Liisa Mendelin

Liisa Mendelin - Hallå där samtiden!

IMG 20190220 144603 2

Liisa är teolog och journalist bosatt i Stockholm, hemma från Maxmo. I den här krönikan analyserar hon fenomen i vår tid just nu.

IMG 20190220 144603 02 01
Publicerad 22 februari 2019 kl 08:00

Därför är resebilder på Tinder en turn-off

”Vad sägs om en spontankaffe innan vi åker och upptäcker Vietnam?” 

Orden är skrivna av en man jag precis matchat med på Tinder. Det var inte den raden i profilen som fick mig att svepa höger, utan snarare trädgårdsintresset och den röd-vit-randiga t-skjortan han har på sin bild. Men nu har vi båda svept höger på varandra och en match har uppstått, så jag läser profiltexten en gång till och funderar om det är mödan värt att inleda en konversation. Hans erbjudande om spontankaffe och en synbart lika spontan långresa matchar inte helt med den korta raden i min egen profiltext: ”Undviker flyg.”

På basen av mängden män på Tinder som anger resor som stort intresse i livet, tror jag att mina två klimatsmarta ord har kostat mig en hel del matchningar. Hur kul är det med en tjej som är teolog och undviker att flyga? Var finns äventyret liksom?

Och det är väl just äventyr mannen i röd-vit-randig t-skjorta vill kommunicera med sin öppna fråga till praktiskt taget vilken singelkvinna som helst. Ska vi vara lite vilda och galna tillsammans?

Medan barbröstade män på vita sandstränder passerar min mobilskärm försöker jag känna in: vad är det vi vill berätta med dessa resebilder? Jag har testat att kolla om det är liknande visuella berättelse som kvinnor tar till på Tinder, och det är det, med den variationen att det är små yogakläder och snyggare filter som gäller. Vad säger ett intresse för resor egentligen om en människa? Jag tycker själv om att resa och vill väl tro att det handlar om nyfikenhet för andra kulturer, en effektiv paus från jobbet, nya tankar och dofter, smaker, ljud. Men mitt resande berättar ju också något annat: att jag har råd, både ekonomiskt och juridiskt eftersom mitt finska pass öppnar dörrar till i stort sett hela världen.

När jag famlar runt i samtiden brukar jag tänka på mina äldre släktingar. Några av dem tyckte om att resa, och det skimrar om dem: morfars syster, den världsvana journalisten som alltid packade sidenskjortor i väskan, och mormor som drog iväg på gymnastikresor till Tyskland. Resorna gav en lyster som skilde dem från de vanliga släktingarna som inte reste. Men idag när var och varannan nordbo varit till både Thailand och Kenya känns det som att glansen mattats av. Så du har rest till lika många länder som du är gammal? Ställ dig i raden.

Tänk om det ständiga resandet i dag också handlar om något mörkare inom oss? En rastlöshet, en olust inför vardagen, en otålig ”vill ha sommar nu!”-känsla. 


I Maria Österåkers och fotografen Patricia Rodas bok Kvinnor och kakor längs Kyro älv (2011) delar äldre kvinnor med sig av sina insikter om livet. Påfallande många av dem har levt största delen av sina liv på en ganska liten radie, i byar längs Kyro älv i Österbotten. Gunvor, 82 år, berättar att hon som ung hade tänkt åka till Amerika, men det blev inte av förrän hon var pensionär. Visst var det fint och mäktigt där, säger hon men konstaterar lugnt att ”det bästa som hänt mig var att jag kom mig till Voitby.” På samma linje är 75-åriga Astrid som bestämt säger ”Mig kan de inte tvinga iväg på nån resa.” Hon fyller i stället sitt liv i Staversby med cykelturer, skidtävlingar och kaffe. Jag blir lite avundsjuk när jag ser henne ligga på kökssoffan och fylla i korsord.

Kvinnorna i boken har full koll på de små förändringarna i sin omgivning, på hur älven skiftar efter årstiderna men också med åren. De är grundade på ett sätt som jag inte ser skymten av när jag sveper fram på Tinder. 

Hur kul är det egentligen att resa med någon man inte känner, funderar jag medan jag på grund av jobbet tar båten av och an mellan Stockholm och Helsingfors, om och om igen. Att resa är ändå väldigt intimt, en aktivitet som tvingar en att hela tiden kommunicera sina behov, och att känna in den andras sinne. Att umgås med en helt ny person 24/7 i ett fjärran land – vill man verkligen det? Jag bestämmer mig för att jag inte vill det, eftersom jag känner noll attraktion inför alla dessa män som chillar i infinity pools i solnedgångar. De känns bara som ängsliga kopior av varandra.


Men om resebilder på Tinder är en turn-off – vad annat kan man flasha med? Ja, kanske stabilitet. Allra mest letar jag efter detta: en person som vågar stanna kvar när mörkret sänker sig över Norden. Någon som hittar strategier att klara av tristess och jobbiga känslor, som vårdar sina vänskapsrelationer och ser skönhet och skoj i vardagliga ting. Någon som kan tycka att en spårvagnsresa med mig är äventyr nog.

0

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

veganskhudvard 12
Skarmavbild 2019 03 22 kl. 02.14.03
01c8f5f0b1

NASA utannonserar världens första rymdpromenad med bara kvinnor

Den amerikanska myndigheten NASA har tillkännagett att de kommer göra världens första rymdpromenad med bara kvinnor. Se videon här!

Läs hela artikeln här »
batch IMG 7478
IMG 9182
74cb79be45 1

Därför ska du rocka sockorna i dag

21 mars är det världsdagen för Downs syndrom, och då gäller det att ha på sig ett udda par strumpor. Har du koll på varför? Här kommer en video som förklarar.

Läs hela artikeln här »
782b5f8e73ad52b1f087c5b71b651bfc

Se hit morgontrötta – nu vänder det!

Av många ses det som ett tecken på att vintern går mot sitt slut, och för morgontrötta kan det bli en avgörande vändpunkt. Under onsdagskvällen är det äntligen dags för vårdagjämning.

Läs hela artikeln här »
e04c3c877a9b96cf27907e9407c3eb1e

The Cure färdiga med nytt album

Redan i december förra året avslöjade det brittiska bandet The Cures frontman Robert Smith att bandet var i full färd med att färdigställa ett nytt album – bandets första fullängdsalbum på tio år.

Läs hela artikeln här »
batch DSC9491
454371905aec41fe33e3358ca2a0655d

Konstmuseum tackar nej till miljonbidrag

National Portrait Gallery i London har efter starka protester valt att tacka nej till ett miljonbidrag från den amerikanska familjen Sackler, som länge har beskyllts för att ha drivit på den så kallade opioidkrisen i USA.

Läs hela artikeln här »
2c31b1162b

Storaffären klar: Nu har Disney köpt upp Fox

Nu är en av Hollywoods största affärer genom tiderna slutförd. Disney äger nu 21st Century Fox. Det här innebär affären.

Läs hela artikeln här »
27564ac695

Fyra tips till dig som ska ut på tågsemester

Ska du ut på tågsemester? Här är några saker som kan vara bra innan du ger dig av!

Läs hela artikeln här »
5a8ca90578fa149520994799b48fc14b

Miljarder människor saknar rent vatten

Ungefär 140 liter vatten går åt för att producera en kopp kaffe – det tål att tänka på inför världsvattendagen, som infaller på fredag.

Läs hela artikeln här »
crop kOCXZKFNhAsA

Google lanserar spelplattformen Stadia

Googles nya spelplattformen Stadia låter användare strömma spel genom webbläsaren utan att behöva vänta på att innehåll först laddas ner till enheten.

Läs hela artikeln här »
2005569635

Här är världens lyckligaste länder 2019

De nordiska länderna toppar återigen listan över världens lyckligaste länder, det visar en ny rapport från FN.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 20 at 8.53.06
chinatown.sanfrancisco

Annons

DanielNenonen

En perfekt mix av utmaningar och möjligheter

Annons. Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska, på fyra olika orter i Svenskfinland. - Jag är glad över det val jag gjorde. Jag är så nöjd med studierna och alla de möjligheter de gett mig, konstaterar Olya Tsikhanchuck, som studerar till formgivare inom grafisk design i Jakobstad.

Läs hela artikeln här »
41494bc55b2

Fyra tips för en grönare vardag

Polerna smälter, vädret blir allt mer extremt och snart är det kanske mer plast än fisk i våra hav. Här är några smarta tips på vad du kan göra för att leva ett lite mer hållbart liv.

Läs hela artikeln här »
Gambamark

Senaste från Blogoteket

9574007192

Här är världens tio dyraste städer 2019

Köpenhamn är världens sjunde dyraste stad, samma placering som New York och Sydkoreas huvudstad Seoul. Det visar en ny undersökning av The Economist.

Läs hela artikeln här »
gronvaxt
Screenshot 2019 03 19 at 10.36.25
Screenshot 2019 03 19 at 10.39.13
Skarmavbild 2019 03 18 kl. 17.37.18
Screenshot 2019 03 18 at 9.31.16
1d053bd32f

Japan öppnar museum om bajs

I den japanska staden Yokohama kan man numera besöka Unko Museum som är tillägnat bajsets roll i populärkulturen.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 18 at 9.23.23
8c7293157e

Årets it-plagg – färgglad kostym

Färgglada kostymer – fenomen som lyser starkt på modekartan när det gäller modet 2019.

Läs hela artikeln här »
slutaflyga
Screenshot 2019 03 18 at 9.13.23
sandra
falafel

Fylld pita med falafel och hummus

Falafeln som härstammar från Mellanöstern, är en populär rätt bland vegetarianer och veganer. Att falafel är gjort på kikärtor gör det till en utmärkt proteinkälla! Oftast serveras den i pitabröd, men även på en så kallad mezetallrik som består av många olika små rätter. I det här receptet visar vi hur du kan göra fyllda pitabröd med hemgjord falafel, hummus och syltad lök!

Läs hela artikeln här »
2c1b7ed54e8f770bfb11ec9d24c4d582

Facebook: Raderat 1,5 miljoner terrorvideor

Techbolag kritiseras för att terrorpropaganda kunnat spridas i deras kanaler.

Läs hela artikeln här »
lcPvX7ZZm2g4

Henrik har tusentals pennor – "Senast jag räknade var jag uppe i 18107"

En stor penna på husfasaden hälsar välkommen när man kliver in hos Henrik Blom i Maxmo. Pennan fick han i femtioårspresent av sina vänner. En gåva som passar som hand i handske för Blom som samlar på pennor.

Läs hela artikeln här »
ae1d47f8f0c85a273d112dc15ce6c5cf

”Rig 45” får en andra säsong

Den första säsongen av Viaplay-serien ”Rig 45” slog publikrekord under sin premiärhelg.

Läs hela artikeln här »
7a8144c300325e17bc892fa5d475dd8b

Pappersarbetaren Holm vann årets "Talang"

"Talang"-finalen 2019 bjöd på eldig pole dance, magi och ett ofattbart sifferminne. Men det var Micke Holms kraftfulla stämma som lyckades ta sig genom flest tv-rutor.

Läs hela artikeln här »
batch DSC09832
Skarmavbild 2019 03 16 kl. 23.37.22
82f60597c3

Louis Vuitton drar tillbaka MJ-inspirerad kollektion

Det franska lyxmodevarumärket Louis Vuitton kommer att dra tillbaka alla varor som direkt eller indirekt har inspirerats av popstjärnan Michael Jackson.

Läs hela artikeln här »
450b4a1a74840ca06219882f6812ee75

Kvinna med "opassande" kläder nekades flyga till Teneriffa

En 21-årig kvinna skulle flyga till Teneriffa på solsemester när hon stoppades av planets kabinpersonal.

Läs hela artikeln här »
46ef2698e9243a041c195a732291d9a7

CNN: Är Helsingfors världens coolaste stad?

Nyhetskanalen CNN är nyfiken på hur finländarna är så lyckliga trots bitande kyla och mörker.

Läs hela artikeln här »