En kallrökt öl, tack!

Untitled 2

Visste du att det är mer än skinkan som kan rökas? Det här går även att göra med öl vilket ger en härlig röksmak. Testa gärna denna!

Det är kanske mera sällan som allmänheten dricker rökt öl, men det gör inte sorten sämre för det! Den har sina stunder, särskilt i kombination med salta och köttiga rätter. Mildare rökta öl tycker jag även är perfekt till t.ex. älgkött. Se recensionen här nedan för en fräsch men ändå smakrik öl!

DSC02569

Takatalo & Tompuri - Kaski, kylmäsavulager (5,0%), Finland

Detta är en lager där malten har kallrökts, det vill säga, malten har fått vila och dra in röken innan själva kokningen påbörjats. Det finns många starka rököl där ute som till och med smakar som rökt skinka p.g.a. den intensiva rökningen. Den här är lite mildare och ger mer plats för andra smaker. Således blir denna mer mångsidig i matväg och mycket fräschare att dricka som sådan.

Utseendemässigt är den smågrumlig och orange i färgen. Kroppen är relativt lätt, det är ingen oljig tungviktare. I doften känner du tydliga rökaromer som blandas med en rätt traditionell öldoft utav kornmalten. 

Smaken är rätt spännande. I kontrast till de starkare ölen på marknaden så har denna fortfarande mycket ölkaraktär, den upplevs som en mycket god lager! Med det sagt menar jag att den har en lätt och fräsch maltning, lite sting i kolsyran som sedan följs upp av eftersmaken.

I eftersmaken hittar vi en distinkt röksmak samtidigt som övriga element lever kvar, det är alltså inget som tar över. Efter några klunkar börjar jag även känna lite humle som läskar upp det hela i slutet med lite småfruktiga inslag. Dessa humleinslag är bra inbakade i resten av smakbilden, men det räcker till för att väga upp röken en aning. I andra, starkare varianter har jag haft svårt att känna någon humle alls. Därför känns denna öl balanserad och välgjord. Det är en lager som man känner igen som en öl.

Såhär i sensommartider tycker jag dessa är goda att dricka. De ger lite känslan av mörkare nätter vid en brasa, grillkåta eller motsvarande. Eftersom röken heller inte tar över så rekommenderar jag denna till älgkött! Det är någonting med dessa karga smaker som skapar nåt magiskt. 

Några andra varianter på rökta öl hittar ni även i denna recension