Maskrosöl ger smak av en sommaräng

ZRzkurGNA4Ip

Witbier eller White Ale är en fräschare variant av det annars söta veteölet. Här är två unika tolkningar av ett mycket gott öl.

iM2MVciTGLBG

RPS Brewing - Dandelion Dreams (4,9%), Finland

En del har kanske hört talas om maskrosvin. Ja det är mycket riktigt, det går att göra god dryck på våra maskrosor! Vanligen fräschas witbier upp med korianderfrön och en minimal touch av apelsin, men här har man alltså använt de allmänt förekommande gula blommorna även i öl.

Ölet är annars grumligt med en djup och gul färgton. Det doftar rent somrigt utav en lätt sötma från vetemalten. En svag banankaraktär och en viss blommighet finns också.

Smakmässigt är dessa öl mycket mjuka att dricka. En len men fyllig mouthfeel, en påtaglig sötma som möter jästens banansmak. Det hela landar på ett svep av korianderns kryddighet blandat med en blommig fruktighet som bara finns på våra sommarängar. Det är små och mycket fina nyanser som skapar en söt och somrig white ale. Fantastisk som sådan men blir även en utmärkt partner till chevré.

ITinwidgKfaQ

The Flying Dutchman Brewery - Diamonds are forever, Beer is whenever (5,6%), Belgien

Här är hybridversionen, witbier möter IPA! Det resulterar i en maltning som långt följer principen av en witbier men som har kryddats med mycket mer humle.

En rent gulare färg än den innan, men annars grumlig och slät. Aromerna i denna går mer mot IPAns citrusfrukter snarare än jästens tunga sötma. Ett fräscht inslag helt enkelt!

Även smaken har tydliga drag av citrus och grape, tillsammans med en mild jästning som skapar en somrig eftersmak som är mycket fräsch. Det som fascinerar mig med denna är att de lyckats klämma in en ordentlig humlesmak (beska, gräsighet och fruktighet) som samtidigt förmildras av vetemalten som liksom paketerar det hela.

Det finns mycket smak men den blir aldrig påtvingad, den har fortfarande en witbiers snälla karaktär. Därför tycker jag det är en mycket lyckad hybrid och definitivt en av de bättre sommarölen du kan hitta. Rekommenderas!