Linnea Portin

Feminischad kultur, samhälle och struktur.

linnea u

Vardagsmelankoliker, underdogromantiker och loppisfanatiker. Fantast av internet, feminism, flora & fauna, kultur och ofta populär sådan, personliga stiluttryck samt det mesta lite obskyrt och dammigt. Svag för analys och navelskåderi.

Publicerad 9 december 2016 kl 10:00

Att möta framtiden

På scenen turas personer om att ifrågasätta den strikta asylpolitiken. Detta sker genom sång, tal och uppläsning av utfärdade asylbeslut. På finska, svenska och engelska. 

I publiken är vi plågsamt få. Jag kastar ängsliga blickar mot en del av de som besöker evenemanget, mot de som färdats genom mycket värre saker än en snöstormig novembersöndag för att nå fram hit, till idag, till Rewell Center i Vasa. Vad ska de månne tro om oss finländare då inte fler av oss dyker upp? Jag känner en beklagansvärd skam. Jag vill be om ursäkt men jag vågar inte möta deras blickar.

 

“Det här är en låt om möten, ni vet såna möten som sprakar. Man känner ett samförstånd med någon fast man inte ens känner den människan.”

Susanne Marins, artist, skådespelare, sångerska och en av initiativtagarna bakom tillställningen presenterar en av sina egna låtar med de orden. Jag vet exakt vilka typer av sprakande möten hon beskriver. Jag har inte haft många sådana, men ibland har jag varit lyckosam nog att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt.

 

Laura Ala-Kokko, ordförande för De Gröna i Vasa valkrets och stadsfullmäktigeledamot i Vasa, kliver upp på scenen. Hon håller ett tal och särskilt en mening etsar sig fast i mig. Det är någonting sprakande i den med, för mig.

“Det är inte rätt att skära ner medlen för de fattigaste människorna i Finland och sen säga ‘Vi kan inte ta in fler asylsökande eftersom vi måste ta hand om våra egna först”.

 

Rapporterna från Migrationsverket berättar om mordhot via telefon. Misshandel som lett till missfall. Mord av farbröder, kusiner och kollegor. Intrång i hemmet utav okända hotfulla män. Anlagd brand på arbetsplatsen. Människohandel och prostitution.

"Migrationsverket beviljar er inte asyl eller uppehållstillstånd."

 

Nedanför scenen, mot slutet av tillställningen, springer ett litet barn omkring. Hen tultar omkring med en sådan iver och nyfikenhet som tycks vara exklusivt reserverad för de som nyligen lärt sig gå. Vi är många som följer med barnet med beundrande blickar, att så bekymmersfritt kunna existera.

Jag tänker flummiga tankar som att det där lilla rufsiga yrvädret, det är framtiden.

 

Barnet stannar plötsligt till då hen fäster sina blå ögon på ett par bruna. I en barnvagn sitter ett barn i samma ålder, hen verkar bara ha skuffats förbi utav en händelse då sällskapet valde att stanna upp och iaktta vad som pågick på scenen. 

Deras blickar bryts inte. Plötsligt utbyter de varsitt leende. Deras leenden försvinner inte.

 

Den lilla på golvet sträcker upp sitt pekfinger och tar några stapplande steg mot den lilla i vagnen, som svarar med att forma sin hand likadant och sträcka ner den. Vi vuxna som står i närheten iakttar med förtjust spänning de två små, främmande barnen som bara har ögon för varandra. De för ihop sina pekfinger och skrattar båda två.

Det var så självklart det som hände den stunden. Det var ett tydligt möte, ett otvivelaktigt sprakande möte. Barnen kände ett samförstånd, fast de var okända människor för varandra.

 

Som sentimental vuxen var det omöjligt att inte tänka blödiga tankar om att barnen visar att ögonfärg, hårfärg, hudfärg och allt annat sådant inte betyder något. Det som verkligen räknas och som gör en skillnad är nyfikna blickar, spralliga leenden och sökande, trubbiga, varma fingertoppar som vill nudda vid varandra.

Vi alla där var lyckosamma nog att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. Vi fick en glimt av framtiden.

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

Pyssel & DIY

Skarmavbild 2017 11 20 kl. 07.40.02

Nöje

resizedimage800500 vloggiseeen

Mode & skönhet

resizedimage800533 min hudvard 1

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Barn & familj

resizedimage800450 IMG 1483
femart 770648

Kondomförpackningar som ska förändra normer

Den svenska konstagenturen Femart har designat nya kondomförpackningar som de hoppas att bland annat rederiet Silja Line skulle vara intresserade av.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

SD TEXTURES EC 434 Matte Hydra
VLBLOT 1069828

Svenska kvinnor i musikbranschen ryter till

Metoo-uppropet fortsätter. Nu går 1 993 kvinnor i den svenska musikbranschen samman i ett upprop och vittnar om sexuella övergrepp och rena våldtäkter.På listan samlas artister som Carola, Robyn, Zara Larsson, Seinabo Sey, First Aid Kit, Eva Dahlgren och Lill-Babs.

Läs hela artikeln här »
cropVLBLOT 1070365

Psykolog: Vi tål mer stress än vi tror

Varannan svensk har haft allvarliga fysiska problem kopplade till stress utan att söka hjälp. Många har dessutom levt med stressen under lång tid. Är den dolda stressen ett samhällsproblem – eller tål vi mer än vi tror?

Läs hela artikeln här »
34201968 l

Veckans blogglista: Min kropp

Kroppen är en fantastisk maskin! Den håller dig levande, framåtgående och med rätt behandling får den vara med i många, många år. Vad är din relation till kroppen? Fyll i veckans blogglista på Sevendays.

Läs hela artikeln här »

Hälsa & träning

resizedimage800532 DSC2

Kultur & konst

resizedimage800532 DSC01137

Mode & skönhet

resizedimage800421 1 checker2

Hus & hem

resizedimage800533 tallrikar2

Mat & dryck

resizedimage771578 image10

Mat & dryck

artpesto 2

Hus & hem

ljua

Barn & familj

Skarmavbild 2017 11 17 kl. 17.21.18

Barn & familj

resizedimage800299 08F95BBC 5066 4A9B 866E 69424585AF17
VLBLOT 1059617 2

Strandberg: "Jag har en varm relation till Österbotten"

Varför kommer Christoffer Strandberg till Österbotten, vad är det roliga med sociala media och vilken känd österbottning skulle han imitera? Läs vår nöjesintervju här.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1068206

Inga planer på nytt "Äntligen hemma"

Förra månaden stoppade TV4 inspelningarna av "Äntligen hemma" samt lyfte bort programmet ur tablån och från TV4 Play.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1068128

"Wonder Woman 2" får nytt premiärdatum

Tiden fansen behöver vänta för att få se "Wonder Woman 2" har blivit kortare. Uppföljaren har nämligen fått ett nytt premiärdatum, skriver Variety.

Läs hela artikeln här »

Nöje

SetWidth800 emeliefanny5

Lifestyle

26

Mat & dryck

IMG 0027

Lifestyle

resizedimage800533 IMG 9750

Mat & dryck

resizedimage800533 ingefarsshot1

Människor & samhälle

bilen

Lifestyle

23633314 10155069421788359 715411420 o
grillade plommon med brie 641909

Småplock till lillajul

Lillajul står för dörren och det är dags att fundera på plockmat till glöggminglet. Små salta och söta snittar tillsammans med en varm dryck är det enda som behövs för en lyckad kväll.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2017 11 16 kl. 08.51.20
JPEG image 5CC3703250C4 1

Är du vår nya bloggare?

Är du redan en erfaren bloggare, eller har du alltid drömt om att starta en egen blogg? Nu har du chansen att komma med i vårt fantastiska gäng på Sevendays! Idag startar en öppen ansökan för svenskfinlands nästa bloggstjärnor.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2017 11 07 kl. 12.20.4

"Här fick jag lära känna ett underbart gäng"

Funderar du på hur det är att blogga på Sevendays? Här berättar tre forna bloggare om deras tid på sajten och om upplevelsen att vara en del av Sevendays gemenskap.

Läs hela artikeln här »