Linnea Portin

Feminischad kultur, samhälle och struktur.

linnea u

Vardagsmelankoliker, underdogromantiker och loppisfanatiker. Fantast av internet, feminism, flora & fauna, kultur och ofta populär sådan, personliga stiluttryck samt det mesta lite obskyrt och dammigt. Svag för analys och navelskåderi.

Publicerad 7 oktober 2016 kl 17:25

Inte en flicka, inte ännu en kvinna

Bland mina webbläsarbokmärken finns Liv Strömquist menssommarprat på P1 från ett fåtal år tillbaka och nyligen råkade jag klicka in mig på den sidan. Kanske var detta föraningen. Värken i korsryggen, obekvämheten i huden, känsligheten i humöret.

Nästa dag ser jag att finlandssvenska mensberättelseprojektet Menskligt lanserat ett bloggfrågeformulär om mensen. Strax därpå inleds en mensvecka på Yle X3M med följden att ämnet diskuteras på var och varannan portal.

Menstruationen är igång. Genom Svenskfinlands mö är vi alla månsystrar denna vecka.

Det är mycket jag önskar vore annorlunda med mensen. Hur smärtfri den än är för någon så kvarstår faktum att ur hennes privata delar rinner blod som hon måste samla upp för att inte blöda på och genom kläderna. Det är omständligt, oavsett övriga obehag.

Det finns ingen mensande kvinna som inte smugglat in en tampong på toaletten så att ingen ska se den. Mensen är en pinsamhet och en möjlighet för ett skräckscenario att utspela sig. Samma kvinnor har någon gång gripits av paniken att blöda på stolsitsen och ängsligt blickat på den när hon stigit upp. Mensen bryr sig inte ett skvatt i att den kommer olämpligt. Dessa kvinnor vet hur det är att få en fest, en helg, en resa halvt förstörd för att mensen hälsat på och gjort tillvaron mycket krånligare och ofta smärtsam.

Det är mycket som bara suger med att ha mens. Att tabun nu kring den börjar lyftas gör eventuellt en del personer obekväma, men jag har goda nyheter för dem: Kan kvinnor vänja sig vid den månatliga plåga som är mensen kan alla vänja sig vid omnämnandet av den.

Mest önskar jag att vi skulle dra en tydlig linje mellan könsmognad och kvinnodom. Idén att flickor blir till kvinnor när de börjar menstruera osar patriarkala grepp och ärligt talat en gnutta gubbsjukhet. Nyktert kan vi se att det är mer talesätt än faktum, men det sprider likväl en föreställning om att menstruerande flickor är samma sak som unga kvinnor. Jag trodde själv länge att jag skulle bli kvinna med mensen.

Caitlin Moran presenterar i “Konsten att vara kvinna” ett test för att kolla om sexistisk smörja är i farten. Det går ungefär ut på att ställa frågan “Händer detta män också?”, och om svaret är nej så är svaret ja. Ingen säger motsvarande sak om pojkar och nattliga pollutioner, exempelvis. Däremot om militärtjänstgöring — även den idén humbug, enligt mig — vilket då åsyftar en mental utveckling. Luktar det inte något unket att flickors förvandling till kvinnor istället avgörs enligt fysisk och sexuell utveckling?

Under mångtaliga år kände jag mig så som Britney Spears sjöng under det tidiga 2000-talet, “I’m not a girl, not yet a woman”. Jag hann blöda en gång i månaden under mer än mitt halva liv innan jag verkligen började känna mig som en kvinna.

I “Girl with the lower back tattoo” skriver Amy Schumer om påståendet att en flicka blir kvinna när hon får mens eller förlorar oskulden, men att egentligen handlar det om en massa små ögonblick. Som första gången du säger till när du fått fel maträtt på en restaurang, eller går på en behåprovning och det visar sig att du använt fel storlek i hela ditt liv. Första gången ditt hjärta krossas, eller du krossar någon annans. Och så vidare.

Jag var kanske inte bara en flicka, men definitivt inte ännu heller en kvinna när jag fick mens. Däremot blev jag mer kvinna när jag lärde mig prata om den, vågade säga att jag har mensvärk, tampongtrubbel eller blodfläcksskräck. Jag känner mig helt enkelt mer som en kvinna när jag inte känner skam för att jag är en.

