Säg nu sedan nej till Jesusbarnet

”Vad vill du bli när du blir stor?” Fråga det av en nittiotalist och du får svaret Youtube-stjärna. Eller något annat som innebär att jobba så lite som möjligt för en stor peng. Antagligen något av flummig natur. Ett yrke som inte hittas i Svenska Akademins ordbok.

”Vad vill du bli när du blir stor?” Fråga det av en nittiotalist och du får svaret Youtube-stjärna. Eller något annat som innebär att jobba så lite som möjligt för en stor peng. Antagligen något av flummig natur. Ett yrke som inte hittas i Svenska Akademins ordbok. Självfallet ska det vara sjukt roliga arbetsuppgifter! Det får absolut inte kännas jobbigt på något plan. Några personliga uppoffringar bör aldrig någonsin göras. För ve och fasa, om inte alla andra rättar sig efter en nittiotalist. Move over, här kommer den nya generationen. Generationsskifte in the making!

Inte förrän man får barn vet man hur ont det gör att se sitt barn ledset. De stora krokodiltårana som rullar ner för sammetslena runda kinder får även det kallaste hjärta att smälta. Men ingen varelse har så många tårar som ett barn. Det finns inte någon gräns på hur mycket ett barn gråter. Det är små snyft till illvrål, ”kasta sig på butiksgolvet-tjut” och allmänt ”jag vet inte varför-bölande”. De gråter för att de kan.

Visst, barn har väl gråtit och trilskats sedan begynnelsen. Förmodligen var Jesus också en liten pain in the ass som gav Josef och Maria gråa hår alldeles för tidigt. Men vad händer? Ska barn faktiskt få allt de vill? Vi ska ge dem kärlek och självkänsla men ska vi faktiskt låta dem tro att livet alltid är rättvist och utan motgångar? Stackars alla utmattade föräldrar som inte orkar ta itu med sina barns uppfostran. Men måhända försöker de så gott de kan. Halvhjärtade försök till att vara konsekventa. Vilket slös på energi för de första två nejen blir så klart ett ja. Till slut. Och barnet har lurat dej igen.
Att välja sina strider är ett uttryck som har blivit en lag. Men uppmuntrar inte det till just curling? Det betyder att vi fortsätter stryka medhårs och uppfostrar våra barn med allting serverat på silverbricka. Åtminstone till en stor del.

Youtube-stjärna, jo tjena. När blev det fel med hederliga yrken som läkare, jurist eller kommunal fastanställning? Men kan det vara så att vi andra är lite avundsjuka i smyg? Vem vill nu inte flumma och bara göra saker när andan faller på? Nittiotalisterna må vara luststyrda, bortskämda, lata, självupptagna och petiga då det kommer till jobb. Men den där kaxigheten de har, den kan vi andra ta mall av. Generationsskifte in the making. Generation Z, X och Y, se upp! Här glider nästa generation in. På en räkmacka. Generation H. H för hybris.