theheader

Saker jag ångrar med renoveringen

Skrivet av Izabella Fant 16.01.2023

För ett år sedan handlade mitt liv om att renovera dagligen från morgon till kväll. Snart har vi bott här i ett år och vi konstaterar fortfarande ganska ofta att fyfan vad fint vi gjort det, men ibland kommer vi också på hur otroligt coolt vi kunde ha fått vissa saker. T.ex. ett runt fönster från sovrummet till badrummet. Här har vi en spegel som symboliserar var det skulle ha varit:DSC 8935 2

Älskar inomhusfönster och med detta fönster skulle vi ha fått dagsljus in till badrummet och ha växter även där (badrummet är i mitten av lägenheten så den har inga fönster). Där på den gröna kakelväggen, på bilden nedan, skulle en ha kunnat stå och titta på solnedgången under kvällsduschen. Nå, detta kommer endast förbli en dröm eftersom vi i såna fall skulle behöva riva ner och bygga upp badrummet helt och hållet med tanke på fuktspärren. Så, ni som har chansen att bygga in ett fönster till badrummet: ta den chansen och njut.

DSC 8941 2

En annan sak som jag ångrar är en detalj som jag inte tänkte på förrän vår tekniker hade lagt nya lampknappar och uttag i flera rum. Moderna lampknappar och uttag i vitt plast som skär sej SÅ med resten av estetiken här. Önskar att vi hade fattat att fixa lampknappar och uttag i retrostil. De går ju förstås att byta ut i efterhand, men det känns ekonomiskt så onödigt då vi redan betalat för allt, så vi har bara försökt vänja oss.

DSC 8950 2DSC 8943 2

En tredje sak vi absolut ska göra om vi renoverar upp något ställe i framtiden är att göra ett skriftligt kontrakt med hantverkaren som vi anställer, med en deadline på när det ska vara klart. Som de töntar vi är kom vi överens om allt endast muntligt och det fick vi ångra ordentligt 6 veckor senare då det var meningen att allt skulle ha varit klart. Hur som helst, nästa renovering som kommer att äga rum nångång i framtiden är detta hörn:

DSC 8958 2

Planen är att sätta in ett stort runt fönster på Post Bar-tavlans plats och ta fram stockväggen. Bakom den väggen finns ett litet förråd med en bruksvindstrappa upp till vår vind, men dit skulle vi istället lägga in en spiraltrappa. DESSUTOM skulle vi riva ner väggen och dörren till förrådet och ha det öppet istället. Jobbigt att förklara det med ord och inte stå och peka och vifta, men ni kanske fattade någorlunda? Den otåliga sidan i mej skulle förstås vilja göra detta redan i sommar, men vi får se när plånboken tillåter.

Håxa förresten nu att jag inte gjort ett ordentligt inlägg om hur vårt badrum blev, det som renoverades mest! Ska fixa ihop det åt er här snart med före- och efterbilder. Ska försöka hålla bloggtempot lite högre än en gång i månaden här framöver, hehe.


Resultatet av köksrenoveringen

Skrivet av Izabella Fant 19.10.2022 | 1 kommentar(er)

Hörni. En grej, som jag möjligen, kanske, lite glömt, är ju att visa resten av lägenhetsrenoveringens före- och efterbilder. Ni har ju fått se sovrummet och vardagsrummet, men vi har ju också en del andra rum här, t.ex. ett kök. Glömde ta före-bilder, men kan bjuda på några från början av renoveringen:

DSC 2405DSC 2409

Väldigt 90-tal, grått och daskigt. Kändes varken hemtrevligt eller fräsht. Vi ville dock bevara så mycket vi kunde p.g.a. ekonimiska, ekologiska och stämningsfulla orsaker.

DSC 2520DSC 2698

Vi kaklade om hela köksväggen och satt in öppna hyllor av ek. Jag fixade också inbyggda spotlights i hyllorna och om ni vill se en del av den processen så kan ni kolla min senaste reel på insta. Och här, kära läsare, har ni resultatet:

DSC 8216 2DSC 8227 2

Vi behöll den gamla spisen, diskmaskinen, handfatet och kylskåpet. Skåpluckorna fick ny färg och nya handtag. Eftersom vårt badrum är ganska litet, så satt vi istället tvättmaskinen i köket och har nu två gardiner under köksbänkarna var både disk- och tvättmaskinen gömmer sej. Splitternytt blev kranen, fläkten, köksbänkarna och tvättmaskinen. Till slut slipades och lackades golven.