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

Pyssel & DIY

Skarmavbild 2017 11 20 kl. 07.40.02

Nöje

resizedimage800500 vloggiseeen

Mode & skönhet

resizedimage800533 min hudvard 1

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Barn & familj

resizedimage800450 IMG 1483
femart 770648

Kondomförpackningar som ska förändra normer

Den svenska konstagenturen Femart har designat nya kondomförpackningar som de hoppas att bland annat rederiet Silja Line skulle vara intresserade av.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

SD TEXTURES EC 434 Matte Hydra
VLBLOT 1069828

Svenska kvinnor i musikbranschen ryter till

Metoo-uppropet fortsätter. Nu går 1 993 kvinnor i den svenska musikbranschen samman i ett upprop och vittnar om sexuella övergrepp och rena våldtäkter.På listan samlas artister som Carola, Robyn, Zara Larsson, Seinabo Sey, First Aid Kit, Eva Dahlgren och Lill-Babs.

Läs hela artikeln här »
cropVLBLOT 1070365

Psykolog: Vi tål mer stress än vi tror

Varannan svensk har haft allvarliga fysiska problem kopplade till stress utan att söka hjälp. Många har dessutom levt med stressen under lång tid. Är den dolda stressen ett samhällsproblem – eller tål vi mer än vi tror?

Läs hela artikeln här »
34201968 l

Veckans blogglista: Min kropp

Kroppen är en fantastisk maskin! Den håller dig levande, framåtgående och med rätt behandling får den vara med i många, många år. Vad är din relation till kroppen? Fyll i veckans blogglista på Sevendays.

Läs hela artikeln här »

Hälsa & träning

resizedimage800532 DSC2

Kultur & konst

resizedimage800532 DSC01137

Mode & skönhet

resizedimage800421 1 checker2

Hus & hem

resizedimage800533 tallrikar2

Mat & dryck

resizedimage771578 image10

Mat & dryck

artpesto 2

Hus & hem

ljua

Barn & familj

Skarmavbild 2017 11 17 kl. 17.21.18

Barn & familj

resizedimage800299 08F95BBC 5066 4A9B 866E 69424585AF17
VLBLOT 1059617 2

Strandberg: "Jag har en varm relation till Österbotten"

Varför kommer Christoffer Strandberg till Österbotten, vad är det roliga med sociala media och vilken känd österbottning skulle han imitera? Läs vår nöjesintervju här.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1068206

Inga planer på nytt "Äntligen hemma"

Förra månaden stoppade TV4 inspelningarna av "Äntligen hemma" samt lyfte bort programmet ur tablån och från TV4 Play.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1068128

"Wonder Woman 2" får nytt premiärdatum

Tiden fansen behöver vänta för att få se "Wonder Woman 2" har blivit kortare. Uppföljaren har nämligen fått ett nytt premiärdatum, skriver Variety.

Läs hela artikeln här »

Nöje

SetWidth800 emeliefanny5

Lifestyle

26

Mat & dryck

IMG 0027

Lifestyle

resizedimage800533 IMG 9750

Mat & dryck

resizedimage800533 ingefarsshot1

Människor & samhälle

bilen

Lifestyle

23633314 10155069421788359 715411420 o
grillade plommon med brie 641909

Småplock till lillajul

Lillajul står för dörren och det är dags att fundera på plockmat till glöggminglet. Små salta och söta snittar tillsammans med en varm dryck är det enda som behövs för en lyckad kväll.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2017 11 16 kl. 08.51.20
JPEG image 5CC3703250C4 1

Är du vår nya bloggare?

Är du redan en erfaren bloggare, eller har du alltid drömt om att starta en egen blogg? Nu har du chansen att komma med i vårt fantastiska gäng på Sevendays! Idag startar en öppen ansökan för svenskfinlands nästa bloggstjärnor.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2017 11 07 kl. 12.20.4

"Här fick jag lära känna ett underbart gäng"

Funderar du på hur det är att blogga på Sevendays? Här berättar tre forna bloggare om deras tid på sajten och om upplevelsen att vara en del av Sevendays gemenskap.

Läs hela artikeln här »