IMG 1513

Hur många sociala medier använder du?

- 3 st (Facebook, Instagram och Snapchat)

Lisa Palm, 23 år, Vasa. Pia Backman, 30 år, Korsholm.
Lisa Palm, 23 år, Vasa. Pia Backman, 30 år, Korsholm.

Vad vill du ha i ditt påskägg?

Lisa: En ny bil, ingen skillnad hurudan bara den är ny och bra. Eller jo förresten, när jag för en gångs skull får ett påskägg så vill jag gärna ha en Aston Martin.

Pia: Jag vill ha en värmebölja i mitt påskägg. Inte trettio grader så folk tuppar av, utan lite över tjugo grader så det blir varmt och skönt.

 

Zacharias Holmberg, 29 år, Övermark
Zacharias Holmberg, 29 år, Övermark

Vilken bok borde alla i världen läsa?

- "Profeten" av Khalil Gibran. Den är skriven av en libanesisk poet och innehåller korta berättelser som ger bra råd om livet.

Minna Joki, 26 år, Kvevlax
Minna Joki, 26 år, Kvevlax

Vad är din superkraft? 

- Min superkraft är att jag har ett jättebra detaljminne. Till exempel kan jag komma ihåg alla datum jag lajvat, vilket jag gjort sedan urminnes tider. Jag minns små, oviktiga saker som har hänt för länge sedan.

Malin Backgren, 21, Petalax
Malin Backgren, 21, Petalax

Vad har du i din handväska?

- Oftast bär jag runt på min skolväska som innehåller böcker, pennor, usb-minne, plånbok, glasögonfodral och en kedja till slöjden.

Akok Bolgaiakuat, Vasa
Akok Bolgaiakuat, Vasa

Vad ska du göra i sommar?

- Ifall jag har jobb så kommer jag arbeta under sommaren. Annars tycker jag om att träna på gym och vara ute och springa. I sommar blir det både kvällslänkar och morgonlänkar.

Ida Östman, 19, Maxmo. Hanna Örling, 19, Vörå.
Ida Östman, 19, Maxmo. Hanna Örling, 19, Vörå.

Vad är det bästa med Pampasveckan?

- Det absolut bästa med Pampasveckan är att Vasa fylls med en drös av studerande från hela Svenskfinland. Alla är här för ha kul så ingen kan gå fel. Gemenskapen är verkligen på topp!

Emelie Peltonen, 22, Vasa. Kevin Peth, 21, Närpes.
Emelie Peltonen, 22, Vasa. Kevin Peth, 21, Närpes.

När går jorden under?

Emelie: Jag tror jorden går under om 100 000 år.

Kevin: Tråkigt svar, Emelie! Jorden går under år 2222, för att det låter som ett bra årtal.

 

Laura Flykt, 24 år, Elin Drifell, 22 år, Jessica Anderson, 22 år, Madeleine Kajan, 22 år och Sofia Lassus, 23 år
Laura Flykt, 24 år, Elin Drifell, 22 år, Jessica Anderson, 22 år, Madeleine Kajan, 22 år och Sofia Lassus, 23 år

Varifrån kommer ni och vart är ni på väg?

- Vi är med i en tävling och har kört runt i Vasatrakten. Nu kommer vi från Biltema. När vi skulle till Byggmax åkte vi fel och körde till Kvevlax. Nu är vi på väg till Kaserntorget för att träffa de tre vise männen.

Niklas Kurki, 21, Vasa
Niklas Kurki, 21, Vasa

Vem borde låsas in?

- Den första jag kommer att tänka på är Putin. Det är en man med alldeles för mycket makt. Han har stora manliga komplex och måste gång på gång visa hur stark och mäktig han är.

Erik, 80+, Vasa
Erik, 80+, Vasa

Vilket land brukar du resa till?

- Jag brukar resa till Norge, naturen är otroligt fin där. Jag brukar åka nästan varje år och då bilar jag runt eller åker buss. De senaste 20 åren har jag rest själv.