DSC 8203 2DSC 8244 2

Dessa stolar hittade jag i en container för träskräp på Stormossen. Målade dem i samma färg som köksskåpen och voilá! Kan inte begripa hur låg tröskel vissa verkar ha för att slänga fullt funktionerande grejer, istället för att sälja eller skänka bort.

DSC 8212 2DSC 8232 2

Efter att ha rivit alla tapetlager och spacklat, så täckte vi två av väggarna med en helt underbar björk-tapet från Borås som heter Hazel. Resten av väggarna målade vi vita, för att det inte skulle bli för hektiskt.

DSC 8248 2

Under ett av köksskåpen hittade vi en del Åbo Underrättelse-tidningar från 1934 (då träbyggnaden är flyttad hit till Vasa). Många var i dåligt skick p.g.a. fukt, men en bit fick bli inramad på väggen. Tavlan på bilden nedan är gjord av vår vän Oscar Hagen.

DSC 8236 2DSC 8245 2

Vi ville ha det praktiskt, återvunnet, fräsht och rustikt. Och det blev det också. Enda saken jag ibland kan sakna är mer bordsyta. Annars älskar jag köket som helhet. Älskar att vi enkelt kan vara flera vänner och laga mat ihop utan att alla står i vägen för varann, som jag är van vid efter 6 år av minimala kök i Helsingfors. Älskar också den gröna färgskalan och att att rummet har så många ingångar. Jaja ska sluta skriva nu före jag börjar säga grejer som *hemmets hjärta* och andra klyschor. Här har ni ännu några detaljbilder:

DSC 8224 2DSC 8238 2DSC 8215 2


Före & efter: sovrummet

Skrivet av Izabella Fant 08.04.2022 | 1 kommentar(er)

Jaha hörni! Ni har läst rubriken, ni vet vad som väntar: Resultatet av två månaders renovering. Börjar med några bilder före vi högg kofoten i mellanväggen (rummet var tidigare uppdelat i två mindre sovrum).DSC 2358DSC 2360Ingendera av oss hade erfarenhet av något liknande men det gick verkligen sååå smidigt att riva ner den. "Att remppa är ju enkelt lol" kunde vi konstatera efter dag 1 av rivande. Nå, själva rivandet är ju enkelt. Att jämna till väggarna och tapetsera var sen något helt annat. Nåja, nu ska ni få jämföra slutresultatet med hur det såg ut då vi rivit väggen:DSC 2398DSC 3823Kolla golvet!!! Under korkmattorna fanns det träskivor och under dem fanns det målat plankgolv. Det slipades upp och lackades och voilá. Detta är mitt favoritgolv i hela lägenheten. Därför nöjer jag mej också med en så liten matta.DSC 2378DSC 3831Också sååå skönt att ha två stora fönster som bidrar ordentligt med ljus. Tack vare fönstren och rummets storlek, vågade vi rocka mörka väggar och tapeter. Byggde också till fönsterbräden. Älskar fönsterbräden.DSC 2383DSC 3828I vardagsrummet har vi vita väggar och då är nästan all inredning i mörka jordnära färger för att poppa ordentligt. Här har vi ganska många ljusa möbler för att poppa mot de mörka väggarna. Tycker det skapar kiva kontrast. Dessutom var det kul att märka hur allt gult som vi ägde matchade så bra med mörkturkosa väggarna.DSC 3870DSC 3897DSC 3882Byrån ovan hittade vi på Minimossen här för ett par veckor sedan! Perfekt ställe om en är på jakt efter återvunna och restaurerade möbler. Utöver möbler har de har dessutom en maaassa andra grejer. Ska åka dit imorgon igen för lite shopping.DSC 3911DSC 3852DSC 3845DSC 3866Utanför rummet var det TRE dörrar som skulle dela på ungefär 1,5 kvadratmeter golvyta, d.s.v. dörrkaos. Därför förvandlade vi den här till en skjutdörr. Har blivit lite kär i skjutdörrar under remppan. Vi har tre stycken i hela lägenheten och de sparar ju verkligen sååå mycket utrymme.DSC 3908DSC 3904Förutom renoveringen av golvet och väggarna så målade vi även taket, listerna och värme-batterierna. Skulle våga påstå att 100% av inredningen och möblerna är antingen begagnade eller snickrade av mej, så kan inte ge något exakt ställe var man kan hitta likadana (om det nu var någon som blev inspirerad).

Om ni vill se mera före-bilder och läsa om själva remppandet så kan ni klicka er till något av mina tidigare inlägg, t.ex. det här inlägget eller det här inlägget.


Så här blev vardagsrummet!

Skrivet av Izabella Fant 27.03.2022 | 2 kommentar(er)

Idag är det en månad sedan vi flyttade in i drömhemmet (som jag så klyschigt tänker kalla det för, för det är EXAKT vad det är, mitt drömhem). Ni har tålmodigt fått vänta på resultatbilder efter renoveringen och nu är äntligen väntan över! Tänker att jag delar upp det i flera inlägg för det är myyycket jag vill visa er. Ett rum i taget typ. Börjar med rummet vi föll för direkt vi steg in i lägenheten på första visningen i somras, mitt favoritrum: vardagsrummet.DSC 3477DSC 3454Vill inflika att jag i höstas byggde matbordet här ovan och enda sedan det blev klart har det stått i källaren (i vårt föregående hem). Långt före det ens var säkert att vi kunde köpa lägenheten hade jag planerat att mitt stora bord i björk skulle stå här under takfönstret. Det var det första jag monterade ihop på inflyttningsdagen och det passade precis så perfekt som jag hade hoppats.DSC 3478DSC 3458Bakom den där dörren finns en tambur på fyra kvadratmeter. Vardagsrummet är typ 30 kvadratmeter stort så vi har delat upp det i några avdelningar(?). På bilderna ovan ser ni ett försök till matsal och här nedan ser ni den andra delen:DSC 3434DSC 3470DSC 3512DSC 3485Här har vi en av lägenhetens mysigaste hörn. Fick den blåa 50-tals fåtöljen av min vän Catzo för ett par år sedan och enda sedan dess har den fått hänga med, även fast den alltid hamnat på olika vindsförråd p.g.a. utrymmesbrist. Har så envist hållit fast vid den och kånkat på den flytt efter flytt, för att jag vetat att någon vacker dag, då jag landar och skaffat mej ett riktigt hem, så ska den få en värdig plats. Och jag är så glad över att det blev så.DSC 3489DSC 3493

Skummaste platsen ever att ha en spegel i, men någonting ville vi fylla upp den gamla trälådan med. Och spegeln råkade passa perfekt. Så där hänger den nu.

DSC 3499

Borde kanske lyxa till fåtöljen med nytt tyg i något skede? I alla fall. Älskar hur benen färgmässigt matchar PERFEKT med de mörka träbjälkarna. Det finns 11 av dem runt om i vardagsrummet och jag är så nöjd över hur vi lyckades inkludera dem i vårt inredande, även fast de också har begränsat en del. Här nedan ser ni hur bjälkarna ser ut i taket och vad man ser då en kommer in i rummet från tamburen.

DSC 3474

DSC 3521Hyllan ovan fick jag klart byggt just före vi flyttade in. En del av ek-plankorna är restbitar från hyllorna i köket (vänta bara tills ni får se dem!). Och ja, vinylerna är i alfabetisk ordning. Hyllan blev just så funktionell och rustik som jag ville att den skulle bli. Ovanför den hänger en handgjord favvotavla, som en tant i Björnparken sålde till mej i somras.DSC 3527DSC 3523DSC 3503DSC 3461DSC 3429Vardagsrummet var i såpass bra skick att vi endast slipade och lackade golvet här, därför har jag heller inga före-bilder. Men en bild tog jag under renoveringen, under ett av många pizzakalas. Avslutar inlägget med den:DSC 2463 2


Nästan klart

Skrivet av Izabella Fant 21.02.2022 | 1 kommentar(er)

Sitter och funderar på i vilken ända jag ska börja. Börjar väl med att säga att alla ytor nu är tomma från krääsä och imorse släppte jag in gubbarna som ska slipa alla golv (parkett och plankgolv). Var där hela gårdagen och försökte desperat få ihop det sista, eftersom vi nu inte får vara där alls på 4-5 dagar medan golven slipas och lackas.

