Linnea Portin

Feminischad kultur, samhälle och struktur.

linnea u

Vardagsmelankoliker, underdogromantiker och loppisfanatiker. Fantast av internet, feminism, flora & fauna, kultur och ofta populär sådan, personliga stiluttryck samt det mesta lite obskyrt och dammigt. Svag för analys och navelskåderi.

bentley snowflakes
Publicerad 24 april 2015 kl 14:49

Det blir inte bra

Flödet på min bit av de sociala medierna gick i söndags från förväntansfulla uppmuntringar till allmänheten att rösta med sina hjärtan, till bistra besvikelser som ofta avslöjade en ängslighet i skribenternas själar. Här och där dök också spetsiga kommentarer upp, riktade till de som var del av den ungefärliga 30 procent som inte röstat i riksdagsvalet.

De första några åren av min tid som röstberättigad medborgare använde inte jag heller den rätten. Jag hade aldrig varit nämnvärt intresserad av samhällsutvecklingen eller debatterna om den, och den påföljande osäkerheten i ämnet övergick lätt till en trygg form av apati där jag litade på att andra människor, de som var insatta, skulle styra upp all eventuell skit. Jag förlitade mig på kollektivet utan att själv ta del av det. I efterhand känns det väldigt latmaskigt av mig. Exempelvis med valkompassers hjälp är det faktiskt ganska lätt att ta reda på var en står.

 

Vi lever nu i en tid då självförverkligande har en hög status. Otaliga är inspirationstalare och motivationsföreläsare som berättar hur även du kan växa som människa och hitta dig själv genom deras vägledning. Det räcker med att surfa omkring i bloggosfären i fem minuter förrän en stöter på inlägg tillägnade något som har hjälpt en bloggare finna glädjen och det där annars så flyktiga lugnet. Yoga, råkost och mindfulness. Crossfit, 5:2­dieten och minimalistisk techno.

På Pinterest samlas hundratusentals bilder på heminredning, bakverk, klädesplagg och kroppar som lockbeten i den eviga jakten på lyckan, prydligt etiketterade med ordet “inspis”. Sökandet efter jaget fortsätter och varför skulle det inte? Vi utvecklas väl förhoppningsvis under hela livet, men nu för tiden omtalas “att finna sig själv” ideligen på ett sätt som lätt kan få en att tänka att det vore ens enda mening och något som bara händer max en gång.

 

Den amerikanska tidskriften Time utnämner varje år “Årets person”, en titel som tilldelas någon som varit inflytelserik under det gångna året. År 2006 var den personen du. Time syftade då på att vem som helst med en internetuppkoppling kan ha inflytande, vare sig hen ägnar sig åt att ladda upp filmer på Youtube eller redigera artiklar på Wikipedia. Nio år senare är internauterna fortsättningsvis intresserade av att göra sina röster hörda, men jag undrar om vi inte också blivit bortskämda med all interaktivitet som nätet erbjuder. Det är lustigt att samtidigt som vi tycks prisa vår individualitet så högt, så betyder andra personers gillningar på Facebook ändå så avsevärt mycket för oss.

Jag funderar vad detta kan tänkas säga ifall vi applicerar samma trend på valdeltagandet, om det kan vara så att i denna individualistiska tid ter sig tanken på att vara en ouppmärksammad del av en kollektiv massa inte särskilt lockande. Vi pratar i termer som “personal branding” och “impression management”, begrepp som handlar om att synas och skilja sig ur, på det sätt vi tycker är rätt. I samhället finns en press på att vara unik. Är det ibland inte tillräckligt med “jag” i “vi”?

 

Deltagarprocenten var ändå i årets riksdagsval ungefär densamma som det föregående år 2011 och cirka två procentenheter högre än 2007. Jämfört med riksdagsvalen mellan åren 1954 till 1987 då rösträtten alltid nyttjades av minst tre fjärdedelar av de röstberättigade — och många år över fyra femtedelar — så känns procentantalet 70,1 likväl en gnutta futtigt. Fast det är såklart inte det folk jämför med, utan med riktningen Finland har tagit i likhet med många andra länder i Europa, en riktning som för många känns otrygg. Det är också på grund av den som jag själv numera ser till att besöka röstbåset på valdagarna.

