Nadia Boussir

Nadias navelskåderi - livet, kärlek, bajs och annat viktigt.

nynadia2

Nadia är stylist, kreatör och gammal poddrottning. Hon jagar lyckan och vill vara där det händer, oftast med kameran i högsta hugg. Hon drömmer om att kunna inspirera andra och längtar efter ett liv vid varmare breddgrader. Nadia bloggar på nadiaboussir.com

Publicerad 3 april 2015 kl 08:00

Strumpor eller skils­mässa

Egnahemshusområdet. Från det idylliska röda huset med vita knutar hörs det skrik. Fula ord ekar ut på gårdsplan. Det är bråk och tjafs. Ord och inga visor. Och allt på sandlådenivå. Som två femåringar. Vem har tömt diskmaskinen senast? Måste du alltid lämna strumpor på golvet? Beskyllningar. Anklagelser. Pajkastning. Om blickar kunde mörda. Ja, då skulle det inte finnas så många småbarnsföräldrar kvar på planeten jorden och helvetet skulle vara överbelastat av mammor och pappor som dedikerat sina liv åt familjestrider. Åt löjligt gnabbtill och med.

Det kan anses absurt att en kris i förhållandet skulle bero på efterlämnade strumpor. Men de facto är att strumporna mycket väl kan vara droppen som får bägaren att rinna över och potentiellt leda till skilsmässa.

 

Men om vi glömmer strumporna ett tag och förflyttar våra blickar mot grannlandet Sverige. Där är strumpgrälen passé. Där strider man mot riktiga orättvisor, mot ojämlikhet. Där har ett litet inbördeskrig brutit ut, det så kallade VAB-kriget. Den upplyste vet att VAB är lika med vård av barn och är man småbarnsförälder så är man mycket väl upplyst om vad detta innebär. Du som inte har barn undrar varför i sjuttsingen vi grälar om vem som ska få vara hemma. Hur skönt skulle det inte vara att få vara hemma med sjukt barn, att få ha ledigt från jobbet och bara spotta i taket? Men jag ska ta och berätta för dej hur verkligheten i egentligen ser ut.

Du har ställt väckarklockan extratidigt. Du har ett viktigt möte och mycket står på spel. Vid frukostbordet ser treåringen aningen blek ut. Äh, han är säkert bara lite trött tänker du och förtränger sjukdomsscenariot som ploppar upp i huvudet för en bråkdelssekund. Denna morgon är lika stressig som alla andra morgnar. Alla är på sitt sedvanligt usla morgonhumör. Mjölkglas spills ut, hakor rakas, bråk om långkalsongers varande eller icke varande, någon bajsar för länge. Treåringen vägrar äta. Mascaran rakt i ögat. Kö till badrummet. Lavoaren full med hår. Treåringen har ännu inte ätit. Du avfärdar hans gnäll och tvingar i honom fem stora skedar gröt. När alla slutligen är påklädda och står i tamburen för avfärd fångar du upp en kaskadspya med dina rena nystrukna kläder.

 

Med denna stinkande sörja av idisslad havregrynsgröt och magsyra all over så inleds VAB-bråket. Vem ska stanna hemma? Vems jobb är viktigare? Plötsligt har din partner ett viktigt möte hen med. Ett betydligt viktigare möte än ditt. Hen kan ABSOLUT inte vara borta från jobbet idag. Ordväxlingen fortsätter. 

Och som alltid är det du som drar nitlotten, du som kapitulerar, du som får ringa chefen och brottas med skuldkänslor, du som får torka kräk och tvätta soffan resten av dagen (och natten). För att hinna med dina arbetsuppgifter börjar du vobba (jobba hemifrån OCH vårda sjukt barn) till tonerna av Teletubbies. Nu har du skuldkänslor över att vara en dålig förälder och Laa-Laa, Tinky Winky gör dej inte till den mest skärpta arbetstagaren.

 

Nästa morgon upprepar sig allt igen när det nu är storebrors tur att refluxa. Och under de resterande vintermånaderna får du även besök av influensan, vattkoppor, enterovirus samt en och en annan seg öroninflammation. Det blir vabb och vobb, vobb och vabb. Du får aldrig bara vara ledig från jobbet och spotta i taket. Med småbarn får du aldrig tillfällen att BARA spotta i taket.

 

I Finland hålls bråket om vabbandet inom familjens lyckta dörrar medan Sverige har tagit VAB-bråket in i politik och media. Det är bra. För vem orkar nu riktigt gräla om detta? Vi behöver en lösning. Att barn blir sjuka är ofrånkomligt. Det händer och det kommer att fortsätta hända. Om man är två kanske man kunde införa en regel att vabba varannan gång. Om man är ensam, ja då slipper man grälet i alla fall. Kanske en riktig lag, låta politikerna bestämma denna gång så skulle jag kunna koncentrera mej på de nödvändiga grälen om strumporna istället.

0

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

Skarmavbild 2019 03 24 kl. 01.26.12
76650f4251bca82eb8530be3cd5ee9e9

Afflecks basketfilm får premiär i höst

Ben Afflecks nästa filmsatsning har fått ett premiärdatum. Den som längtar efter att se honom på vita duken igen kan skriva upp 18 oktober i almanackan – då går den ännu obetitlade filmen nämligen upp på biograferna, skriver Variety.