Om 6 dagar är det flytt. Väntar med spänning på att se vad som händer med min kropp och knopp då allt sedan är över. Kanske jag bara sover i en vecka. Men inte längre än det för sedan börjar jag jobba igen på inspelningar i Helsingfors. JAJA. En dag i taget osv.

DSC 2854 2

Badrummet är nästan klart. Som den trogna bloggerskan jag är, ska jag förstås fixa ihop ordentliga före- och efterbilder då allt blivit klart efter flytten. Allt jag kan bjuda på just nu är dessa sneakpeeks.

DSC 2864 2

Vill verkligen understryka att den gula målartejpen på väggen inte är en inredningsdetalj utan en del av processen att måla kopparrören svarta. Förutom mitt hat mot den billiga duschslangen (måste byta ut sen asap) så är jag otroooligt nöjd med kaklet och helheten. Ah. Älskar svarta fogmassan.

DSC 2866 2

Tycker det är VÄLDIGT viktigt att ett badrum har mysbelysning. En vill ju inte stå och duscha under ett kallt lysrör om man inte är i en simhall. Därför har vi satt upp två gulliga vägglampor med varma svaga bulbar. Sen har vi lite kallare och starkare ~arbetsbelysning~ ovanför spegeln. Det är den som speglar sej i kaklet bakom mej, ovanför mitt huvud.

DSC 2871 2

Och så har vi en liten gullig vessahörna till höger. Hörnet i mitten av bilden ska täckas in i en list och handfatsskåpet ska få luckor. Mer om badrummet då det är helt klart, NU över till köket (läs i nu-över-till-studion-ton).

DSC 2887 3DSC 2882 2

Har jobbat reven av mej med spotlightsen, som jag fällt in i dessa ek-skivor. Kan ändå konstatera att det varit värt allt slit för det blev exakt så harmoniskt och rustikt som jag tänkte mej. Mysbelysning är minst lika viktigt i köket som i badrummet. Och nej, listerna med de hotande spikarna på hyllan längst ner är inte en del av inredningen.

DSC 2893 4DSC 2897 4

Vardagsrummet har väldigt hög chans att bli favoritrum med tanke på takbjälkarna, takfönstren och storleken. Ser framemot att inreda de tråkigt vita väggarna. Ser också framemot att byta ut alla taklampor till samma färgtemperatur. Mitt filmfotografiska inre gråter blod när alla fem lampor har olika färgtemperatur. Jaja. Flyttlådorna ligger och BLÄNGER på mej så det är väl bara att sätta igång med packandet nu.


Kaklade väggar och djupa suckar

Skrivet av Izabella Fant 08.02.2022 | 1 kommentar(er)

Om 12 dagar ska allt vara klart i lägenheten, för då börjar golvslipningen. Köket är ännu på hälft och vessan är ännu mer på hälft. Där har vi inte ens börjat kakla ännu... Men från vissa perspektiv ser en del av köket nästan klart ut! Och det gäller ju att vara ~positiv~ och sätta sej och stirra från just de vinklarna ibland. Dörrarna ska ännu målas en gång till och få 50-tals handtag i trä.

DSC 2770 3DSC 2774 3DSC 2779 4

Lärde mej att kakla förra veckan och det var så kul! Lite som att lägga pussel med klister. Har nu en hel vägg kaklad från köksbänken upp till taket och snart ska vi även lägga upp tre stora hyllor och en köksfläkt. Här är lite processbilder och en del av resultatet:

DSC 2689 3DSC 2696 3DSC 2765 3

Har lite blandade känslor inför hela renoveringen just nu. Klart det är kul att bygga och renovera, men den här tidspressen känns verkligen i både ~kropp och knopp~. Försöker mitt allt för att få ihop det här i tid nu, för då golvslipningen är klar i slutet av månaden, blir vi av med vår nuvarande lägenhet. Känns som att jag konstant har en djup suck som vill ut, men jag hinner typ aldrig ta det där djupa andetaget. Jaja. It is what it is.


