IPA-kampen: New England vs Brut

jrRthjWetFmS2

Har du testat dessa varianter av IPA? Höjer garanterat stämningen på vilken grillfest som helst, eller som vätska för en dag på stranden!

Denna vecka tar ölhörnan fram två favoriter bland NEIPA och Brut-IPA. Jämfört med vanliga IPA:n är dessa fruktigare. New England syftar på den klassiskt amerikanska humlingen medan Brut skapar en torrare (men inte nödvändigtvis beskare) och rätt aromatisk öl! 

 EFWvs7Y63nHn

Nøgne ø – Phosphorescence IPA (5,5%), Norge

En härligt torrhumlad norsk NEIPA! Kroppen är oljig och tjock även om den annars ser ljus ut. Doften har tydligt blommig karaktär av grön citrus. Det blir lite lätt gräsigt syrligt. 

Mycket rara humlekottar i denna. Många NEIPA:n drar mot apelsinhållet men den här är vad jag skulle kalla en grön IPA, den har mer utav de gröna citrusfrukterna. Smakar superfräscht utav grön satsuma tillsammans med citron. Denna citron bjuder på mer beska än syra, för någon suröl är det inte. 

Ingen komplex IPA men samtidigt mycket somrig i sina aromatiska smaker. Det är en ren och uppfriskande smak. Serveras med fördel kall!

Den här blir underbar till all grön och salt mat. Släng ihop en grönsallad med pesto, pasta, fetaost, frön, dränk i lite citronvinägrett och drick denna till.

psCf3HIzUohN

Hiisi – Nuri, Brut IPA (5,5%), Finland

Brut IPA är ett relativt nytt påfund som i princip skapar en litet mindre söt men samtidigt mycket aromatisk öl med torr finish.

En lite oljig och tjock konsistens. Maltningen är mycket lågmäld men bjuder på lite ljus och sädig kornmalt. Ingen direkt sötma. Det är snarare en mineralig torrhet som blir rätt läskande ändå. 

Den här smakbilden lämnar bra med rum följande intryck – tydliga drag av ananas! Det är en tydlig och dominant smak innan humlebeskan slår ut till fullo. Beskan är småintensiv men kortvarig.

Tillsammans med ölets läskande karaktär och den gröna beskan får den en eftersmak skrämmande lik grön paprika. Det här är ändå en nyansering, den dominanta smaken är fortfarande ananas! 

Mycket nyskapande IPA till grillat eller som sådan.