Sara Trongmo, 35 år, Vasa
Sara Trongmo, 35 år, Vasa

Vem är snyggast i världen?

- Min man Eirik. Vi har varit gifta i 6 år och han är världens snyggaste person.

Anette Berglund, bor i Vasa kommer ursprungligen från Hangö
Anette Berglund, bor i Vasa kommer ursprungligen från Hangö

Vem är den kändaste person du träffat?

- Förra sommaren var jag i Stockholm för att gå på Pearl Jam konsert. Förutom det skymtade jag Lauri Tähkä och Ville Pusa när jag var på besök i Helsingfors förra veckan, vilket kanske inte inträffar varje dag.

Elina Kaukonen, 32 år, Vasa
Elina Kaukonen, 32 år, Vasa

Hur imponerar man på dig?

- Det beror lite på vem som vill imponera och vad syftet med det hela är. Något som jag personligen skulle älska är att bli uppvaktad med blommor, god mat eller få hjälp med hemsysslor.

Bo-Göran, 65 år, Vasa
Bo-Göran, 65 år, Vasa

Var har du jobbat?

- Jag har jobbat som chef för Hankkija Ab, Agrimarket. Det är en försäljningskedja som mest gör affärer med lantbruksfirmor och förstås vanliga konsumenter. När jag jobbade hade vi affärer i Klemetsö, Vasa, Tervajoki, Vörå, Kållby och Jeppo som var mitt område.

Mariela, 25 år, Vasa
Mariela, 25 år, Vasa

Vad är dina planer för helgen?

- Jag ska bara ta det lugnt och relaxa hemma, ingen fest. Jag jobbar som frisör, så jag kommer också tillbringa helgen i salongen.

Håkan, 66 år, Vasa
Håkan, 66 år, Vasa

Vad spenderade du senaste pengar på?

- I går handlade jag mat enligt frugans recept. Oftast blir det så att jag handlar på S-market eftersom jag jobbat för S-gruppen under hela mitt liv, så jag vill understöda dem. Men mitt senaste köp är en kopp kaffe och en gris.

Anne, 49 år, Vasa
Anne, 49 år, Vasa

Vilken skönhetsprodukt skulle du inte leva utan?

- Ett bra puder är ett måste för mig! Det ger en fin bas till ansiktet, varken läppstift eller macsara kan ersätta det. Det piggar upp och naturligtvis så föredrar jag produkter från Bodyshop.

Rainer, 82, ursprungligen från Esse (bor nu i Korsholm)
Rainer, 82, ursprungligen från Esse (bor nu i Korsholm)

Vilket är ditt favoritcafé?

- Jag och mina vänner har som tradition att ses på Café de Paris alla tisdagsmorgnar. Förut sågs vi på Sokos men efter att de stängde så förflyttade vi oss hit för att dricka kaffe.

Yeun Hee Park, 40, Sydkorea
Yeun Hee Park, 40, Sydkorea

Vad är du beroende av?

-Ris! Jag äter det till morgonmål, lunch och middag. Ris gör så att man känner sig mätt snabbt och man behöver äta så lite för att inte gå hungrig. Det är så man gör i Sydkorea och det är nog mitt största beroende.

Bert, 72, Kvevlax
Bert, 72, Kvevlax

Vad har du i dina fickor?

- I jackfickan har jag småpengar till parkering. Min plånbok ligger också där för tillfället. I bakfickan på byxorna har jag min mobiltelefon men annars är fickorna tomma.

Tina, 33 år, Smedsby
Tina, 33 år, Smedsby

Hur lättar du upp stämningen på festen och vad är ditt bästa partytrick?

- Det brukar ofta vara så när jag beställer in en drink så vill servitören se mitt id och då sprider sig ett skratt i rummet eftersom jag är över 30 år. Det samma gäller när jag ska köpa alkohol eller en tändare, folk blir alltid lika förvånade. Charader är mitt bästa partytrick, det lättar liksom alltid upp stämningen.

Janne, 62 år, Vasa
Janne, 62 år, Vasa

Vad är det bästa du ätit?

- När jag var i Barcelona för 3-4 år sedan med mina vänner så beställde jag in lamm, det i kombination med ett gott rött vin är nog det bästa jag hittills någonsin ätit.

Roger Mattbäck, 81, Vasa
Roger Mattbäck, 81, Vasa

Använder du sociala medier på nätet?

-Jag har inte Facebook, men något som jag använder ofta är Skype. På så sätt håller jag kontakten med min svåger som bor i Tärnaby i Sverige. Jag använder också internet till andra saker, som att skicka mail och sköta bankärenden.

Jannica, 27, Vasa
Jannica, 27, Vasa

Vad är vårens viktigaste hårtrend?

- För kvinnor är det en längre page. Det blev populärt då alla i Hollywood skaffade det och då Kim Kardashian klippte sitt långa svall till en kortare frisyr. Männens hårtrend är samma som på hösten, alltså ”ananasfrisyren”. Det betyder att frisyren är kortklippt på sidorna och längre på mitten.

Maria Launonen, 43, Närpes
Maria Launonen, 43, Närpes

Vad är det sämsta med Närpes?

- Jag vet inte om det är det allra sämsta, men det är i alla fall trist att unga verkar fly härifrån och sedan återvände de aldrig. Efter gymnasiet flyttar de bort till någon större stad. Så gjorde jag också, men jag kom tillbaka sedan när jag var äldre. Det borde finnas mer att göra för ungdomar här, så kanske de vill bo kvar eller i alla fall återvända senare. Jag som jobbar med lokal-tv skulle ofta behöva unga förmågor, men jag märker att det inte finns så många. 

Fredrik Granit, 24, Närpes
Fredrik Granit, 24, Närpes

Hur ser en stereotyp Närpesbo ut?

- Utseendemässigt tycker jag inte att det finns någon stereotyp, men den traditionella Närpesbon jobbar med 95 % säkerhet på Närko eller NTM.

Gunvor Skogman, Närpes
Gunvor Skogman, Närpes

Vad är det bästa med Närpes?

- Det bästa med Närpes är att här finns så aktiva människor, speciellt inom företagsvärlden, idrott och kultur. Företagsamhet finns i ryggmärgen hos Närpesborna. Det började säkert från växthusen i tiderna och så har företagsamheten gått i arv. Med ny utbildning och nya generationer går det fint framåt än i dag. Och så har vi ju Närpes Skolmusikkår, där ungdomarna från unga år lär sig ta ansvar.  

Pia Grankulla, Jakobstad
Pia Grankulla, Jakobstad

Vad är bäst med att bo i Jeppis?

- Här händer kanske inte jättemycket, men i stället är det nära till allt. Det är skönt att kunna promenera till skolan. Dessutom har jag nära hem till mina föräldrar och till min pojkvän. Det är ju ganska nära till Vasa också när man vill ha ett lite större utbud av nöjen och shopping.

Ingelill Silván, Esse
Ingelill Silván, Esse

Vad händer i ditt liv just nu?

- Åååh, jag har haft en ganska stressig period. Jag går ut nian i vår och har sökt till olika utbildningar. Jag hoppas att jag blir antagen till FKF i Vasa för jag vill verkligen jobba med barn och unga i framtiden.

Jessica Broända, Socklot
Jessica Broända, Socklot

Vad gör du när du är ledig?

- Jag tränar ganska mycket. Eftersom jag också drar olika pass så är jag inte helt ledig när jag är på gymmet. Jag gillar träning som är effektiv, som heat och spinning. Och så läser jag en massa träningstidningar och en del bloggar om träning.

Patrik Sjölund, 43, Närpes
Patrik Sjölund, 43, Närpes

I vilket ögonblick av ditt liv har du varit lyckligast?

- Då mitt första barn föddes, då var jag verkligen lycklig. Det var en mäktig upplevelse faktiskt. Jag har alltid trott att jag varit tuff och så, men då fick jag nog komma ner från trädet. Då beundrade jag verkligen kvinnorna och allt vad de klarar av.

Johan Hellström, 77 år, och Gunilla Hellström, 65 år, Esbo (Gunilla har förfäderna i Närpes)
Johan Hellström, 77 år, och Gunilla Hellström, 65 år, Esbo (Gunilla har förfäderna i Närpes)

Vad är det konstigaste som ni gjort i ert liv?

- Att träffa varandra som gamla människor. Vi har bara varit tillsammans i 25 år.

- Ja-a, det är nog det konstigaste. Jag trodde inte det skulle hända. Men det hände!

Meri-Helene Mikkola, 24, Vasa
Meri-Helene Mikkola, 24, Vasa

Vad äter du på helger?

- Jag äter egentligen ganska normalt när jag är hemma, men visst händer det att man unnar sig och belönar sig med att äta ute när helgen kommer. Mina två favoriter i Vasa är Strampen och Astors brunch.

Christian Irjala, Jakobstad
Christian Irjala, Jakobstad

Vad sysslar du med?

- Jag är inredare och designer, men nu kör jag taxi också. Jag kände att det gick slentrian i mitt jobb. Jag var inte lika motiverad som förr. Någon sa att det bästa sättet att mota tristessen är att pröva något nytt. Jag skaffade behörighet för att köra taxi och det är bara så roligt. Jag älskar de oväntade mötena i taxibilen.

Christian Lax, 27, Vasa
Christian Lax, 27, Vasa

När blir det vår?

- I mars, tror jag. Det behöver nog bli lite ljusare ännu. Vår är det först när man känner att solen värmer på riktigt. Jag börjar få vårkänslor, men ännu är det för kallt tyvärr.

Anton Sparv, 16 år, Vasa
Anton Sparv, 16 år, Vasa

Vilket är din favoritserie?

- Salkkarit, överlägset. Jag tror jag har följt med Salatut elämät varje dag i över fyra år. Det är bara så bra. Det slutar så spännande varenda kväll, så man är helt enkelt tvungen att kolla följande dag.

Olaide Sanusi, Vasa
Olaide Sanusi, Vasa

Vilken är din favoritlåt?

- Jag tror inte jag har någon enskild favoritlåt, men överlag gillar jag gospel. Och Aretha Franklin. Jag lyssnar förstås också på musik från mitt hemland Nigeria. Om jag väljer en favoritartist från Finland, så är det nog Chisu. Hon är bra!

Emmanuel Nyameke, Vasa
Emmanuel Nyameke, Vasa

Vad ska du göra i helgen?

- Jag ska hänga med mina kompisar, men vi ska faktiskt ha studiecirkel. Jag studerar till ingengör på Uleåborgs universitet. Att studera i grupp tillsammans med vänner gör det i alla fall lite roligare.

Lina Karlsson, 16, Matilda Rosenlöf, 17, Lycke Karlsson, 16
Lina Karlsson, 16, Matilda Rosenlöf, 17, Lycke Karlsson, 16

Vad brukar ni göra tillsammans?

- Vi har känt varandra sedan vi var riktigt små, sedan vi var ungefär 1-2 år gamla. Vi hade några års paus i vår vänskap när vi var yngre eftersom Matilda inte är så bra på teckenspråk som Lina och Lycke pratar. Men nu kan hon och vi umgås hela tiden. Vi brukar gå på café och gymma tillsammans.

Byarmed Pyu, Vasa
Byarmed Pyu, Vasa

Var finns den bästa platsen i Vasa?

- Jag har inte hunnit upptäcka den platsen ännu. Jag har bara bott i Vasa några månader, jag flyttade hit i höstas. Tidigare bodde jag i Rovaniemi, men så här långt tycker jag Vasa är trevligt.

Maj-Britt Finne, Vasa
Maj-Britt Finne, Vasa

Vem är den viktigaste personen i ditt liv?

- Det är många. Min man, våra barn och våra härliga barnbarn. Att få vara med dem är det viktigaste. Nu är börjar de redan vara stora. Yngsta är 9 och äldsta är 21, så det blir ju inte lika ofta vi ses numera. Men jag har många fina minnen från när vi har tillbringat tid med varandra på villan.

Simon Ventus, 31 år, Vasa
Simon Ventus, 31 år, Vasa

Vad är det bästa i ditt liv just nu?

- Att jag är frisk och kan göra det jag vill. Att jag överhuvudtaget lever. Jag får umgås med min familj och mina vänner och Vasa är en bra stad att leva bo i. Till på köpet får jag utöva kreativa hobbyer. Det är det bästa i mitt liv just nu.

Nicolina Nylund, 6 år, Brändö, Vasa
Nicolina Nylund, 6 år, Brändö, Vasa

Vad ska du bli när du blir stor?

- Jag ska bli veterinär, för jag vill ta hand om sjuka hundar. Också hundar som inte har någonstans att bo. Jag vill hjälpa dem att bli friska om de till exempel är sjuka i magen eller någonstans inne i kroppen. Då kan jag ge dem en spruta, så de blir glada igen. Och så vill jag också bli barnvakt!

Satu Korpi, Vasa
Satu Korpi, Vasa

Vad är det bästa med Vasa?

- På första plats "nära till havet", på andra plats "bra motionsmöljligheter" och på tredje plats att allt verkligen funkar. Allt i vardagen går smidigt. Jag har tidigare bott i New York och om man jämför hur mycket krångligare allt är och hur mycket längre tid allting tar där så är Vasa en mycket smidig stad att bo i.

Phuong Trinh, 22 år, Vasa
Phuong Trinh, 22 år, Vasa

Vad sysslar du med?

- Jag studerar international business. Jag flyttade till Vasa från Vietnam för fyra år sedan, eftersom jag hade hört så mycket gott om staden av en kompis. Hon berättade att skolorna håller hög kvalitet och det dessutom är gratis att studera här. Vasa är lugnt och fridfullt i jämförelse med staden där jag kommer ifrån. Där bor 8 miljoner människor.

Clara Hindersson, 20 år, Korsholm
Clara Hindersson, 20 år, Korsholm

Vad är du mest irriterad på just nu?

- Jag studerar företagsekonomi på Novia och just nu irriterar jag mig på att det i fortsättningen kommer att bli svårare för oss studerande att byta inriktning om vi så önskar. Jag tycker man ska få ändra sig om man vill.

Vad är People of Österbotten
Vad är People of Österbotten

På "People of Österbotten" hittar du varje vardag en ny, intressant person som vi träffat någonstans i Österbotten. En dag, en person, en fråga. Här ser du helt vanliga österbottningar, sådana man brukar kalla "mannen på gatan". Högst uppe på sidan hittar du dagens aktuella person och under den samlas alla publicerade bilder i ett galleri som växer och fylls på med tidn. Vill du vara med? Mejla oss på sevendays@hssmedia.fi.

Nya blogginlägg

10909637 l

Veckans blogglista: Min dröm

Nu är det tillåtet att drömma fritt och tänka stort! Veckans tema på Sevendays handlar om drömmar och stora målsättningar i livet.

Läs hela artikeln här »

Pyssel & DIY

Skarmavbild 2017 11 20 kl. 07.40.02
VLBLOT 1069414

Clooney gör tv-serie av "Moment 22"

Hollywoodstjärnan George Clooney ska göra en tv-serie baserad på romanen "Moment 22".

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1070536

Haltande Victoria's Secret hoppas på Kina

Internationellt hajpade Victoria's Secret kämpar för att behålla sin ställning på underklädesmarknaden.