Åhhh äntligen tapeter

Skrivet av Izabella Fant 01.02.2022

Det går framåt ordentligt med renoveringen nu och det är sååå skönt med tanke på att allt (förutom golvslipning + behandling) ska vara klart om 3 veckor (TRE VECKOR?!!). Badrum och kök är fortfarande i totalrenovering MEN i vårt sovrum är det mesta klart! Har tagit ner en mellanvägg, rivit tapeter, spacklat, grundmålat och målat, samt tapetserat ett par väggar. Hittade en skitsnygg (men skitdyr) tapet från Borås Tapeter, som heter Wild Ferns. Är så otroooligt nöjd. Kolla:

DSC 2649 2DSC 2643 2

Har aldrig tidigare tapetserat, men det gick riktigt bra och lyckades trolla bort (nästan) alla skarvar. Hmm har lite svårt att få bildernas färger att stämma överens med de verkliga färgerna på tapeterna, men här ser ni åtminstone mönstret lite närmare:

DSC 2653 2DSC 2650 2

I visst ljus ser den blå ut och i visst grön. Samma sak med den mörka väggfärgen, som ni ser här nedan. Det är alltså samma färg på väggarna på båda sidorna av tapetväggen, men färgen varierar helt beroende på ljustemperatur, -styrka och -riktning. Diggar kameleont-effekten.

DSC 2662 2

DSC 2655 2

Huhhu, Är nog sååå nöjd. Nu ska vi bara installera in en skjutdörr och slipa fram plankgolvens riktiga färg (de är målade nu). Kommer bli så otroooligt mysigt. Ah. Tänk att jag kommer att somna där om mindre än 4 veckor. Helt kreisi.

Vill visa er lite av kökstapeten också! Den heter Hazel (mycket viktigt att de valda tapeterna har coola namn) och är också från Borås Tapeter. Älskar hur den matchar de gamla köksskåpen, som vi målat mörkgröna.

DSC 2677 2DSC 2675 2DSC 2679 2

Den ser ju väldigt knottrig ut på långt håll, men när en kollar lite närmare så får man en björklövs-överraskning!!! Det finns alltså en gullig liten björkskog i köket och jag älskar det. Vågar ha så knottriga tapeter i dessa rum eftersom det stora vardagsrummet har vita väggar. Där ska en massa snygga tavlor och hyllor få all uppmärksamhet. Jaja mer inredningssnack sen då det blir relevant. Det vill säga snaaart iiik!!!


Fina renoveringsbilder!

Skrivet av Izabella Fant 08.01.2022

Låt er inte förbluffas av rubriken. Jag lyckades ta EN snygg bild med hjälp av bakljus och renoveringsdamm i kombination med en snygg pojkvän. Den har ju egentligen inte riktigt någonting att göra med själva renoveringen, men bjuder på den nu till en början så ni med höga förväntningar och som klickat in er här p.g.a. rubriken, ska få er minidos av en snygg renoveringsbild. Herregud sådan mening. Beklagar.DSC 2457 2

Så där. Tillbaka till fula renoveringsbilder. För det existerar ingenting som fina renoveringsbilder på internetet (ja, jag har gjort min research). De goda nyheterna är att vi hittade plankgolv då vi rullade ihop de gamla korkmattorna och rev upp träskivorna på golvet i sovrummet!!!

DSC 2438 2DSC 2447 2DSC 2450 2De är målade mörkgröna och har inte varit i bruk på typ 60 år, så de är i superbra skick (ska i ett senare skede slipa upp dem och olja dem). Efter denna upptäckt rev vi tapeter i fyra timmar och ska fortsätta med det nu i helg för att få en riktigt slät yta att sätta nya tapeter på. Vill ännu säga till er kära läsare, att stå ut med dessa bedrövliga före-bilder, för om en månad (eller två) kommer ni få jämföra dem med efter-bilder.DSC 2466 2DSC 2472 2DSC 2478 2

Avslutar med en bild på en pizzapaus. Fan vad mycket pizza jag har ätit den här veckan.DSC 2463 2


Fula renoveringsbilder!!!

