theheader

Du & jag i en paketbil i Norge

Skrivet av Izabella Fant 30.07.2023 | 0 Kommentarer

Är hemkommen från en jävligt härlig resa i Norge! För två år sedan levde vi vanlife i norra Norge i en vecka och nu var det dags att göra det igen, men denna gång i de södra delarna. Där var bergen ännu högre, fjordarna ännu fler och vattenfallen ännu häftigare. Kommer in på detaljer lite längre in i inlägget, men kan avslöja att vi besteg både Nordens högsta berg: Galdhøpiggen, samt högsta vattenfall: Vettisfossen. Tänk att vi har såna episka ställen i ett av våra grannländer?! Jaja här ska ni få en recension:

Skarmavbild 2023 07 29 kl. 19.41.27DSC 0548 2

Här ser ni vår söta Volkswagen transporter från 94 som var vårt hem i en vecka. Första natten tillbringades faktiskt på en färja mellan Finland och Sverige (Nådeldal - Kapellskär) och efter det var det dags för resans längsta dag bakom ratten. Efter 13 timmars bilande parkerade vi på en pausplats nära vägen, intill en sjö, som ni ser på bilden ovan.

Nästa dag körde vi sista timmarna för att komma till Jotunheimens nationalpark! Klockan blev 12 på dagen före vi kom oss iväg på ett av de tyngsta, häftigaste och vackraste äventyren: vi besteg Galdhøpiggen på 2469 meter över havsnivå.

DSC 0576 2DSC 0599 2DSC 0589 2DSC 0602 2

Vandringen i sej var inte så lång, men eftersom vi konstant gick uppåt (och ibland nerför) så var det rätt så tungt. Terrängen var väldigt stenig och ibland tvingades man också använda båda händerna och verkligen klättra med hela kroppen. Tiden gick väldigt fort eftersom man för varje steg fick vara lite kreativ för att bestämma vart man skulle stiga till näst. Vi fick ganska mycket möte också av alla hurtbullar som startat tidigt på morgonen, tror ingen under den dagen startade så sent som vi gjorde.

DSC 0591 2

Efter fem timmar av balanserande på en massa stenar, vandrande över galciärsnö, lite regn, lite snöfall och efter att ha kommit över två toppar, kom vi fram till den tredje, THE topp. Där var det kring -3 grader och vi var helt omringade av moln, så utsikten var så gott som obefintlig. Där fanns också ett cafe i en cool byggnad, var en typ jobbade. Hon talade om för oss att det varnas för åska och att det är väldigt farligt att vara på höga höjder då. Vi hade ännu två toppar att ta oss förbi före vi kunde ta oss längre ner till säkrare nivåer, så vi var rätt så stressade där uppe, som kanske märks på bilden ovan. Vi värmde bara upp vår påspasta på vårt lilla gaskök och skyndade oss sedan neråt tillbaka. Nu kunde vi dock rutcha ner för galciärerna vilket var himla kul och sparade oss en massa tid! Efter ett par timmars vandrande kom vi oss över de högsta ställena och vi hade varken hört någon åska eller fått någon nederbörd på oss. Jobbigt med väderstress men det hör väl till I guess.

IMG 5333DSC 0584 2

Allt som allt tog vandringen 10,5 timmar för oss. Vet att vissa gör den på typ 7 timmar, men eftersom ingendera av oss gjort något så extremt tidigare så behövde vi många pauser för att bara stirra på utsikten, äta lösgodis och pusta ut. Det ska också nämnas att vandringen började på ungefär 1000 m.ö.h. så vi behövde vertikalt "bara" gå 1,5km. Men riktigt tillräckligt för oss.

IMG 8173Skarmavbild 2023 07 29 kl. 19.23.15

Nästa morgon kunde vi ha en lugn och solig morgon intill en bäck i dalen mellan Norges två högsta berg, Galdhøpiggen och Glittertind. Det var exakt så idylliskt som det låter. Vi hade en kort men otroligt vacker bildag framför oss till Geiranger. Stannade på flera ställen på vägen för att ta in hur vackert allt var:

Skarmavbild 2023 07 29 kl. 19.24.08Skarmavbild 2023 07 29 kl. 19.24.56IMG 8185Skarmavbild 2023 07 29 kl. 19.30.09

Geiranger låg nere i en fjord mellan massa branta berg och vägen ner dit var något helt sjukt. Aldrig tidigare har jag upplevt så branta och kringliga serpentinvägar och det värsta var att det kryllade av bussar på dem..? Det råkade sej nämligen att tre enorma kryssningsfartyg var inne i fjorden just den dagen och de passagerarna ville tydligen alla åka buss till topparna. Vi som hade fullt upp med att se till att vår lilla paku klarade uppförsbackarna och inte trillade av vägen vid möte, blev så himla imponerad av busschaufförerna.

Här tänker jag faktiskt pausa och meddela att resten av resan kommer i ett nytt inlägg inom de närmaste dagarna, men bjuder ännu på en sista bild för detta inlägg, här varsågoda:

Skarmavbild 2023 07 29 kl. 19.28.00

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar