Flera tusen jordsnurr och ingen tårtbit

"Endast 8% av jordens befolkning har flugit, har jag hört. Då kvarstår rätt många människor som inte har. Faktiskt cirka sju miljarder. Det är som att en dryg tolftedel av jordens befolkning använder upp allt flyg vi har. En del av oss nyttjar dessutom det medlemskapet som ett heldagsarmband på nöjesfält. Vi kliver tjoande ombord det där planet om och om igen"

Under fjolåret uppskattas fyra miljarder passagerare ha transporterats med flyg.

Jag hör inte till dem. Jag reser inte mycket och då är det lätt att hålla sig nere på jorden fast det varje minut lyfter 52 flygplan runt om i världen. Jag tänker att det måste bli flera tusen varv runt jorden som avverkas på ett år, medan jag aldrig ens flugit förbi Europas gränser.

Det är ett faktum som klyver mig.

Jag slipper ha dåligt samvete särskilt ofta för hur miljön tar stryk för att jag ska få njuta. Jag slipper lura mig själv att tycka det är rimligt och sant att varje år säga att jag “behöver” (vill), “förtjänar att” (fortfarande vill) eller “unnar mig att” (gör som jag vill) flyga bort på solsemester på sydligare breddgrader.

Jag slipper spela med i västvärldens föreställning om att en berest människa är en lyckad människa. Enligt den är jag ändå så långt ifrån att kvala in som en sådan att mitt ego inte har något att vinna på att placera mig på den imaginära rangskalan.

Och samtidigt — tänk att ha haft råd och mod att flyga kors och tvärs och sätta sina fotspår på världens alla kontinenter. Tänk att ha kunnat vara en sådan som svalt och världsvant vandrat genom hela världens flygplatser och samlat stämplar i sitt pass.

Jag tilltalas såklart av charmen. Nog förstår jag hur det kan, för den som har möjligheten och vanan inne, verka så självklart och bekymmersfritt att resa på det viset. Men mycket längre till går det nog inte att blunda för bekymren.

Hur många varv kring jorden klarar jorden av? Jag frågar för det känns som att antalet flygresor allt som allt är begränsade. Eller som att det borde de i alla fall vara. Någonstans måste det ju säga stopp.

Endast 8% av jordens befolkning har flugit, har jag hört. Då kvarstår rätt många människor som inte har. Faktiskt cirka sju miljarder.

Det är som att en dryg tolftedel av jordens befolkning använder upp allt flyg vi har. En del av oss nyttjar dessutom det medlemskapet som ett heldagsarmband på nöjesfält. Vi kliver tjoande ombord det där planet om och om igen.

Som att gå på kalas med elva gäster och födelsedagsbarnet äter hela tårtan själv.

Men nästa år. Då hinner man kanske få en bit innan det blir stopp på kalasandet. Bäst att boka redan nu.