Skrivet av Izabella Fant 05.01.2022

Ni som följer mej på instagram har kanske sett en liten boom av renoverings-timelapses i mina storys den här veckan. Är själv ett väldigt stort fan av att kolla på såna så det känns bra att BIDRA till den världen. Men ja, renoveringen i nya hemmet är igång på fullaste allvar nu. Det kändes lite som att börja på ett nytt jobb i måndags då jag for till lägenheten på morgonen. Har anställt en hantverkare som sköter allt det svåra och tråkiga. Jag har fått göra det roliga, d.v.s. planera och riva!!! Älskar hur snabbt det går. På tre dagar har vi rivit en mellanvägg, tapeter, allt kakel och alla möbler (?) i badrummet och halva köket. Här ska ni få se hur det såg då jag och Sukka slog kofoten i en mellanvägg i söndags.DSC 2360DSC 2358

Resultatet: (dörrkarmen togs ännu ner efter de här bilderna)

DSC 2398DSC 2378DSC 2383Det här blir alltså ~the master bedroom~. Herregud ser ni förresten hur fula de här bilderna är? Vill typ be om ursäkt?! Men jag vet inte heller vad jag ska skylla på, för jag försökte verkligen mitt bästa då jag tog dem. Kanske vi bara får konstatera att renoveringar är jävligt fula. Jaja, så här ser köket ut just nu:DSC 2426Här är planen att kakla väggen från bänkytan upp till taket. Sen blir det trähyllor på vöggen, nya bänkskivor, mörkgröna skåpdörrar, en snygg fläkt i rostfritt stål, en integrerad tvättmaskin och en nytt handfat och ny kran. Vessan då? Nå där glömde jag ta före-bilder, men här hade jag bara rivit golvet och en del väggar:DSC 2417DSC 2421DSC 2435Och så här såg den ut idag före jag stack hem. Badrummet var väldigt sunkigt, så nästan allt blir nytt. Strävar till att hitta handfat och sånt begagnat, får se hur det lyckas. Som ni ser är det ett väldigt litet badrum. Därför ska vi flytta tvättmaskinen till det stora köket och riva ner den här lilla före detta duschväggen:DSC 2429Och ja, vessabyttan är flyttad dit, hehe. Avslutar med en bild på yllekristallen med sin kära kofot:DSC 2425


Drömhemmet blev vårt!!!

Skrivet av Izabella Fant 19.12.2021

Varje dag i 4 månaders tid har vi pratat om den. Drömt och fantiserat om den. Drömlägenheten. I en gammal stockbyggnad från 1935. Takfönster, synliga bjälkar i taket, 94 kvadratmeter, en uppvärmd vind, 5 minuters promenad till Vasa-centrum. Ni får stå ut med lite dramatik här nu med överanvändning av punkter. För i fredags. Hände. Det. Vi fick ut bostadslånet och skrev våra autografer på några papper. Sen fick vi DEN HÄR:DSC 1899 2Nycklarna till DRÖMLÄGENHETEN. Hela processen har känts så hopplös, men nu behöver vi inte ha att göra med någon ägare eller mäklare längre. Nu ligger resten i våra egna händer. Och i hantverkarens, som ska hjälpa oss renovera. Vi räknar med att remppan kommer ta ungefär två månader, så i slutet på februari blir det flytt. Första steget blir att få på elen, har nämligen klarat oss med stearinljus och en fjuttig ledlampa hela helgen, därav ljussättningen på bilderna nedan.DSC 1883 2DSC 1875 2DSC 1893 2DSC 1894 2DSC 1889 2DSC 1872 2

Lägenheten är på övre våningen i ett stort stockhus, men huset är på en kulle så utsikten är ändå som om man vore på typ femte våningen. Stadsdelen är Vöråstan, som är fullt av trähus, helt bredvid centrum här i Vasa. Är med andra ord VÄLDIGT nöjd med läget. Direkt efter bankmötet i fredags for vi dit och drack skumpa med våra föräldrar. På kvällen kom också ett tiotal vänner på pizza och skumpa. Kolla vad mysigt vi hade det:

DSC 1919 2DSC 1910 2DSC 1912 2DSC 1921 2DSC 1906 2DSC 1904 2