theheader

Soloresa till Portugal

Skrivet av Izabella Fant 24.02.2023 | 0 Kommentarer

IMG 2574

Japp! Jag har varit i Portugal! Och det var precis lika underbart som det sägs. Skulle gärna ha köpt kakel för hela väggar men mitt handbagage begränsade mej en del, så det blev bara en kakelbit att hänga på väggen, som en tavla. Vi börjar från början, en fredagsmorgon i februari:

IMG 2512IMG 2479

Hade flera inspelningsdagar för en reklamfilm bakom mej, varav den sista var en nattinspelning, vilket resulterade i att jag endast hann sova två timmar natten innan. Egentligen var det ganska skönt att vara så trött att praktiskt nog ta lite powernaps här och där mellan flygen. Märker att jag nu låter som en himla världsvan businesswoman, men jag kan ju tillägga att jag varit arbetslös hela 2023 hittills (fram tills dessa reklamfilms-inspelningar) och drischat som bara den. Drischa är förövrigt en av mina favoritfinlandismer. Himla bra.

Enivei. Reste hela fredagen och kom på kvällen fram till mitt hostel i Lissabon, som hade en heeelt otrolig utsikt!?

IMG 2521IMG 2525

Här på vänster sida var ingången till "This is Lisbon Hostel". Väldigt bra övernattning för pengarna och supertrevlig personal. En terass med utsikt över hela halva staden var också riktigt trevligt. Tillbringade kvällen på restaurangen Damas, med alternativa och queeriga vibes. Satt mej ner med två supertrevliga kvinnor, som visade sej vara på deras första dejt. Hade intressanta diskussioner då ena var från Brasilien och den andra från Belgien. Maten var också 5/5.

IMG 2534 2

På lördag gick jag till en marknad för hantverk, kakel och loppis! Fyndade en massa smått och gott och började prata med två amerikaner, Noah & Gek. Klickade direkt och böt kontaktuppgifter för att mötas upp senare samma dag.

IMG 2564IMG 2573

Denna lilla skål står nu bredvid min säng med smycken i. Kostade 3 euro! Köpte också denna 80-talströja i toppskick. Det var lite svalare i Lissabon än vad jag hade förväntat mej, så en extratröja gjorde gott för denna frusna kropp.

IMG 2610

IMG 2571IMG 2586IMG 2636

På kvällen mötte jag upp Gek (på bilden ovan) och Noah på en liten klubb helt intill ett tågspår i södra delen av stan. Åt också resans första Pastéis de nata och blev kär direkt. Ska försöka efterlikna dem nån dag här hemma bara jag får lite fiilis att baka.

IMG 2624IMG 2670

Det blev söndag och jag åt en vegetarisk version av Spirit, som är en traditionell rätt som äts under jul och nyår i Portugal. Detta var bland det godaste jag ätit under hela resan. Efter det gick jag på en tre timmars walking tour som hölls av två lokala typer. I slutet fick alla betala tip åt dem beroende på ekonomisk situation och hur nöjd man var med stadsrundan. Lyckat koncept. Det hela slutade på Graça med ännu en underbar utsikt.

IMG 2689

Ni ser den rosa slottsliknande byggnaden till vänster? Det är mitt hostell. Kan inte rekommendera det tillräckligt.

IMG 2695IMG 2700

Sen gick solen ner och jag promenerade ner till stan för att möta upp Gek & Noah för en sista middag tillsammans. De skulle nämligen fortsätta sin resa mot Porto dagen efter, medan jag skulle vara i Lissabon i tre nätter till. Här kommer en massa bilder vi tog på varann då vi strosade omkring:

IMG 2711IMG 8076IMG 2727IMG 8092IMG 8100

Avslutade kvällen på mitt hostels balkong och hade det så himla gött. Sällan en hinner få en så djup bond med främlingar på så få dagar så ni kan tänka er hur vemodigt det kändes att skiljas åt utan att veta om vi nånsin skulle ses mer.

IMG 8137

Nå, vi sågs igen, dagen efter, på tåget till Porto. Jag bokade tåg och en hostellnatt på måndagmorgon och så for vi alla tillsammans 3h norrut. Kändes så himla skönt att bara följa intuitionen och inte begränsa sej till sina ursprungliga planer. En av de bästa sakerna med att resa ensam är att en så enkelt kan ta så här spontana beslut utan att förhandla med någon annan än sej själv.

IMG 8267IMG 2802IMG 8306

Porto var så drömmigt. Vi strosade omkring, åt en massa gott och satt på en kulle och drack en flaska portvin och lyssnade på gatumusiker. Blev dock ganska trött på kvällen och det i kombination med en himla äcklig vegerätt gjorde att det blev en ganska tidigt kväll för min del. Tydligen behövde jag sova klockan runt för att orka med resten av resan.

IMG 8347IMG 2833IMG 2819IMG 2821IMG 2854IMG 2856IMG 2901IMG 2896IMG 2825IMG 2885

Det blev tisdag och vi gick på ett par loppisar och åt en himla god brunch. Sen var det dags att säga hejdå, påriktigt den här gången, och jag tog tåget ner till Lissabon igen.

IMG 3095IMG 3092IMG 3465

På kvällen gick jag på middag till Damas, samma ställe som resans första middag.

Avslutar med att konstatera hur nöjd jag är med med den här resan. Perfekt balans mellan aktiviteter och vila samt mellan socialt umgänge och egentid. Läste till och med ut en bok (Klåda av Ellen Strömberg) vilket är ett gott tecken på att jag verkligen tog det lugnt också. Är så himla tacksam över att min och Gek & Noahs vägar korsades, för utan dem skulle min resa ha sett väldigt annorlunda ut och jag skulle antagligen inte tagit mej upp till Porto. Vill verkligen fara till Kalifornien här i något skede för att hälsa på dem och resa omkring där också. 

IMG 2678IMG 3131

På vägen hem flög vi över alperna. Det var trevligt att se på. Om ni vill se på något trevligt kan ni klicka här för att komma till en liten reel som jag klippt ihop från resan. Om någon av er är påväg till Lissabon eller Porto och behöver rekommendationer så får ni gärna höra av er! Häj!

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar