Lina Hassel

Ett pekfinger riktat mot sånt som skaver. BH:n, ojämställdhet och livet.

linahassel1

Lina Hassel är en 19-årig kvinna som har en förkärlek till att peka ut orättvisor och våndor i livet. Ämnen som får fingrarna att glöda över tangenterna är klädindustrin, hormoner, ungdomar och sunkiga söndagar.

Publicerad 28 januari 2016 kl 09:07

I djupa sommarjobbsdjungeln finns ingen lag

Skridskorna är snörade, skidspåren är upplysta och liftarna åker upp och ner längs med slalombackarna. En kan säga att vintern äntligen är här för att stanna. Vi har ännu åtminstone tre långa månader kvar av halkrisk och frusna fingrar men för en stor del av befolkningen är blicken riktad mycket längre fram i kalendern.

Nyårsraketerna är skjutna och baksmällan har tynat bort. Nu är det dags att vässa pennorna, dra på sej sitt största, mest övertygande flin och lyfta upp sin egen rumpa på den finaste av piedestaler. Det är nämligen dags för sommarjobbsjakt!

Jag vet inte med er andra ungdomar, men för mej och för andra i min omgivning så är denna intensiva ansökningstid ganska så ångestfylld. Nej förlåt, det där var nog en underdrift, jobbansökningar är mycket ångestfyllda. Jag tror jag aldrig har tvivlat så mycket på mina kunskaper, min språkförmåga, mitt utseende, min duglighet och hela min existens som när det nalkas jobbjakt.

Jag tror att alla har en inre checklista över olika kriterier som den potentiella sommarsysslan ska uppfylla. För och främst, kan platsen gynna mina studier eller min kommande framtid? Som blivande lärare, kan jag meddela att chanserna är minimala. Någon som vill plugga svenska grammatik i sommar? Anyone? Nej, jag tror inte det.

Sommarjobbet ska ju också ha någon slags lönsamhet. Lite pengar i fickan, som åtminstone ska räcka fram till jul. I vågskålen måst pengasumman står trivsamheten. Vilka slags sysslor kan en stå ut med i minst tio veckor? Att hitta ett jobb som ger bra betalat och som en trivs med, alternativt till och med gillar är ungefär noll.

Men för mej står inga av dessa kriterier högst upp på listan. För det är ett kryss som måste bekräftas innan jag ens kan drömma om en trevlig arbetsmiljö. Nämligen det där språket som ska rulla ut ur strupen som en mjuk våg med oändligt många ändelser och böjelser. Finskan: utmärkt, god eller nöjaktig?

Det spelar ingen roll om du har lagt ditt kryss i rutan högst upp. Det räcker med att du lämnar in din ansökan på svenska eller frågar om lediga arbetsplatser på svenska och din chans är ingen lika med noll. Det spelar ingen roll hur fina meriter, erfarenheter, guld och berömmelse du sitter på, om du går in och frågar: Hej, söker ni sommarjobbare här? Jag skulle jättegärna lämna min CV till er chef om det är en möjlighet. Svar: Eh, pratar du finska?

Men vet ni vad, ingen skada skedd. Min finska är helt okej och det finns ju många ställen där laudatur i finska inte är ett måste. Så nu ska fortsätta slipa på mina ansökningar. ”Jag heter Lina och jag är flitig, noga, trevlig, snabb, självständig, punktlig, social, lojal, klok, snäll och jag vill jätte-, as-, mega-, bauta-, skit-, super-mycket jobbar hos just er i sommar. M.v.h. Den bästa arbetaren i stan, Lina” Om det låter som om jag har allt på det klara och ni har en sommarjobbsplats ledig, kontakta mej. Snälla?!

0

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

0jul
A Group of Interns at a SF Giants Game By Miss P
IMG 2947

Annons

HalpaHalli LoveBeauty 1
amaryllisdags
656c74793be6fefee5fe37e15ab981a5

Banksy: Strimlades helt på repetitionen

Efter den hemlighetsfulle konstnären Banksys kupp häromveckan då ett av hans konstverk plötsligt strimlades under en auktion har många spekulerat om att auktionshuset Sotheby's var med på noterna.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 10 18 kl. 18.58.48
Skarmavbild 2018 10 18 kl. 03.39.53
Skarmavbild 2018 10 18 kl. 03.39.59
Skarmavbild 2018 10 18 kl. 06.07.56
aLhsF1R1GHN5

Christoffer Strandberg: "Politiker är enklast att imitera"

Komikern, skådespelaren och imitatören Christoffer Strandberg var på besök i Vasa i september. VBL:s praoelev Edvin Sundqvist ställde fem snabba frågor till honom.

Läs hela artikeln här »
woVS8R4Le5YP

Familjen Svenlin lever sin dröm: "Ett äventyr vi kommer att minnas resten av livet"

Att bo utomlands kan vara ett äventyr. Men också ett sätt att ta en paus från en stressig småbarnsvardag och få kvalitetstid med familjen. Och att lära sig uppskatta sitt eget hemland. Efter ett år på Mallorca har familjen Svenlin tagit till sig den spanska livsstilen. – Vi har fått en annan syn på livet, lärt oss att ta det lugnare.

Läs hela artikeln här »
tvattstuga 3
IM3A9919 k

VIFK Damer är med, #ärdumed?

Har du inga planer för inkommande lördag? Sevendays tipsar om ett evenemang där du både har möjlighet att stöda Österbottens Cancerförening, samt njuta av högklassig fotboll. Idén kom från Vasabladets kampanj #ärdumed.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 18.26.22
crop J011576Y

Konsumenter prioriterar miljön framför mode – många vill veta mer

Stopp för slit och släng – många svenska konsumenter vill inte längre köpa kläder för att bara använda en kort tid. Intresset för miljön är större än för mode och kläder, enligt en färsk webbundersökning.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 18.04.42
avokado 1
caroline 15.10.2018 ootd 6
799A9946
il4mCKoh1jgH

Niklas gjorde en populär fotoapp: "Duger åt Taylor Swift"

Niklas Karlström gav sig inte förrän hans fotoapp blev precis som han ville: perfekt. Och fler gillar den – appen har fans världen över och framför allt i Asien. Men vad fansen inte vet är att appen fått sitt namn efter en fartkamera i Österbotten.

Läs hela artikeln här »
lxJT70dRXPV8

Take away-lunch i egen burk – är det nästa steg?

Får jag köpa med mig hamburgaren i egen burk? Den frågan har Josefin Sundvall på Korv-Görans aldrig tidigare fått. Men hon tycker det låter som en bra idé. Flera restauranger i Vasa är på samma linje: Det är inga problem! Men de är kluvna till att ta betalt för engångskärl.

Läs hela artikeln här »
crop ad97e22ccce734a0695ebb9546c7f38e

Så förvränger kartorna bilden av verkligheten

Visste du att Afrika är 14 gånger större än Grönland? Oavsett hur du ser på världen så är din bild sannolikt helt fel. Åtminstone om du studerar en världskarta. En ny variant påstås dock vara den mest korrekta – men håller den måttet?

Läs hela artikeln här »
WhatsApp Image 2018 10 15 at 18a
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 02.39.57
3e9cd01114f11b40d3835413be747e8b

Ny bok avslöjar vad som sker på Tinder

Dejtingappen Tinder har förändrat dejtandet i så hög grad att förlaget Schildts & Söderströms ger ut en bok med tips, trix och berättelser. Boken riktar sig till alla som undrat över den populära appen.

Läs hela artikeln här »
a6b3389e9b93c318c8ea26216f0953a4

Prins Harry och Meghan Markle väntar barn

Storbritanniens prins Harry och Meghan Markle väntar barn, uppger brittiska kungahuset.

Läs hela artikeln här »
z1ecFijQYFCh

Variera klassiska vardagsrätter med nytt innehåll

Husmanskost är maträtter som de flesta hushåll känner till och ser som en självklar del av vardagen. Men vår älskade vardagsmat går att variera i oändlighet, och här finns nu tre kära klassiker med en liten tvist.

Läs hela artikeln här »
l5tjTBDEFV5S 3

Prisvärt från Piemonte

Få vinregioner i Italien, för att inte säga världen, har så prestigefyllda och har så välklingande namn på sina vin som som Piemonte. Eller vad sägs om Barbera, Barbaresco och inte minst Barolo, kallad “kungarnas vin och kung över andra vin”.

Läs hela artikeln här »
crop 4a1c5c71fb38dedbb52a80467982866d

Regnbågsankan delar ut Guldankan 2018

Föreningen Regnbågsankan har tilldelat Nicole Stambej och Tobias Larsson priset Guldankan 2018.

Läs hela artikeln här »