Linnea Portin

Feminischad kultur, samhälle och struktur.

linnea u

Vardagsmelankoliker, underdogromantiker och loppisfanatiker. Fantast av internet, feminism, flora & fauna, kultur och ofta populär sådan, personliga stiluttryck samt det mesta lite obskyrt och dammigt. Svag för analys och navelskåderi.

Publicerad 10 februari 2017 kl 10:15

Vad skulle en gubbe göra?

Emellanåt iakttar jag en viss grupp personer som rör sig med en slags självsäkerhet i världen som jag inte ser hos många andra. Detta kan röra upp splittrade känslor inom mig. Till viss mån irritation, som när dessa individer bakom mig i kassakön är så upptagna med att själva existera att de inte ägnar en nanosekunds tanke åt min personliga sfär, för att ge ett exempel. 

Sidospår åsido. Denna krönika ska handla om när jag beskådar gruppen med avund. 

 

Inom gruppen finns en stark överrepresentation av män som passerat 50-strecket, så låt oss kalla gruppen gubbar. Det betyder inte att alla är förtjusande gamla och grå, men förmodligen att de levt tillräckligt länge för att vara mycket, ibland överdrivet, bekväma med sig själva. Gubbar tycks inte fundera på om alla rum eventuellt inte är deras att fylla upp, alla ämnen inte deras att uttala sig om, all tid inte deras att synas och höras under. De verkar bege sig ut i världen med en självklar vetskap om att de har rätt till den del av världen som de råkar ta upp — var som helst, när som helst. 

Som feminist kan jag tycka att det här är beklagligt bara för den saken att då blir det så svårt för någon annan att rymmas, höras och synas. Men för gubbarna själva måste det förstås kännas härligt, om de alls är medvetna om hur härligt de har det. 

 

Hur som helst, gubbar lindar inte sina åsikter i förminskande ord så som “ganska”, “lite” och “aningen”. De säger inte “jag tycker att det känns som att”, men “det är så att”. De ber inte om ursäkt för sina synpunkter innan de har gett dem. Sällan efteråt heller. De försöker inte berättiga att de finns genom att förmedla foglig ödmjukhet eller sympatisk underlägsenhet. De slår inte knut på sig själva för att vara alla till lags. Gubbar bara kör. 

Att gubbar vågar sådant hänger rimligtvis ihop med att de inte anser sig ha samma skäl att vara lika försiktiga som så många gummor, kvinnor, tjejer, flickor är. Inte samma rädsla för att bli bedömda och betygsatta för sina utseenden, ageranden och uttalanden. Inte samma risk att i sin ensamhet, stupfullhet eller annan sårbarhet, bli överfallna, våldtagna eller mördade. Inte samma uppfostran till att lämna utrymme, visa hänsyn och be snällt. Inte samma grund, helt enkelt. 

 

Klart jag blir avundsjuk. Jag vill så gärna också våga ta för mig, stå på mig och peka med hela handen. 

Men att göra så känns för det mesta fullkomligt onaturligt för mig. För att över huvud taget få ett minsta hum om hur ett steg i en sådan riktning ska tas så måste jag ställa mig frågan “Vad skulle en gubbe göra?”. 

 

Gummor, kvinnor, tjejer, flickor — när ni känner er osäkra, i underläge eller åsidosatta, så vill jag att ni tänker på detta. Ta ett djupt andetag och svara på frågan. Ni vet vad en gubbe skulle göra. 

Vad jag gör är att ta ett kliv ut i världen. Oftast ett litet kliv, men likväl ett som låtsas att var jag än ställer min fot, där är jordens mittpunkt. Att det jag har att erbjuda motsvarar hundra ton i vikt. Att jag besitter en gubbes existentiella självklarhet. Klart jag gör. 

 

Jag vet inte om någon som läser detta identifierar som en sådan gubbe som här beskrivits, men ifall om, så vill jag tacka dig. Trots att du läst detta så slösar du knappast mycket tid eller energi på att reflektera över hur du uppfattats. Du anser oavsett inte att det i så fall vore någon annans än mitt problem — verkligen inte ditt i alla fall — och det är precis det som gör dig så inspirerande.

Bakom varje försigtagande feminist står en självsäker gubbe. Tack.

2

Kommentarer

  • Gerd

    10.02.2017 15:57 (9 månader sen)

    Hej Linnea! Visst stämmer din analys av gubbar väl in på femti plussare också, men framför allt stämmer den in på de trettonåriga blivande gubbar jag undervisar i år. Till ca.85 %....tyvärr, för det finns faktiskt andra sorters gubbar också. Men jag skulle nog önska att istället för att de blivande gummorna skulle göra som de blivande gubbarna, skulle trenden gå i motsatt riktning. Alla kunde må bättre av större hänsynstagande och mindre själviskhet... ;) Hälsningar Gerd


  • UuPee

    11.10.2017 09:45 (1 månad sen)

