Bovete­franskbröd

Ett smakrikt franskbröd med bovetemjöl som passa utmärkt med kräftor och fiskrom. Ett recept ger tre bröd

Skrivet av Sofie Sergelius
12 Portioner
01:30
00:30
Medel

Tillagning

1. Smula ner jästen i en beredningsskål. Värm vattnet till 37 grader och häll över den smulade jästen. Rör om tills jästen lösts upp.

2. Blanda ihop alla mjölsorter och salt i en skål.

3. Rör ner det smälta smöret i jästen och tillsätt mjölet lite i taget, men spara 0,5 dl till utbakningen.

4. Knåda degen kraftigt tills den känns smidig, cirka 5 minuter med köksassistent och 10 minuter för hand.

5. Låt degen jäsa i 30 minuter tills den är dubbelt större.

6. Knåda degen lätt i ett par minuter och dela den därefter i 3 delar. Forma degbitarna till limpor och lägg dem på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.

7. Jäs bröden under bakduk i ytterligare 30–40 minuter.

8. Värm ugnen till 225 grader.

9. Pensla bröden med vatten och skär ett par snitt i ytan. Pensla bröden med vatten och grädda dem på ugnens nedersta fals i 30 minuter. Låt brödet därefter svalna under en bakduk för att försäkra dig om en mjuk yta. Vill du ha en hård yta låter du brödet svalna utan en bakduk.

Ingredienser

Portioner: 12
-
+
5,5 dl Vatten
50 g Färskjäst
200 g Fullkornsgrahamsmjöl
700 g Vetemjöl
100 g Bovetemjöl
70 g Smält smör
2 tsk Salt

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar