Intervju - Kosten viktig för Maria efter hennes utbrändhet

Flow Kitchen marianylund

För nio år sedan gick Maria Nylund in i väggen. Efter att kroppen under en längre tid gett henne alla möjliga signaler, kollapsade hon en morgon på badrumsgolvet. Kroppen sade stopp, och Maria började sin resa mot att bli frisk. Kosten, tillsammans med stresshantering och nya tankesätt, spelade en stor roll i hennes tillfrisknande.

Sjukskrivningarna för utbrändhet och psykisk ohälsa ökar hela tiden. Tempot i samhället är stenhårt, vi ska prestera på jobbet och på fritiden, vi ska hinna med allt, vi har måsten och massor med plikter, och vi är ständigt uppkopplade. Vi orkar inte. Förr eller senare går vi bokstavligen sönder. Vad gör man då? Hur kommer man upp? Vilka livsstilsförändringar kan man vara tvungen att göra, och hur kan man med hjälp av kosten hela sin utmattade kropp? Här kommer Maria Nylunds historia. 


Hej Maria! Berätta lite om dig själv och din bakgrund.

Jag är en glad kvinna som just fyllt 50 år, jag är sambo med Krister och bor i Jakobstad. Jag har tidigare jobbat inom service- och kontorsbranschen, men efter min utbrändhet 2009 har jag sadlat om till företagare och tillverkar nu ekologiska hudvårdsprodukter. Jag är kreativ i mitt jobb, och gillar att hjälpa mina kunder med att hitta en lämplig produkt som passar deras hud.


För några år sedan blev du utbränd, eller hur? Berätta om det är du snäll. 

Jag kollapsade en morgon i mars 2009 på badrumsgolvet. Strax efter det fick jag problem med att gå ut, var frenetiskt rädd att svimma igen, var konstant svag och yr. Jag fick hålla mig mestadels inomhus de tre första månaderna. Min nuvarande sambo fick hjälpa mig med hushållssysslor, rasta min hund osv. Jag orkade göra högst några saker per dag: duscha, laga mat, bädda sängen osv. Jag fick en hemsk dödsångest som visade sig som en brännande känsla i vänstra bröstet varje kväll när jag skulle lägga mig. Jag ringde akuten flera gånger, gjorde EKG-test men det var inget fel på mitt hjärta. Jag blev sjukskriven från mitt jobb, först kortare tid, sen en längre period. Sade senare upp mig från jobbet helt.

 

38761813 436300326877402 6185899464939536384 nIdag känner Maria tacksamhet för det hon gått igenom. Nu lyssnar hon mera inåt, det är ju där svaren finns. 

Vilken betydelse hade kosten i din resa mot att bli frisk?

Jag hade då redan bekantat mig med alternativ medicin och behandlingar, så det var naturligt att jag också skulle vända mig till en naturläkare när jag insjuknade. Jag insåg att jag hade stressat, ätit fel och haft negativa tankemönster i många år, som resulterade i en total utmattning. Jag fick hjälp av att ta bort det mesta av det jag åt, allt socker, säd-och mjölkprodukter och så vidare. Jag åt endast risflingor, torsk och grönsaker en längre tid, och vartefter jag blev bättre fick jag tillsätta andra livsmedel. Jag märkte ganska fort att jag blev starkare i kroppen av att eliminera bort de ”gifter” jag tidigare ätit. Så kosten, samt kosttillskott spelade en mycket stor roll i min återhämtning.


Hur upplevde du det var att göra livsstilsförändringarna du blev tvungen att göra? 

Först trodde jag ju att jag skulle dö av dödsångesten som kom till mig vid läggdags varje kväll. Jag blev tvungen att söka hjälp, be om hjälp av mina nära och kära, inse att jag inte klarar av allt själv. Samt att varva ner, inse att återhämtning är viktig i mitt liv. Och att jag inte måste göra allt genast, en del kan jag skjuta på framåt i tiden eller helt enkelt sluta göra. Jag jobbar på ett annat sätt idag, bestämmer själv över mina timmar och vad jag gör. Känner att jag inte platsar i den snabba takten som råder på arbetsplatser idag, tyvärr. Jag har insett att jag är högkänslig och reagerar ganska starkt på ljus, ljud, dofter samt känner av omgivningen snabbt.

Idag är jag tacksam över att jag fått gå igenom detta, tack vare utmattningen har jag sadlat om, blivit mer kroppsmedveten och lyssnar inåt mer. Nu känner jag bättre av när jag behöver bromsa in.

 

38731235 272214210247205 5490276601650216960 nÅterhämtning och att vistas ute i naturen är är väldigt viktigt för Maria idag. 


Vad betyder hälsa för dig i dag, och hur mår du nu?

Hälsa betyder allt, vi har bara en kropp och vi måste ta hand om den. Jag kämpar med mitt sockerbehov, men har också insett att jag måste ge efter för sånt ibland också. Jag återhämtar mig mer, och uppskattar små saker i vardagen som jag kanske inte gjorde förr. Jag har fått ett bättre öga för färger, gillar fotografering och är överlag mera kreativ. 


Hur ser du på kopplingen mellan hur vi mår och den mat vi äter?

Kopplingen är avgörande för hur vi mår, jag tror att det vi stoppar i oss eller utsätter oss för via huden, visar sig i kroppen ganska fort. Vi får eksem, krånglande mage, huvudvärk, stela leder, övervikt och hår, hud och naglar påverkas negativt. Depression och ångest är vanliga bland de som äter dåligt och överdoserar socker.

 

38693268 399739027218568 3069663678216273920 n

Maria är övertygad om att kosten har en mycket stor betydelse för vår hälsa.

Och vad tycker du om alla dieter och kroppsideal som ständigt påverkar oss i dag?

Jag har alltid kämpat med min vikt, samt inte trivts med min kropp överlag. Jag har alltid tyckt att jag varit för stor, tills jag för några år sen insåg att inte är jag så jättestor som jag själv tyckt.

Jag har bantat tidigare, men nuförtiden inser jag att det är lönlöst med alla dessa dieter, pulversoppor och så vidare. De flesta går upp mer i vikt efteråt. Så länge man rör på sig dagligen, äter måttliga portioner, inte överdriver socker, alkohol eller mjöl, ger sin kropp tid för vila och umgås med människor man trivs med klarar man sig långt.


Vilka är dina bästa råd till den som mår dåligt, och kanske håller på att gå in i väggen? 

Det är svårt att råda någon innan det gått för långt, oftast är man inte mottaglig innan man nått botten. Själv förstod jag ingenting även om kroppen gett signaler och varningar i flera år innan. Dock har utbrändhet blivit vanligare idag, den går dessutom ner i åldrarna. Vi har för höga krav, vi ska prestera, hinna med så mycket som möjligt och ständigt vara uppkopplade. Vår hjärna hinner inte med, och vi kollapsar förr eller senare.

Men, det är också viktigt för oss utbrända att prata om vår situation, inte ha skuld- och skamkänslor för att vi inte orkar mera. Få ner prestationsnivån i samhället, samt arbetstakten och mönstret på arbetsplatserna.

Se över dina fritidsintressen. Vad tar energi av dig, och vad ger dig energi? Vad kan du lämna bort, eller göra på annat sätt? Kan du be om hjälp, eller delegera sysslor till andra? Kom ihåg att du bara har en kropp, och ett liv. Så ta hand om dig själv. 

 

Text: Nathalie Aurén och Maria Nylund
Bilder: Maria Nylund
Marias instagram: mhandmade.fi
Marias hemsida: www.mhandmade.fi