Läs hela artikeln här »

Nöje

resizedimage800500 vloggiseeen

Mode & skönhet

resizedimage800533 min hudvard 1

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Barn & familj

resizedimage800450 IMG 1483
femart 770648

Kondomförpackningar som ska förändra normer

Den svenska konstagenturen Femart har designat nya kondomförpackningar som de hoppas att bland annat rederiet Silja Line skulle vara intresserade av.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

SD TEXTURES EC 434 Matte Hydra
VLBLOT 1069828

Svenska kvinnor i musikbranschen ryter till

Metoo-uppropet fortsätter. Nu går 1 993 kvinnor i den svenska musikbranschen samman i ett upprop och vittnar om sexuella övergrepp och rena våldtäkter.På listan samlas artister som Carola, Robyn, Zara Larsson, Seinabo Sey, First Aid Kit, Eva Dahlgren och Lill-Babs.

Läs hela artikeln här »
cropVLBLOT 1070365

Psykolog: Vi tål mer stress än vi tror

Varannan svensk har haft allvarliga fysiska problem kopplade till stress utan att söka hjälp. Många har dessutom levt med stressen under lång tid. Är den dolda stressen ett samhällsproblem – eller tål vi mer än vi tror?

Läs hela artikeln här »
34201968 l

Veckans blogglista: Min kropp

Kroppen är en fantastisk maskin! Den håller dig levande, framåtgående och med rätt behandling får den vara med i många, många år. Vad är din relation till kroppen? Fyll i veckans blogglista på Sevendays.

Läs hela artikeln här »

Hälsa & träning

resizedimage800532 DSC2

Kultur & konst

resizedimage800532 DSC01137

Mode & skönhet

resizedimage800421 1 checker2

Hus & hem

resizedimage800533 tallrikar2

Mat & dryck

resizedimage771578 image10

Mat & dryck

artpesto 2

Hus & hem

ljua

Barn & familj

Skarmavbild 2017 11 17 kl. 17.21.18

Barn & familj

resizedimage800299 08F95BBC 5066 4A9B 866E 69424585AF17
VLBLOT 1059617 2

Strandberg: "Jag har en varm relation till Österbotten"

Varför kommer Christoffer Strandberg till Österbotten, vad är det roliga med sociala media och vilken känd österbottning skulle han imitera? Läs vår nöjesintervju här.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1068206

Inga planer på nytt "Äntligen hemma"

Förra månaden stoppade TV4 inspelningarna av "Äntligen hemma" samt lyfte bort programmet ur tablån och från TV4 Play.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1068128

"Wonder Woman 2" får nytt premiärdatum

Tiden fansen behöver vänta för att få se "Wonder Woman 2" har blivit kortare. Uppföljaren har nämligen fått ett nytt premiärdatum, skriver Variety.

Läs hela artikeln här »

Nöje

SetWidth800 emeliefanny5

Lifestyle

26

Mat & dryck

IMG 0027

Lifestyle

resizedimage800533 IMG 9750

Mat & dryck

resizedimage800533 ingefarsshot1

Människor & samhälle

bilen

Lifestyle

23633314 10155069421788359 715411420 o
grillade plommon med brie 641909

Småplock till lillajul

Lillajul står för dörren och det är dags att fundera på plockmat till glöggminglet. Små salta och söta snittar tillsammans med en varm dryck är det enda som behövs för en lyckad kväll.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2017 11 16 kl. 08.51.20
JPEG image 5CC3703250C4 1

Är du vår nya bloggare?

Är du redan en erfaren bloggare, eller har du alltid drömt om att starta en egen blogg? Nu har du chansen att komma med i vårt fantastiska gäng på Sevendays! Idag startar en öppen ansökan för svenskfinlands nästa bloggstjärnor.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2017 11 07 kl. 12.20.4

"Här fick jag lära känna ett underbart gäng"

Funderar du på hur det är att blogga på Sevendays? Här berättar tre forna bloggare om deras tid på sajten och om upplevelsen att vara en del av Sevendays gemenskap.

Läs hela artikeln här »