    En gammal post men satt och läste sevendays för första gången på länge, mycket länge :-). Jag kvalar nog in i din beskrivning som gubbe med mina 50+ och tilltagande gråhårighet. Fast jag känner inte igen mig som särskilt självsäker och utrymmeskrävande. Ibland tror jag gubbars tillförsikt över tillvaron missuppfattas som pompös självsäkerhet. Den hade man kanske som yngre när man trodde man kunde allt men någonstans längst innerst inne visste att man kunde klåpa bort precis vad som helst när som helst. Då var det image och oro över hur omvärlden uppfattade en som var viktigt. Som yngre har man mer av den där egoboostade adrenalinsjälvsäkerheten som enligt mig är betydligt mer irriterande än gubbars tillit till att det mesta ordnar sig. Det mesta har ju ordnat sig i dryga femtio år, det är därför man står där i kassakön med tillförsikt i blicken. Det finns det liksom ingen orsak att stå och huka sig och se ängslig ut. Vem skulle må bättre av det? Själv kan jag inte ändra på det faktum att jag med åren blivit en gubbe på 50+ och att livet lärt mig att inte oroa mig. Det finns så mycket i livet som inte är värt att oroa sig över, som te.x hur folk uppfattar min uppenbarelse.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

Pyssel & DIY

Skarmavbild 2017 11 20 kl. 07.40.02

Nöje

resizedimage800500 vloggiseeen

Mode & skönhet

resizedimage800533 min hudvard 1

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Barn & familj

resizedimage800450 IMG 1483
femart 770648

Kondomförpackningar som ska förändra normer

Den svenska konstagenturen Femart har designat nya kondomförpackningar som de hoppas att bland annat rederiet Silja Line skulle vara intresserade av.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

SD TEXTURES EC 434 Matte Hydra
VLBLOT 1069828

Svenska kvinnor i musikbranschen ryter till

Metoo-uppropet fortsätter. Nu går 1 993 kvinnor i den svenska musikbranschen samman i ett upprop och vittnar om sexuella övergrepp och rena våldtäkter.På listan samlas artister som Carola, Robyn, Zara Larsson, Seinabo Sey, First Aid Kit, Eva Dahlgren och Lill-Babs.

Läs hela artikeln här »
cropVLBLOT 1070365

Psykolog: Vi tål mer stress än vi tror

Varannan svensk har haft allvarliga fysiska problem kopplade till stress utan att söka hjälp. Många har dessutom levt med stressen under lång tid. Är den dolda stressen ett samhällsproblem – eller tål vi mer än vi tror?

Läs hela artikeln här »
34201968 l

Veckans blogglista: Min kropp

Kroppen är en fantastisk maskin! Den håller dig levande, framåtgående och med rätt behandling får den vara med i många, många år. Vad är din relation till kroppen? Fyll i veckans blogglista på Sevendays.

Läs hela artikeln här »

Hälsa & träning

resizedimage800532 DSC2

Kultur & konst

resizedimage800532 DSC01137

Mode & skönhet

resizedimage800421 1 checker2

Hus & hem

resizedimage800533 tallrikar2

Mat & dryck

resizedimage771578 image10

Mat & dryck

artpesto 2

Hus & hem

ljua

Barn & familj

Skarmavbild 2017 11 17 kl. 17.21.18

Barn & familj

resizedimage800299 08F95BBC 5066 4A9B 866E 69424585AF17
VLBLOT 1059617 2

Strandberg: "Jag har en varm relation till Österbotten"

Varför kommer Christoffer Strandberg till Österbotten, vad är det roliga med sociala media och vilken känd österbottning skulle han imitera? Läs vår nöjesintervju här.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1068206

Inga planer på nytt "Äntligen hemma"

Förra månaden stoppade TV4 inspelningarna av "Äntligen hemma" samt lyfte bort programmet ur tablån och från TV4 Play.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1068128

"Wonder Woman 2" får nytt premiärdatum

Tiden fansen behöver vänta för att få se "Wonder Woman 2" har blivit kortare. Uppföljaren har nämligen fått ett nytt premiärdatum, skriver Variety.

Läs hela artikeln här »

Nöje

SetWidth800 emeliefanny5

Lifestyle

26

Mat & dryck

IMG 0027

Lifestyle

resizedimage800533 IMG 9750

Mat & dryck

resizedimage800533 ingefarsshot1

Människor & samhälle

bilen

Lifestyle

23633314 10155069421788359 715411420 o
grillade plommon med brie 641909

Småplock till lillajul

Lillajul står för dörren och det är dags att fundera på plockmat till glöggminglet. Små salta och söta snittar tillsammans med en varm dryck är det enda som behövs för en lyckad kväll.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2017 11 16 kl. 08.51.20
JPEG image 5CC3703250C4 1

Är du vår nya bloggare?

Är du redan en erfaren bloggare, eller har du alltid drömt om att starta en egen blogg? Nu har du chansen att komma med i vårt fantastiska gäng på Sevendays! Idag startar en öppen ansökan för svenskfinlands nästa bloggstjärnor.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2017 11 07 kl. 12.20.4

"Här fick jag lära känna ett underbart gäng"

Funderar du på hur det är att blogga på Sevendays? Här berättar tre forna bloggare om deras tid på sajten och om upplevelsen att vara en del av Sevendays gemenskap.

Läs hela artikeln här »