Håll alltid tyst på barnen i en kassakö

"Folks energi förändras totalt när de ser en kö. Från att ha varit glada i hågen och i överlyckligt fredagsmood kan allt ändras på en bråkdelssekund. Det är sällan man hör djupare suckar än i en kassakö. De ”tystlåtna finländarna” ljuder minsann högst när det blir missnöje"

Det är sällan man hör djupare suckar än i en kassakö. Folks energi förändras totalt när de ser en kö. Från att ha varit glada i hågen och i överlyckligt fredagsmood kan allt ändras på en bråkdelssekund. I köpkorgen ligger noggrant valda varor för en riktig brakhelg; sushiingredienser, lösgodis och i en svart påse klirrar det ljuva toner av något att skölja ner allt med.

Med lätta steg skuttar människor mot kassan, men de förvandlas till tunga blyklumpar vid åsynen av kön som ringlar lång som en orm. Det blir tvärt stopp. Folk stannar upp som att de anlänt till en otäck olyckplats med brandbilar, ambulanser och blodpölar. För en bråkdelssekund. Sedan följer stönar, suckar och klagovisor. Behöver knappast nämna repertoaren av svordomar. Högt och ljudligt utan att skämmas. De ”tystlåtna finländarna” ljuder minsann högst när det blir missnöje.

Det outtalade reviret, att hålla sig minst en meter ifrån en annan människa, är glömt. Som att kön skulle gå fortare när någon står och slickar en i nacken eller hackar en i bakbenen med köpvagnen. Irritationen är olidlig. Slagsmål osar i luften. Mindfulnes, vad är det för något? Gör någon ett litet snedsteg nu kan helvetet mycket väl bryta ut. Som på en fotbollsarena mellan galna supporters. Håll tyst på era barn, är en sträng rekommendation!

Några byter kö till tillsynes kortare köer. Utan vidare goda resultat. Borde man inte ha lärt sig att aldrig någonsin byta kö. Gräset är inte grönare på andra sidan. Det är en illusion. En vänlig påminnelse, varsågoda.

Vid detta lag har alla glömt att det är fredag. De sorglösa planerna är ett minne blott. Sedan öppnas en ny kassa och i den galna rusningen (tänk filmscen i slowmotion) som följer återfinns hoppet. Om att snart vara hemma för att smörja kråset och poppa upp innehållet i den svarta påsen.