Alexandra Furu

Alexandras grubblerier kring de senaste ramaskrina och annat som får hennes tankar att snurra eller känslor att bubbla.

AlexandraFuru webb

Alexandra Furu drömmer om att få kalla sig journalist. Men sånt tar länge sägs det. Därför kallar hon sig andra saker så länge, som redaktör och reporter till exempel. Ibland kan nyheter få hennes blod att bubbla, det är då hon sätter sig och skriver en krönika.

Publicerad 31 december 2016 kl 10:15

Finland 2016 - ett land jag inte känner igen

Jag är ett åttiotalsbarn som kunde börja följa med nyheterna när ”laman” var över och man började blicka framåt igen. Hittills har jag känt mig trygg i att Finland är på väg framåt. Visst vet jag att Finland som alla andra länder brottas med utmaningar; hög självmordsstatistik, ungdomsarbetslöshet och våld i hemmet är vanligt, för att nämna några exempel. Men mellan hemskheterna har nyheterna också förmedlat att det finns grundvärden. Finland är en demokratisk rättsstat där människovärdet är det viktigaste. En välfärdsstat som tar hand om de svagare, för i Finland strävar man efter jämlikhet och rättvisa. Men den trygga känslan har vänt, och 2016 känner jag mig främmande inför de nyheter jag möter i mitt eget hemland.


Dagen då Svenskfinland dog, sjunger Alfred Backa. När det stod klart att Vasa förlorar sin fulljour var det både en och två som citerade honom. Många tvivlar på att patienter i praktiken kommer att få vård på svenska i Seinäjoki, och vård på modersmålet det är en lagstadgad rätt. Både ute i stugorna och i riksdagen frågade man sig ”Hur täcks ni?”. En sannfinländsk riksdagsledamot svarade med att fråga om tvångssvenskan inte duger åt finlandssvenskarna? Beslutet om jouren ledde tyvärr till busringningar till sjukhuset i Seinäjoki. På twitter var en samlingspartist snabb med att uttrycka sig sarkastiskt om att hon trodde att finlandssvenskarna var civiliserade.


Till råga på allt visade det sig att beredningen för jourreformen innehöll felaktigheter, ändå såg regeringspartierna till att den blev avklubbad med en rungande fart. Det var dessvärre inte första gången det hänt. Kort efteråt gick justitiekanslern ut med att regeringen i flera fall har ansett att tidtabeller och reformer är viktigare än lagenligheten. Nyheten ledde till att politiska experter krävde regeringens avgång och sade att regeringen tycker sig stå ovan finsk lag.


Som pricken över i kom Sannfinländarnas ungdomsförbund och strödde lite pisksnärtar i såren. Deras videor om finlandssvenskan är knappt värd att nämna, men videorna är praktexempel på den retorik som förs mot minoriteter – i Finland och runt om i världen. Förutom att de som försvarat det tvåspråkiga Finland kallas ”påtvingarna” ser man även i kommentarsfältet hur politikerna påverkar tonen hos medborgarna. I kommentarsfälten läser jag flera gånger om de ”ociviliserade finlandssvenskarna”. Diskussionen om svenskan, den handlar inte längre bara om språkpolitik, retoriken skruvas upp. Man känner igen den från den främlingsfientliga hatretorik som blivit allt mer högljudd.


Men den nyhet som skapat flest utländska rubriker var när Finland, som är bäst i klassen på pressfrihet, visade sig från en ny sida. När vårt skattefinansierade Yle granskade statsministerns kopplingar i Terrafame satte sig Sipilä och spammade journalisten med mejl. Två journalister avgår i protest när chefredaktören inte känns vid att Yle skulle ha vikit sig för Sipiläs ord och ställt in ett program om hans Terrafame-kopplingar. Nyheten träffar som ett hårt slag i magen då den 250-åriga pressfriheten, 150 år äldre än vårt eget land, får en törn.


Samtidigt lever vi med finskt pass verkligen loppan 2016 om man jämför med hur politiken drabbat de som inte är finska medborgare. I år har Finland skickat människor mot döden när flyktingarna nekats asyl – trots att de bevisligen lever under dödshot i hemlandet. I samma veva har man passat på att försvåra möjligheten till familjeåterförening.


Det är inte bara Finland som sluter sig om sig självt och där hatretorik och navelskåderi tar över. Finland är bara en liten del, en dyning, i en värld som är sönder. De högerpopulistiska vindarna sveper in som ett grått klibbigt moln över västvärlden. Propaganda och enkla lösningar lockar till sig allt fler röster. Samtidigt pågår krigen och flyende människor drunknar på Medelhavet. Terrordåd är inte länge något som bara händer i krigshärdar. EU-länder sluter sig om sig själva, bryter avtal och röstar sig ur unionen. Murar istället för samarbete.

Trygghet och rätt till familjeliv, det är något som inte längre tillhör alla år 2016.

 

Snart är 2016 bakom oss. Äntligen. Det är knappt så man vågar hålla ögonen öppna när man tittar tillbaka i backspegeln. Dammet ska pyra runt däcken när vi lämnar 2016 och kör ifrån alla de händelser som satt tonen för året och grunden för firandet av Finland 100. När nyårsklockorna ringer och vi skålar in det nya året - låt det få bli en nystart. Jag hoppas att de som är barn av vår tid och börjar följa med nyheterna nu kan få se hur Finland igen strävar framåt. Snälla kom 2017 som ett år i människovärdets tecken.

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

Pyssel & DIY

Skarmavbild 2017 11 20 kl. 07.40.02

Nöje

resizedimage800500 vloggiseeen

Mode & skönhet

resizedimage800533 min hudvard 1

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Barn & familj

resizedimage800450 IMG 1483
femart 770648

Kondomförpackningar som ska förändra normer

Den svenska konstagenturen Femart har designat nya kondomförpackningar som de hoppas att bland annat rederiet Silja Line skulle vara intresserade av.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

SD TEXTURES EC 434 Matte Hydra
VLBLOT 1069828

Svenska kvinnor i musikbranschen ryter till

Metoo-uppropet fortsätter. Nu går 1 993 kvinnor i den svenska musikbranschen samman i ett upprop och vittnar om sexuella övergrepp och rena våldtäkter.På listan samlas artister som Carola, Robyn, Zara Larsson, Seinabo Sey, First Aid Kit, Eva Dahlgren och Lill-Babs.

Läs hela artikeln här »
cropVLBLOT 1070365

Psykolog: Vi tål mer stress än vi tror

Varannan svensk har haft allvarliga fysiska problem kopplade till stress utan att söka hjälp. Många har dessutom levt med stressen under lång tid. Är den dolda stressen ett samhällsproblem – eller tål vi mer än vi tror?

Läs hela artikeln här »
34201968 l

Veckans blogglista: Min kropp

Kroppen är en fantastisk maskin! Den håller dig levande, framåtgående och med rätt behandling får den vara med i många, många år. Vad är din relation till kroppen? Fyll i veckans blogglista på Sevendays.

Läs hela artikeln här »

Hälsa & träning

resizedimage800532 DSC2

Kultur & konst

resizedimage800532 DSC01137

Mode & skönhet

resizedimage800421 1 checker2

Hus & hem

resizedimage800533 tallrikar2

Mat & dryck

resizedimage771578 image10

Mat & dryck

artpesto 2

Hus & hem

ljua

Barn & familj

Skarmavbild 2017 11 17 kl. 17.21.18

Barn & familj

resizedimage800299 08F95BBC 5066 4A9B 866E 69424585AF17
VLBLOT 1059617 2

Strandberg: "Jag har en varm relation till Österbotten"

Varför kommer Christoffer Strandberg till Österbotten, vad är det roliga med sociala media och vilken känd österbottning skulle han imitera? Läs vår nöjesintervju här.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1068206

Inga planer på nytt "Äntligen hemma"

Förra månaden stoppade TV4 inspelningarna av "Äntligen hemma" samt lyfte bort programmet ur tablån och från TV4 Play.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1068128

"Wonder Woman 2" får nytt premiärdatum

Tiden fansen behöver vänta för att få se "Wonder Woman 2" har blivit kortare. Uppföljaren har nämligen fått ett nytt premiärdatum, skriver Variety.

Läs hela artikeln här »

Nöje

SetWidth800 emeliefanny5

Lifestyle

26

Mat & dryck

IMG 0027

Lifestyle

resizedimage800533 IMG 9750

Mat & dryck

resizedimage800533 ingefarsshot1

Människor & samhälle

bilen

Lifestyle

23633314 10155069421788359 715411420 o
grillade plommon med brie 641909

Småplock till lillajul

Lillajul står för dörren och det är dags att fundera på plockmat till glöggminglet. Små salta och söta snittar tillsammans med en varm dryck är det enda som behövs för en lyckad kväll.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2017 11 16 kl. 08.51.20
JPEG image 5CC3703250C4 1

Är du vår nya bloggare?

Är du redan en erfaren bloggare, eller har du alltid drömt om att starta en egen blogg? Nu har du chansen att komma med i vårt fantastiska gäng på Sevendays! Idag startar en öppen ansökan för svenskfinlands nästa bloggstjärnor.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2017 11 07 kl. 12.20.4

"Här fick jag lära känna ett underbart gäng"

Funderar du på hur det är att blogga på Sevendays? Här berättar tre forna bloggare om deras tid på sajten och om upplevelsen att vara en del av Sevendays gemenskap.

Läs hela artikeln här »