Ett axplock med finsk vete

ZqqqWlcigI4z

Vi testar några nya finländska veteöl! Dessa öl passar försommarens smaker – testa till exempel veteöl tillsammans med smörstekt sparris!

Veteöl brukar traditionellt vara öl som hör till årets varmare månader. Vanligen har veteölet en särskild jäst som tar fram mycket söta och bananaktiga nyanser i smaken. Här är tre nya finländska veteöl som är riktigt goda och varierade. 

DSC01476

Honkavuoren panimo – Heili (6,6%)

Detta öl vann guld i Barcelona i år. Mycket tjockt och orangegult med en slät och krämig skumkrona. Ett klassiskt och lite lekfullt veteöl rent smakmässigt! Kraftigt sött med nyanser av banan, honung och lite blommiga nyanser utav klöver. Det är somrigt lätta och lekfulla smaker som landar nära de tyska originalen.

Ölet har en tjock och litet oljig karaktär som vissa veteöl kan ha. En minimal syra finns också inkapslad i sötman. Samtidigt gör en lite högre alkoholhalt att den känns kraftigare och räddar den från att kännas sötsliskig. Alkoholen går väl in i kolsyran och ger en fräsch spark i slutet. 

Definitivt den sötaste i detta test, men samtidigt ett mycket gott och starkt veteöl. En högre alkoholhalt kan definitivt rädda många veteöl!

DSC01466

Malmgård – Maalaisvehnä (4,9%)

En mycket trevlig veteöl som bryggts med rätt mycket korn. Gillar du inte helt renodlat söta veteöl så kan denna vara ett alternativ.  Malten skapar en robustare och sädigare smak som påminner lite om ett mellanting mellan traditionella vete- och kornöl.

Den är lite krämig på samma gång som den är fräsch. En simpel, men mycket robust veteöl med en småsöt men ändå ordentligt maltad botten. Denna har störst igenkänningsfaktor med vad jag skulle kalla den "klassiska" ölsmaken.

Eftersmaken får en liten pepprig kryddighet tillsammans med en mild sötma. Summa summarum känns den skönt lantlig och okomplicerad. Veteöl kan med fördel bryggas med mera korn!

DSC01469
RPS Brewing – Rock; Lime & Ginger infused Wheat Ale (5,5%)

Här är veckans joker! Ett veteöl tillsammans med lime och ingefära. Det häftiga i denna är att smakerna borde skära sig men de gör inte det. Det skapar något nytt och oväntat, men som är mycket gott! 

Doften har tydliga banandrag tillsammans med lite gräddig vetemalt och ett sädigare korn. Lite ingefärsbränna finns också redan i doften.

Starkt kolsyrad, och rent smakmässigt finns allt där. Mycket vetemalt tillsammans med lite varm ingefära som knackar på. Med lite beska från limeskalen får det hela lite syra men också en medicinalkaraktär, på bästa vis. Det känns som att dricka ett fräscht och småsött öl som samtidigt får värme och lite sting.

Mycket nyskapande smaker som får mig att fundera på vad jag egentligen dricker, men gott är det. Bör drickas med ett öppet sinne!