theheader

Mina bästa tips för ordning i klädskåpet

Skrivet av Izabella Fant 20.03.2023 | 3 Kommentarer

Hörni! Jag har testat ett nytt sätt att rensa och organisera garderoben som var så löjligt smidigt. Är himla nöjd med processen och resultatet så tänkte dela med mej av det (och några andra hacks) år er kära läsare. Metoden är simpel: vänd på galgen som plagget hänger på efter att du använt den. Efter en tid ser man ett mönster på vilka plagg en använder och inte använder. Här bilder för att demonstrera:

DSC 9629 2

Steg 1 är alltså att vända alla galgar (eller hängare, som kommer från finskans henkari) åt fel håll, som på bilden ovan. Då man lägger tillbaka ett plagg som man använt, vänder man dess hängare åt rätt håll för att demonstrera att det plagget blivit använt. Här nedan är en bild på fem plagg som blivit använda:

DSC 9631 2

Efter en tid ser antagligen räcket ut som på bilden nedan. Har undvikit klädkris så många gånger genom att endast välja mellan kläderna jag inte använt på en tid. Efter en månad eller två gick jag och Axel (som jag delar på alla skjortor med) igenom plaggen som vi inte använt och satt flera i en loppishög. Efter det vände vi på alla hängare åt fel håll igen och började om med systemet.

DSC 9613 2DSC 9615 2DSC 9626 2

För kläder som inte hänger på ett räcke utan är staplade på högar istället, brukar jag flippa om dem, så att t.ex. tröjorna eller byxorna som varit högst upp och jag använt mest, nu åker längst ner i högen. Då brukar jag ifrågasätta varför jag inte använt vissa plagg och oftast lägga undan dem. Här nedan en bild från i lördags då vi fixade oss för premiären av barnteatern Patrik, Irene och pensionärsmakten på Wasa Teater. Mitt sällskap var i åldern 7-57 och alla gav den 5/5.

DSC 9667 2

Jaja tillbaka till klädsnacket: Ett annat hack är att dela på kläder med en partner eller rumskompis. Både jag och Axel har ganska oversized och könsneutral klädstil, vilket underlättar processen väldigt mycket. Om en bor ensam så kan man byta med någon vän med liknande stil och storlek. Risken här är att en förälskar sej i de lånade plaggen så mycket att de sedan aldrig byts tillbaka (been there done that) sååå tips från coachen är att komma överens om en tidsram, ett datum då ni byter tillbaka.

DSC 9661 2

Mitt sista och mest självklara tips är att KÖPA SECOND HAND i caps lock för att fast fashion är så jävla tragiskt. Alla vet om det här men ändå finns det så många som tar den lätta vägen ut och springer till H&M för att köpa ännu ett generiskt plagg i skit kvalité. Visst har det också hänt att jag har tagit den lätta vägen ut ibland p.g.a. tidsbrist. Men hela vårt samhälle behöver omvända sin syn på kläder och mängden om vi alls tänkt rädda vår planet. Kvalitét över kvantitet. Gamla kläder i bra skick på loppis är typ det bästa en kan göra för sej själv och klimatet då det kommer till fäshiön. Mycket roligare också att använda kläderna då de är fynd framom lata rutinerade hemklickningar.

Ah inlägget började i så lugn och harmonisk ton och slutade i en rant. Men om mina utläggningar kan ge ens en liten tankeställare åt någon så är jag nöjd. Nöjd är jag däremot inte med den här klänningen. Eller klänningar överlag på mej. Skulle SÅ vilja vara någon som skulle rocka klänningar, men måste ännu öva på den biten före jag blir riktigt bekväm. 

DSC 9672 2

Kommentarer

 • Läsare 21/03/2023 8:38am (7 månader sen)

  Är ingen förespråkare för fast fashion men vill också påpeka att alla inte har TIDEN som krävs för att springa runt loppisar varje vecka när det finns behov för ett visst plagg. Och alla är inte byggda lika. Ingen av mina vänner har samma stil eller kroppsbyggnad som jag så att byta och låna kommer inte på fråga. En del kan ha väldigt besvärligt att hitta kläder som sitter bra, vare sig det är på loppis, H&M eller någon märkesaffär. Då blir det mycket hemklickande och tillbakaskickande. Känns inte roligt men vad gör en? Kläder måste en ha på offentliga platser, annars kommer polisen och tar en.
  Skämt åsido så förespråkar jag personligen eftertanke, planering och klädvård. Samt kontakt med en bra sömmerska som kan sy om plagg som inte längre sitter eller reparera trasiga plagg (om en inte är begåvad framför symaskinen själv).

  • Izabella Fant 21/03/2023 3:50pm (7 månader sen)

   Eftertanke, planering och klädvård låter ju prima! Fattar din poäng.
   För större second hand kläder finns det t.ex. fb-grupper för större storlekar och nätloppisar var man kan filtrera kläderna enligt storlek eller andra preferenser, rekommenderar det eftersom det är lite mer tidseffektivt än old school-loppisar :)

 • Läsare 21/03/2023 3:59pm (7 månader sen)

  Sedan finns inte alla på FB heller.
  Och att bara förflytta sin komsumtion till second hand är inte heller en lösning. Loppisarna är redan nu farligt gentrifierade där människor med ekonomi som tillåter dyrare inköp har det som hobby att fynda det som andra med mycket dålig ekonomi skulle behöva för att överleva. Priserna höjs och snart är loppisar bara för medelklassen medan medellösa får stå i kö till gratisutdelning på Röda korset.
  Det finns liksom inte bara en enda lösning på det här, men konsumera mindre är helt klart en bra början.

  • Izabella Fant 21/03/2023 10:05pm (7 månader sen)

   Du har verkligen rätt där. Min poäng från början var att inspirera andra till att köpa mer begagnat och mindre fast fashion, men det sätter ju i sin tur igång en ond kapitalistisk spiral på ett annat håll som du så bra beskrev. Det här är nog inte så svartvitt som jag beskrev det från början. Tack för din synvinkel, ska ta den i beaktan i framtiden.

 • Jorg 06/04/2023 9:11pm (6 månader sen)

  Att dela med någon som inte bor i samma hushåll är ju ohållbart och krångligt. Springa på loppis är ju också ohållbart och krångligt. Profstipset är att inte köpa så många olika plagg. Man klarar sig på några par byxor, ylletröjor och t-skjortor. Allt utöver det är lyx.

  • Izabella Fant 07/04/2023 11:44am (6 månader sen)

   Hmm jag skulle inte beskriva "springa på loppis" som krångligt, det krävs bara mer tid och tålamod än då man på en minut klickar hem något splitter nytt. Förstår inte helt varför du anser att det är ohållbart att dela något plagg med en som inte bor i samma hushåll? Håller dock med dej om att det är hållbart att inte köpa så många plagg, men tror inte det är enda lösningen på det som fast fashion har åstadkommit.

Skriv en kommentar