År 2011 utnämnde Time demonstranten som årets person, med motiveringen att den i sina demonstrationer inte enbart uttryckte klagomål, men förändrade världen. En kan tycka att det är skarp gräns mellan årets person 2006 och årets person 2011, från individen till kollektivet, men egentligen inte. I ett kollektiv finner vi självfallet individer, i ett kollektiv som jobbar för ett gemensamt ändamål finner vi individer som hjälps åt med att förverkliga varandra. Att ta del av det kan också vara en form av självförverkligande.

 

Vi blickar naturligtvis inåt när vi tänker på vår egna utveckling, men omgivningen är avgörande den med. Inte endast på så sätt att den kan vara begränsande i form av regler och möjligheter, men se bara på dina Facebookgillningar — det är lättare att vara sin egen individ när kollektivet gillar den, inte sant? Men inom våra egna progressioner så är det förstås ändå jaget som bestämmer. Alla som någon gång testat på en ny utbildning, träning, diet eller hobby vet att det kräver beslutsamhet och engagemang för att uppnå resultat. Utan att du ger det ett riktigt försök kommer du inte märka av någon förändring.

För då det gäller utvecklingar som medför utmaningar, vare sig det rör sig som personliga eller samhälleliga, individuella som kollektiva, är grejen den att det blir inte bra. Det måste göras bättre.

 

Bildkälla

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

37177578 10215065334600314 5011239163752611840 n

Veckans blogg: Sara Hellström

Sara Hellströms blogg är den ultimata bloggen för alla hundägare. Här får du läsa om tips på övningar, skötselråd och andra tankar samlade kring människans bästa vän. Men vem är egentligen Sara? Läs känna veckans bloggare här!

Läs hela artikeln här »
9CXSsrU0cSkm

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa

ANNONS. 27-28.7 brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Läs hela artikeln här »

Resor

resizedimage800532 HELSINKI SKY BAR STYLE BY SHYA

Lifestyle

Namnlost1
qejjzsoUt3e3

Fisk åt folket

Många anser det vara svårt att tillaga fisk och har svårt att hitta på nya rätter. Våga prova genom att leta inspiration och testa nya fiskarter, så märker man snabbt hur enkelt det är.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Namnlost
jenn sandstrom

Turista inrikes: Jennifer Sandströms bästa tips

Har du semester i sommar och vill spendera den i Finland? Resebloggaren Jennifer Sandström har de bästa tipsen för dig som vill turista inom landets gränser! Här får du ta del av platser du inte ska missa och vad man ska tänka på under en semester i de tusen sjöars land.

Läs hela artikeln här »
d35cc423485e019a505d671c1298dc9e

Kate Upton väntar sitt första barn

Skådespelaren och modellen Kate Upton är gravid. I ett inlägg på Instagram avslöjar 26-åringen att hon och basebollspelaren Justin Verlander väntar sitt första barn.

Läs hela artikeln här »
85fad7ce155d85e4f0b4864263b78dc3

Björnblod får människomuskler att växa

Blod från björnar som gått i ide får människans muskler att växa, visar forskning på svenska björnar. Det kan leda till nya metoder för att stoppa muskelförtvining.

Läs hela artikeln här »

Nöje

Annons

resizedimage800532 Topelius

Lifestyle

resizedimage800533 caroline.12.6.2018 2

Lifestyle

resizedimage800516 DSC03659
acb14965dd2e2ac9a99cb01e6373f186

Porschen från "Bron" såld

Under fredagen såldes tv-polisen Saga Noréns olivgröna Porsche 911S på auktion.

Läs hela artikeln här »
c54ca32b82faceaef49825d3535f6f31

Ötzis sista måltid: Bockfett och ormbunke

Forskare har kommit fram till vad Ötzi – mannen som låg infrusen i de österrikiska alperna i 5 300 år – åt vid sin sista måltid.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2018 07 13 kl. 12.58.43

Mode & skönhet

resizedimage800462 STYLE BY SHYA BIKBOK
e6b8766b3d64e7b931d752cf3f938444

Portugal vill underlätta könskorrigering

Portugals parlament har godkänt en lag som gör det möjligt för personer över 16 år att genomgå könskorrigerande ingrepp utan att det föregås av ett medicinskt utlåtande som visar på "identitetsstörning".

Läs hela artikeln här »
P2HTgb00Qyf8

Rikssvensk företagare fick fin idé - låter folk sova som björnar

Kan man faktiskt övernatta i ett björnide? Ja, åtminstone om man frågar Jan-Erik Vallin och hans hustru Kajsa Arvidsson Vallin i Dorotea kommun. Deras idé har väckt uppmärksamhet även utomlands, skriver VK.

Läs hela artikeln här »

Hus & hem

resizedimage800600 35999611 249160462540265 4002420529255415808 n

Hälsa & träning

Skarmavbild 2018 07 13 kl. 08.51.05

Senaste från Blogoteket

crop 646bf89e036f4702a2b4d1dcf7280d64

60-årig jättekrokodil fångades i Australien efter åtta års jakt

En saltvattenkrokodil på över 600 kilogram har, efter att ha gäckat lokala myndigheter i åtta år, infångats i staden Katherine i norra Australien. Djuret är närmare fem meter långt och uppskattas vara över 60 år gammalt.

Läs hela artikeln här »
20dbbd0ef3a0e4f47885eb12a6b664c8

Tony Hawk producerar skateboardfilm

Skateboardikonen Tony Hawk har ett nytt filmprojekt på gång som exekutiv producent till komedin "Back to the grind". Hawk ska också fungera som teknik- och manusrådgivare, rapporterar Variety.

Läs hela artikeln här »
sndugSVveEQK

Choklad och grisfötter i ett pampigt Wien

När vi kliver av tåget från Prag och tar de första stegen på österrikisk mark känner vi oss vilsna. Tågstationen i Wien är stor, men samtidigt finns det något välkomnande i luften.

Läs hela artikeln här »
iAhYPLUiW9lX

Yrkesakademin står bakom podcast om företagande

Yrkesakademins nya projekt utbildar blivande och etablerade småföretagare. Det ska också lyfta företagandets image från Kristinestad i söder till Larsmo i norr. Projektet satsar på medieproduktion och sociala medier.

Läs hela artikeln här »
crop 465719c65211d514596f1982f04dc23d

Ingen fara äta rätt tillagat vildsvin – "Behandla det som kyckling"

Majoriteten av vildsvin i Sverige bär på matförgiftningsbakterier. Regeringen vill samtidigt att mer vildsvinskött säljs.Men vid korrekt slakthantering går det att undvika att köttet smittas.

Läs hela artikeln här »
e6a6ecfacf562a5f1a571b80b83002fb

Reese Witherspoon får egen tv-serie

Amerikanska skådespelaren Reese Witherspoon blir programledare för nya tv-serien "Shine on with Reese", rapporterar Variety.

Läs hela artikeln här »
7cff3665a3186ff32ef83bbb6386adc9

Nalle Puh-karta sätter nytt rekord

"Barnlitteraturens kanske kändaste karta" har satt nytt världsrekord för bokillustrationer på auktion. Priset blev 250 gånger högre än senast.

Läs hela artikeln här »

Djur & natur

resizedimage800533 10.7.2018 1
bunting 642066 1920

Missa inte: Sommarens eventlista!

Känner du också att sommaren innehåller massor av roliga evenemang - men att du alltid råkar missa dem? Här är listan för dig! Hjälp till att tipsa om de bästa evenemangen och berätta vad du känner saknas.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

Skarmavbild 2018 07 11 kl. 08.23.34