Öl för gröna rätter

AyjRNul6PE8A

Öl är en produkt som funkar i alla lägen. Vegetarisk mat kan dock variera i smaken; en sallad är något helt annat än en söt och kryddig falafel.

Grundregeln ser ut som följande; om maten är söt passar det bra med mjukare och maltigare öl. Om maten är mera salt vill du bryta av sältan med en mera välhumlad öl. Sen finns det egentligen två vägar att gå. Du kan välja att komplettera eller konstrastera smaken i maten. För att komplettera de mjuka och söta smakerna i maten väljer jag följande;

 8Iaam3f1q9LF
Hitachino Nest Beer – Lager (5,5 %), Japan

Mycket lätt grumlig med en mild gulaktig ton. Denna öl är en fräsch men samtidigt bryggd som en äkta (lagrad) lager. Det ger en större sädighet i malten, också en mera mogen sötma. Här finns drag av citrus som lutar mer mot lime än något annat, men denna arom är mycket mild.

Denna känns absolut igen som en lager men är samtidigt så mycket mer. Sädigheten är ljus och frisk samtidigt som det finns en genomgående sötma. Det här skapar en rätt mjuk och rund upplevelse med endast små fruktigt söta nyanser i slutet. 

Här finns det ingen egentlig humlebeska att tala om, däremot är eftersmaken mera jästdominant (i positiv bemärkelse). Det ger en större kropp till ölet med lite vitpepprighet i slutet. Mycket flexibel och god öl i matväg, det är klassiska smaker med fina nyanseringar. En lätt lager som denna fungerar till och med till en fruktsallad!

MeK8CWenXRyS

Thornbridge – AM:PM Saison IPA (4,5 %), Storbritannien

En helklar och klassiskt orangegul IPA. Den här doftar fruktigt av lime och möjligen någon stenfrukt, är det persika jag anar? Annars är smaken inledningsvis ljust sädig med en medellåg beska. Humlingen blir lite gräsig och torr, perfekt för att nypa av sältan i maten. 

Aromerna har lite av en mild tropisk touch tillsammans med den dominerande limekaraktären. Samtidigt riktigt blommig och fragrant, det är således en förhållandevis mild IPA i både malt och humle. Den blir inte lika träig. Därför blir den mycket god till vegepizza eller annat salt. Den har också en liten syrlighet i sin karaktär vilket jag tycker höjer fräschören ännu mer.

Jag valde ljusa öl till detta nummer eftersom de är lättare att para ihop med mat. Mörka öl brukar bli antingen eller, det vill säga, antingen succé eller katastrof. Känner du att du har smakerna under kontroll kan en mjukt kryddig rätt som falafel bli perfekt med en bocköl eller en dunkel. Till och med grillad paprika kan höjas med en rököl.