Hitta sommarkänslan med dessa

Untitled 1

Dessa öl är laddade med en hög alkoholhalt men lyckas samtidigt bli mycket fräscha även i sommarvärmen med intensiva grape- och mandarintoner.

DSC02257

Kees - Enough is never enough, Triple dry-hopped double IPA (10,2%), Nederländerna

Vad har vi då i detta paket, en trippelhumlad dubbel-IPA! Det betyder kort fattat att man använt mycket mer humle, men också att man bryggt en genuint starkare IPA. Dubbel brukar syfta på det, vilket vi både känner i smak och procent. Dessa IPAn blir ofta robusta och värmande.

Men jag lovade sommaröl och det är det fortfarande! Eftersom humlen tillsatts sent har man bevarat fruktaromerna och undvikit stora delar av beskan. Det här gör att en öl på 10,2% fortfarande känns mycket fruktig och fräsch! 

Färgen är annars lysande orange och lite grumlig. Doftar supermycket citrus, mestadels grape. Mer än vanligt faktiskt, det går inte att smygöppna denna när det doftar grape i hela rummet. Lite tallig arom också. Ölet känns en aning oljigt och tjockt men det är rätt vanligt hos dessa dubbel-IPAn. 

Smaken är inte alltför långt från doften. Det är en mild och ren kornmalt som ganska snabbt försvinner i alkoholens värme och humlens nyanser av grape och tallkåda.

Vart efter jag dricker tycker jag också att jag känner någon mild arom utav päron- eller äppeljuice i slutklämmen. Det fina med den här är att den inte är torrbesk, den har snarare en örtbeska som inte blir lika torr i slutet. Mycket god!

DSC02259

New Belgium - Citradelic, Tangerine IPA (6,0%), USA

I denna öl har man då verkligen använt sig av mandariner för att få lite extra smak och arom. Det märks verkligen! För övrigt har ölet en vacker klarorange färg med ett kraftigt, kritvitt skum.

Doften är inte långt den du skulle få om du stack näsan i en påse mogna mandariner. Men det ligger mer mot det övermogna hållet snarare än den riktigt friska, fräscha mandarinkaraktären.

Smaken är mycket speciell i en öl men jag bestämde mig för att jag gillar den ändå. Liksom doften känns det som att dricka en mild kornöl med mängder av mandarin. Den har inte helst någon påtaglig humlebeska, beskan känns snarare som beskan av det vita luddet som täcker mandarinfrukten. 

Trots att den här är så pass fruktig är den egentligen inte söt i smaken. Mer bittert fruktig! Med en redig alkoholprocent och en tjock konsistens känns detta nästan som att dricka en mycket lyckad sommarbål, i ölform.

Jag kan tänka mig att man antingen gillar eller hatar denna, men en upplevelse bjuder den absolut på! Det känns som en mera mogen tolkning på ett fruktigt, starkt öl.