En mycket finsk ölupplevelse

222

Det är någonting kargt men samtidigt mycket vackert över våra nordliga landskap. Här har panimo Hiisi fångat skogens själ i en mycket god öl.

DSC01735

Panimo Hiisi - Aarni, Kuusenkerkkä Ale (6,9%), Finland

Här är en IPA gjord på granskott för att fånga skogssjälen. Gran och bark kan ju bjuda på rätt karga intryck, samtidigt som de flesta kanske nån gång knaprat på färska granskott i skogen och är bekanta med den syrliga beskan. 

Utseendemässigt är det här en av de grumligaste ölen jag sett på länge. Noll transparens tillsammans med en genomgående brun färg på ölet. Doften fångar dels upplevelsen av en träig (nästan kådaktig) doft tillsammans med kornet och humlen. Det skapar lite mystik över denna som annars upplevs som en robust och gott doftande IPA.

Kroppen är medelfyllig och fräsch. En liten kolsyra finns som kommer ännu bättre fram när den serveras litet kyld (vilket den helst ska vara). Jag fascineras av träigheten i eftersmaken, blandat med småsöta maltinslag.

Det här blandar sig med rent kådiga eller hongungsaktiga inslag. Samtidigt kan jag känna en tydlig syra mitt på tungan. Ingen stark syra, men tillräckligt för att minnet ska gå tillbaks till de små, nyplockade granskotten.

Ölet är starkt och ger definitivt en kick, men det är helt inne i smakbilden och sticker inte ut på något obekvämt sätt. Den känns genomgående läskande och lyckas bjuda på smaker som vanligen hittas i robusta IPA:n, men på ett mildare och samtidigt mera skogsaktigt sätt.

Mycket god och uppfriskande i alla lägen. Rekommenderas, särskilt till sällskap av vilt! Gillar du öl med granskott kan jag även rekommendera Metsän Henki