Linnea Portin

Feminischad kultur, samhälle och struktur.

linnea u

Vardagsmelankoliker, underdogromantiker och loppisfanatiker. Fantast av internet, feminism, flora & fauna, kultur och ofta populär sådan, personliga stiluttryck samt det mesta lite obskyrt och dammigt. Svag för analys och navelskåderi.

Publicerad 10 mars 2017 kl 16:30

Tjatfeminism

Det är inte så att jag känner en samhörighet med de människor som primalskriker med dålig meningsbyggnad varje gång f-ordet nämns i en artikel, men det ska erkännas att jag kan hålla med om att feminismen är tjatig. Jag har dagar då jag vill, om inte direkt skrika, så åtminstone primalsucka av djup frustration och genomtrötthet. 

Vi stampar på stället. Vi möter samma mothugg och invändningar och en stor del av vår tid går åt att upprepa samma argument och svar. 

Nej, inte alla män. Nej, vi vill inte utrota könen. Nej, vi tycker inte att det är rättvist att endast män tvingas göra militärtjänst, att pappor mer ofta förlorar vårdnadstvister eller att pojkars skolresultat tenderar vara sämre. Nej, det är inte en komplimang att en främling tafsar på en. Nej, det är inte okej att män tvingas in i en snäv mansroll heller. Nej, det vi säger har ingen korrelation med våra menscyklar. Nej, vi eftersträvar inte att förtrycka män. Nej, vi vill inte ha gratulationer på kvinnodagen. 

Jag förstår att det känns tjatigt. Jag har nästan förståelse för de tidigare nämnda primalskrikarna, rent av. Ibland tänker jag att det är som att vi har nått ett dödläge där vi låst oss mot varandra, och att det som krävs för att någon av oss ska kunna röra oss vidare är att den andra parten stiger åt sidan. 

Vi behöver inte blicka särskilt långt bakåt för att finna en tid då kvinnan förväntades tiga och vara mannen underordnad. Den perioden verkar i sin tur sträcka sig tusentals år tillbaka, ända till bibliska tider och vem vet hur långt innan dess. I västvärlden började dessa kvinnoroller att krackelera på allvar först under den senare hälften av 1800-talet. Hundra år senare hade det mesta av dessa roller gått i kras men än idag finns det många skärvor kvar av dem.

Det finns många år av tyst lydnad innan 1900-talet. I dem ryms många generationer av kvinnor som inte levt i frihet. Historien påminner oss om vad vi kvinnor har att förlora på vår tystnad, och framför allt att vi har inget att vinna. Skärvorna erinrar oss om vad våra förmödrar uthärdat och utkämpat, och berättar att vår uppgift inte ännu är avklarad. 

Så det ni måste förstå är att det inte blir vi som stiger åt sidan. Vi har kommit en lång väg med vårt tjat och vi ämnar nå ännu längre. I hundratals år har vi bildat en lång kedja där andra tar över när en del av oss pausar för att sucka. Vi slutar inte. 

Det är ni som avgör hur långt in i framtiden vår tjatlänk ska sträcka sig, men ni kan inte tysta oss med era mothugg, invändningar eller för den delen primalskrik. Vi har mött samma motstånd förr och det hindrade inte oss då, så vad får er att tro att det ska göra det nu? Kom igen, vi kan hjälpa varandra. Vi är alla trötta på tjatet, vi har ett gemensamt mål. 

Hur ska vi då få tyst på feministers tjat? Hur ska vi se till att aldrig mer höra ett knyst om kvinnors ojämställda position i samhället? Slippa ifrån allt tjat om kvinnans euro, oavlönat arbete, sexism, slut shaming, våldtäktskultur, kvotering, föräldraledighet, könsneutralitet, kvinnohat, patriarkat, killgissning, mansplaining och vita kränkta män? 

Kan ni gissa vad mitt förslag är? Jag lovar, jag är minst lika redo för det här som ni är. Låt mig ge en ledtråd: Dödläget tjänar inget till.

