Hälsohets och perfektion i sociala medier

priscilla du preez BjhUu6BpUZA unsplash

Hälsohets och perfektion i sociala medier finns fortfarande, i allra högsta grad. Och det är ett fenomen som vi måste få slut på. Men kanske det trots allt har börjat ge vika för det äkta? Lite här och lite där. Lite mera autenticitet, lite mindre fasader. Jag hoppas det.

Att vi spenderar en mycket stor del av vår vakna tid med näsorna fastklistrade vid diverse skärmar är inget nytt. Inte heller det faktum att vi påverkas och till och med kan börja må psykiskt dåligt av det innehåll vi dagligen ser i våra flöden. Perfekta ytor och plastiga fasader som bara visar en bråkdel av verkligheten.

Men borde vi inte vara så smarta att vi vet att det är så? Borde vi inte förstå att det som visas upp bara är en liten liten del av en människas liv? Ja, kanske vi borde det. Det glöms bara så lätt bort där i stunden när man är mitt uppe i skrollandet, speciellt om man råkar ha en sämre dag. Då är det så lätt att bli nedstämd och tänka att “alla andras” liv verkar så mycket bättre.

Daniela på bloggen Danielas dagbok skrev för nästan ett halvår sedan ett inlägg om perfektionshets i sociala medier.

“Influencers mår dåligt av att hålla fasaden uppe och följarna mår dåligt av att se på fasaden. Så, varför pågår fortfarande perfektionshetsen i sociala medier? Varför, och framför allt - för vem?”

Ja, det kan man fråga sig. Är det bekräftelsebehov eller något annat som håller liv i fenomenet? När ska någon sticka hål på bubblan?

Jag får ibland ångest när jag ifrågasätter vilket intryck innehållet jag publicerar på sociala medier egentligen ger. Bidrar jag till en plastig och orealistisk värld? Mitt flöde består till största delen av matbilder på recept som är vegetariska, gluten-, socker- och mjölkfria. En ytterst snäv och hälsosam vinkling alltså. Till alla recept fotograferar jag stylade matbilder som jag sedan redigerar för att de ska få det visuella uttrycket jag önskar.

Kanske jag medverkar till både hälsohets och perfektion. Och det gör mig lite rädd, för det är ju det sista jag vill. Men. Är det någon som helst skillnad om det jag gör kommer från hjärtat? Det faktum att  jag verkligen älskar att utveckla egna, gröna recept, och att matfotografering är en konstform för mig. Min önskan är att bidra på ett autentiskt vis. Att inspirera på ett djupare plan, från hjärta till hjärta. Att vara ärlig och mänsklig, inte bara visa upp en fasad med glasbilder och konfetti. Men jag vet inte, jag kan bara hoppas på att mina recept, texter och bilder kan inspirera och ge någon glädje på ett bra sätt, utan hälsohets och allt för mycket perfektion.

För även om det pratas en del negativt om sociala medier, om hur negativt det påverkar oss och får oss att må dåligt, finns det ändå en massa positiva saker vi kan generera från det. Det är trots allt dagens melodi. Med en värld som blir allt mer digital kommer vi inte ifrån det faktum att sociala medier har en plats i våra liv. Men vi har fortfarande makten. Vi kan alltid välja hur vi låter det påverka oss. Det går att sätta gränser, det går att avfölja konton som får ens plus att stiga. Det går att minska på skärmtid, och det går till och med att stänga av hela telefonen.

Ser man bortom allt det dåliga, det som stressar oss och ger oss ångest, kan vi faktiskt gräva fram flera guldkorn. Tänk, en hel värld fylld med inspiration, kunskap och möjligheter. Det finns människor över hela världen att lära känna, inspireras och lära av. En plattform där det är möjligt för vem som helst att visa sina gåvor, dela med sig av det man brinner för, och kanske till och med skapa ett yrke av det. Hur häftigt är inte det?

Men ja, hälsohets och perfektion i sociala medier finns fortfarande, i allra högsta grad. Och det är ett fenomen som vi måste få slut på. Men kanske det trots allt har börjat ge vika för det äkta? Lite här och lite där. Lite mera autenticitet, lite mindre fasader. Jag hoppas det.

Därför tycker jag vi sätter in ännu större doser mänsklighet och hjärta i våra kanaler, och ser vad det leder till. Kanske sociala medier blir en riktigt trevlig plats att vistas på?

 

Text: Nathalie Aurén, flowkitchen.fi
Bild: 
Priscilla Du Preez, unsplash.com