hajpen tillsammans. Bonusbarn är nog en himla bra uppfinning. Speciellt då det råkar vara just Nike <3

DSC 9573 2

Vi körde ut från Gerby hamn längs en upplogad väg på isen i skärgården till Jannes Saloon. Laxsoppan var nästan ännu godare nu än i somras, mest för att en fick sitta ute i solen. För att inte ens prata om rågbrödet med smör, ahh. Blir inte mer finskt än så.

DSC 9525 2DSC 9528 2DSC 9538 2

Här nedan har vi mej i min nya loppade vinterjacka som jag fyndade på UFF nu senast jag var i Helsingfors. Det första jag sa då vi kom in i butiken var att jag inte får köpa ännu en till jacka, för jag har så många från förr. Dessutom delar jag och Axel på typ alla våra jackor så det finns liksom dubbelt så många valmöjligheter. Nå, fem minuter senare testade jag denna och hittade på argument varför jag verkligen behövde den. Ändå nöjd nu i efterhand att jag bröt mot min enda regel.

DSC 9561 2DSC 9558 2

Tycker bilden ovan på chauffören sittandes på bilen är så boss. Coolaste 7-åringen jag känner. Avslutar inlägget med bilden nedan från vår snabba sväng till en pulkabacke efteråt. Som från en österbottnisk Fjällräven-reklam på 80-talet.

DSC 9608 2


Sågade fingrar & krulligt hår

Skrivet av Izabella Fant 08.03.2023 | 3 kommentar(er)

Ironiskt att jag för några dagar sedan bloggande om "en massa härliga maskiner" i verkstaden och att  snickrandet "gör så himla gott för mitt psyke". Idag tänkte jag nämligen bli av med två fingrar och mitt psyke sattes verkligen på prov. Min vänstra hand slant alltså i en bandsåg och adrenalinet och chocken hanterade en bra del av smärtan till en början. Men halva timmen som jag väntade på akuten före jag fick träffa en läkare var helvetisk.

Gjorde verkligen mitt allt för att andas lugnt, men smärtan gjorde så att jag inte kunde göra annat än hyperventilera. Efter att ha fått i mej lite lugnande så skulle fingrarna bedövas (med FEM sprutor) och det var här nånstans smärtan nästan blev ohanterbar. Gav ifrån mej helt skumma stön och kände mej helt svimfärdig. Såren av sågen var dock inte så djupa att läkaren behövdes sy dem, utan tejp och bandage räckte. En av naglarna kommer dock falla av i något skede och jag äcklas av bara tanken. Har så jävla obehag för allt sådant.

IMG 4291 2

Varning för klyscha nu, men fyfan vad snabbt livet kan vända ändå. Allt gick så snabbt och plötsligt stod jag där med blodiga fingrar. Bandsågen skulle lika bra ha kunna snappa av båda fingrarna i ett huj och jag skulle aldrig mer kunna t.ex. spela gitarr. Också det faktum att det råkade vara vänster hand underlättar ju en del. Får än en gång konstatera att jag hade tur i oturen. Och bra vård <3

Vägrar dock dedikera ett helt inlägg till mina stackars två fingrar och tänker drastiskt byta samtalsämne nu till mina lockar. För 1,5 månad sedan gick jag nämligen till frissan och 4,5h senare hade jag lockigt hår! Trivs superbra i den här 90s mom-looken. Här ska ni få en lite bättre bild på krullet:

IMG 3865

För att byta samtalsämne ännu en tredje gång så kan vi ju konstatera att mitt ben är rätt så hårigt. Så där håriga har de varit i typ 5 år nu och det är inget jag tänker desto mer på, men en del av er kanske lyfter på ögonbrynen och cringear till "för hon har ju glömt att raka benen". Då kan jag lugna er med att det inte är någonting jag har glömt. Det är bara någonting jag inte sätter tid på längre.

På tal om kvinnor och sånt så tänker jag uppmana er att idag, på kvinnodagen, skippa blommorna och donera pengar till organisationer som t.ex. Kvinna till Kvinna och UN Women Suomi för statistiken för våld mot kvinnor är fan oacceptabel. För er som lutar sej tillbaka och säger att "ni kvinnor i norden borde sluta klaga, ni har ju det SÅ bra," så kan jag bjuda på dessa två bilder åt er:

IMG 4290IMG 4289

En highfive åt alla er kvinnor och andra icke-män som fortsätter kämpa för att krossa patriarkatet <3


Snickrade grejer!

Skrivet av Izabella Fant 06.03.2023

Hörni! Jag har byggt lite grejer igen och tänkte visa dem åt er! Jag går på en snickarkurs på Arbis (eller Alma som det heter nu för tiden, men enligt min hjärna är det once arbis, always arbis) varje vecka och har tillgång till en massa härliga maskiner där. Det gör så himla gott för mitt psyke att få planera, förverkliga, måka, komma över måkandet, improvisera, vara tålmodig och sen till slut ha en klar produkt som man sen får vila ögonen på varje dag.

DSC 9498 2

Först ut är en liten gullig kökspall som jag med mina 160 cm behöver varje gång jag vill åt våra högsta hyllor i köket eller mikron (som vi har undangömt i ett skåp ovanför kylskåpet). Ville att den skulle påminna om pallarna som folk satt på förr och mjölkade kossor, with a hint of design med tanke på benen, som har lite vinkel utåt och blir lite smalare neråt mot golvet.

DSC 9502 2DSC 9494 2

Den är gjord av 100% restbitar från de andra möblerna jag byggt, så om jag skulle sälja den skulle jag kunna greenwasha den med ett eko-klistermärke eller nåt. Känns skönt både för samvete och framför allt ekonomiskt att inte köpa nytt med tanke på virkespriserna nu för tiden. Den är behandlad med Osmo-vax av färgen Tammi (ek).

DSC 9506 2

Den andra grejen jag ska visa er är blompallen ovan (eller en piedestal, om en vill verka klok). Jag har byggt den utgående från en kvist som jag hittade på marken längs havet under en prommis tidigare i vinter. Skalade barken av den och det var ungefär det mest tillfredsställande jag nånsin gjort. De runda plattorna som växterna står på är restbitar från ett fönsterbräde.

DSC 9515 2DSC 9512 2DSC 9509 2

Blev så himla ivrig efter den här processen att jag samlade på mej några kvistar till i samma trämaterial och ska under den här månaden fixa ihop två ~*piedestaler*~ till. Växtmängden i vår lägenhet börjar dock vara ganska maxad nu, så tror jag ska försöka sälja blompallarna sen. Om ni vill se processen av hur den här coolingen blev till så kan ni klicka här för att se en video som jag klippt ihop på min instagram. He va he!