Hederligt robust från Anchor Brewing

LRM EXPORT 20190709 193229

Denna vecka testar Stefan Westergård tre öl från Anchor Brewing i USA. Hederliga, fräscha och robusta brygder till sommarens köttigare rätter.

Anchor Brewing Company från San Fransisco har anor från 1896 och har mycket fina varor. Det är mer ett steg från moderna fräscha humlebomber till mer maltbaserade och småbittra öl som gör sig mycket bra till kött och mer mustiga smaker!

LRM EXPORT 20190709 193252

Anchor Liberty Ale (5,9%)

En lysande gyllengul öl som går under benämningen IPA men liknar mycket på engelska småbittra ales. Doftar mestadels utav karamelliserad malt. Smaken är hederlig utav Ale men blir aldrig tråkig eller ensidig. Gillar du engelska ales för övrigt så kan du bra testa denna amerikanska brygd.

Den är mycket uppfriskande av lagrad ljus kornmalt som möter en lågmäld örtbitterhet. När det bittra går ned smakar den genomgående sött utav sockret i malten. Sötman pendlar mellan blommig honung och karamell och skapar fina nyanser i smaken, den känns somrig!

Elegant och god smak som håller sig småbitter och fräsch. Ej komplex men samtidigt fyllig och lång i smaken. Mycket god till kryddiga hönsrätter, vare sig det är grillat eller ej! Kanske min favorit i detta test.
LRM EXPORT 20190709 193301

Anchor Steam Beer (4,8%)

En lite mörkt guldaktig och klar färg med en len konsistens i både skum och öl. Doftar ännu mjukare utav karamell än den tidigare, och framför allt mindre humle. Steam Beer görs vid en högre temperatur och skapar en mycket len jästning.

Kroppen är mycket tjock och har nyanser utav rostad malt som nästan går över i lite russintoner likt en bocköl. Här bidrar inte humlen med särskilt mycket fruktighet, ölet har endast en liten örtbitterhet i slutet. Lite drag av pomerans finns också inbakat i smaken.

En överraskande len öl att dricka med framför allt söta och mogna smaker. Denna passar liksom den förra till höna, men genom dess superlena och milt rostade karaktär kan den även gå till kraftigare korvar eller vilt.


LRM EXPORT 20190709 193307

Anchor Fog Breaker IPA (6,8%)

Här har vi en gammaldags IPA som är både robust och fräsch. Tallig doft av humlen med lite citrustoner. Mycket vitpepprig i slutet! Annars är färgen grumligt gul med en supertjock konsistens.

För övrigt grovt maltad med en kraftfull humlebeska. Den här mycket tjocka konsistensen gör att smaken utvecklas långsammare – det blir helt enkelt en bra liten resa! Först genom den grova kornmalten tillsammans med talligt träiga smaker, innan en svag nyans av grapefrukt träder in tillsammans med en påtaglig vitpepprighet. I slutet kommer den kraftiga och örtiga beskan ordentligt fram. 

Alkoholhalten är väl inbakad och gör att den känns mera robust och värmande samtidigt som jag tycker den känns rätt fräsch. Att tänka på är att ölets pepprighet och styrka kan höja upplevelsen av kryddad mat. Samtidigt blir den fantastiskt god till allt med oxe!