Läs hela artikeln här »

Senaste från Blogoteket

435abbe2d82cf1ac93120a028d64efa4

Céline Dion i "Carpool karaoke"?

Är Céline Dion nästa artist att gästa James Corden i "Carpool karaoke"? Ja, åtminstone om man får tro den brittiske pratshowvärdens Twitterkonto, där han lagt ut en bild från en bil tillsammans med världsstjärnan.

Läs hela artikeln här »
31d4db6179d6a868c73c77dcc2866088

Zac Efron i ny film om Scooby-Doo

Zac Efron, som slog igenom i "High school musical"-filmerna, är tillsammans med Amanda Seyfried de senaste namnen att presenteras som röstskådespelare i den nya kommande Scooby-Doo-filmen, skriver Deadline.

Läs hela artikeln här »
654667ba84e002d1522f4a6d69541d48

Tablettbrus och slajmslafs – ljud trendar

En hel skiva gjord av ljudet från brustabletter som upplöses i vatten – konstnären Alexander Höglund har dragit ljudtrenden till sin spets. Samtidigt hänger sig många på nätet åt att njuta av det slafsiga ljudet av slajm och frasiga kakor som krossas.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 03 23 kl. 03.09.21
f8fe9e3dcd

Ed Sheeran öppnar livebar i London

I slutet av april öppnar Ed Sheeran en bar med fokus på livemusik på Portobello Road 323 i Notting Hill, skriver The Sun. Här kommer en video!

Läs hela artikeln här »
IMG 6352
AJ2A9794
799A1505
0ea70ec05f2

Idag är det världsvattendagen – så sparar du vatten i vardagen

Alla kan hjälpas åt och dra sitt strå till stacken när det gäller att spara vatten. I den här videon kommer några smarta tips på hur just du kan bidra!

Läs hela artikeln här »
veganskhudvard 12
Skarmavbild 2019 03 22 kl. 02.14.03
01c8f5f0b1

NASA utannonserar världens första rymdpromenad med bara kvinnor

Den amerikanska myndigheten NASA har tillkännagett att de kommer göra världens första rymdpromenad med bara kvinnor. Se videon här!

Läs hela artikeln här »
batch IMG 7478
IMG 9182
74cb79be45 1

Därför ska du rocka sockorna i dag

21 mars är det världsdagen för Downs syndrom, och då gäller det att ha på sig ett udda par strumpor. Har du koll på varför? Här kommer en video som förklarar.

Läs hela artikeln här »
782b5f8e73ad52b1f087c5b71b651bfc

Se hit morgontrötta – nu vänder det!

Av många ses det som ett tecken på att vintern går mot sitt slut, och för morgontrötta kan det bli en avgörande vändpunkt. Under onsdagskvällen är det äntligen dags för vårdagjämning.

Läs hela artikeln här »
e04c3c877a9b96cf27907e9407c3eb1e

The Cure färdiga med nytt album

Redan i december förra året avslöjade det brittiska bandet The Cures frontman Robert Smith att bandet var i full färd med att färdigställa ett nytt album – bandets första fullängdsalbum på tio år.

Läs hela artikeln här »
batch DSC9491
454371905aec41fe33e3358ca2a0655d

Konstmuseum tackar nej till miljonbidrag

National Portrait Gallery i London har efter starka protester valt att tacka nej till ett miljonbidrag från den amerikanska familjen Sackler, som länge har beskyllts för att ha drivit på den så kallade opioidkrisen i USA.

Läs hela artikeln här »
2c31b1162b

Storaffären klar: Nu har Disney köpt upp Fox

Nu är en av Hollywoods största affärer genom tiderna slutförd. Disney äger nu 21st Century Fox. Det här innebär affären.

Läs hela artikeln här »
27564ac695

Fyra tips till dig som ska ut på tågsemester

Ska du ut på tågsemester? Här är några saker som kan vara bra innan du ger dig av!

Läs hela artikeln här »
5a8ca90578fa149520994799b48fc14b

Miljarder människor saknar rent vatten

Ungefär 140 liter vatten går åt för att producera en kopp kaffe – det tål att tänka på inför världsvattendagen, som infaller på fredag.

Läs hela artikeln här »
crop kOCXZKFNhAsA

Google lanserar spelplattformen Stadia

Googles nya spelplattformen Stadia låter användare strömma spel genom webbläsaren utan att behöva vänta på att innehåll först laddas ner till enheten.

Läs hela artikeln här »
8c7293157e

Årets it-plagg – färgglad kostym

Färgglada kostymer – fenomen som lyser starkt på modekartan när det gäller modet 2019.

Läs hela artikeln här »
2005569635

Här är världens lyckligaste länder 2019

De nordiska länderna toppar återigen listan över världens lyckligaste länder, det visar en ny rapport från FN.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 20 at 8.53.06
chinatown.sanfrancisco
41494bc55b2

Fyra tips för en grönare vardag

Polerna smälter, vädret blir allt mer extremt och snart är det kanske mer plast än fisk i våra hav. Här är några smarta tips på vad du kan göra för att leva ett lite mer hållbart liv.

Läs hela artikeln här »
Gambamark
9574007192

Här är världens tio dyraste städer 2019

Köpenhamn är världens sjunde dyraste stad, samma placering som New York och Sydkoreas huvudstad Seoul. Det visar en ny undersökning av The Economist.

Läs hela artikeln här »
gronvaxt