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

Nöje

boktips
cropVLBLOT 1071618

Vad ska förpackningen heta?

Nu har du alla tiders chans att påverka huruvida vi i framtiden ska tala om babylådan, föräldraboxen eller något helt annat – eller om moderskapsförpackningen får duga även för framtida generationer.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800533 IMG 0491

Foodly

FlowKitchen Nathalie Auren Pumpasoppa2
crop171121 julklappuv 567751 a001nh 471285

I år ska det vara en elcykel

Elcykeln blir årets julklapp, meddelar svenska HUI Research.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1069983

Claes Bang blir "Millennium"-bov

Den danske skådespelaren Claes Bang ska spela skurk i Hollywoods kommande "Millennium"-filmatisering "The girl in the spider's web", skriver Variety.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage800600 12402133 10153357334691864 203262576487708992 o2
VLBLOT 1071243

Forskare: Vinterkriget lever kvar i ishockeykulturen

Krig, brännvin och korv. Det är tre teman som förekommer i finländska ishockeylåtar. Doktorand Kaj Ahlsved har forskat i ämnet och säger att vinterkriget fortfarande präglar delar av hockeykulturen.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage800533 2017 11 20 03.50.11 1

Människor & samhälle

resizedimage800600 linda carolina4

Nöje

makenslista2
10909637 l

Veckans blogglista: Min dröm

Nu är det tillåtet att drömma fritt och tänka stort! Veckans tema på Sevendays handlar om drömmar och stora målsättningar i livet.

Läs hela artikeln här »

Pyssel & DIY

Skarmavbild 2017 11 20 kl. 07.40.02
VLBLOT 1069414

Clooney gör tv-serie av "Moment 22"

Hollywoodstjärnan George Clooney ska göra en tv-serie baserad på romanen "Moment 22".

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1070536

Haltande Victoria's Secret hoppas på Kina

Internationellt hajpade Victoria's Secret kämpar för att behålla sin ställning på underklädesmarknaden.

Läs hela artikeln här »

Nöje

resizedimage800500 vloggiseeen

Mode & skönhet

resizedimage800533 min hudvard 1

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Barn & familj

resizedimage800450 IMG 1483
femart 770648

Kondomförpackningar som ska förändra normer

Den svenska konstagenturen Femart har designat nya kondomförpackningar som de hoppas att bland annat rederiet Silja Line skulle vara intresserade av.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

SD TEXTURES EC 434 Matte Hydra
VLBLOT 1069828

Svenska kvinnor i musikbranschen ryter till

Metoo-uppropet fortsätter. Nu går 1 993 kvinnor i den svenska musikbranschen samman i ett upprop och vittnar om sexuella övergrepp och rena våldtäkter.På listan samlas artister som Carola, Robyn, Zara Larsson, Seinabo Sey, First Aid Kit, Eva Dahlgren och Lill-Babs.

Läs hela artikeln här »
cropVLBLOT 1070365

Psykolog: Vi tål mer stress än vi tror

Varannan svensk har haft allvarliga fysiska problem kopplade till stress utan att söka hjälp. Många har dessutom levt med stressen under lång tid. Är den dolda stressen ett samhällsproblem – eller tål vi mer än vi tror?

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

resizedimage771578 image10
JPEG image 5CC3703250C4 1

Är du vår nya bloggare?

Är du redan en erfaren bloggare, eller har du alltid drömt om att starta en egen blogg? Nu har du chansen att komma med i vårt fantastiska gäng på Sevendays! Idag startar en öppen ansökan för svenskfinlands nästa bloggstjärnor.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2017 11 07 kl. 12.20.4

"Här fick jag lära känna ett underbart gäng"

Funderar du på hur det är att blogga på Sevendays? Här berättar tre forna bloggare om deras tid på sajten och om upplevelsen att vara en del av Sevendays gemenskap.

Läs hela artikeln här »