Ett gyllengult, saftigt bröd med en smakrik fyllning av örter och ost – passar bra som tillbehör till middagen. Receptet ger ett bröd.
Tillagning
Dag 1: fördeg
1. Blanda mjöl, vatten och surdegsgrund.
2. Låt stå i rumstemperatur över natten eller tills smeten börjat bubbla och bildat ett nätverk av bubblor.
Dag 2: deg
1. Koka linserna i 5 min.
2. Lägg dem i ett durkslag och skölj dem med kallt vatten. Låt rinna av.
3. Blanda fördeg, kokta linser, vatten, honung, gurkmeja, salt och vetemjöl i en beredningsskål.
4. Låt degen vila 45 min.
5. Sträck och vik degen från kanterna in mot mitten 10 gånger. Låt vila 15 minuter. Vik degen på samma sätt igen. Upprepa detta ytterligare två gånger.
6. Låt jäsa övertäckt i kyl 12 till 24 h i kylskåp.
Dag 3: utbakning
1. Ta ut degen ur kylen.
2. Förbered fyllningen. Finhacka timjan, gräslök. Pressa vitlöksklyftorna.
3. Kavla ut degen 30x40 cm. Bred på smör. Strö över hackade örter, pressad vitlök och riven ost. Strö till sist över lite peppar.
4. Smörj en brödform.
5. Skär degen i 6 längder på kortsidan. Placera längderna ovanpå varandra. Skär stapeln i fyra delar.
7. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur 2 till 3 timmar.
8. Lägg ugnen på 200 grader.
9. Grädda i 40 minuter.
Du kanske också gillar
Ingredienser
Dag 1: fördeg
75 g | Fullkornsvetemjöl |
75 g | Vatten |
30 g | Aktiv surdegsgrund |
Dag 2: deg
75 g | Röda linser |
150 g | Vatten |
30 g | Honung |
12 g | Havssalt |
1 tsk | Gurkmeja |
375 g | Vetemjöl |
Dag 3: fyllning
2,5 dl | Riven gräddost |
50 g | |
0,5 kruka | Färsk timjan |
0,5 kruka | Gräslök |
2 st | Vitlöksklyfta |
Grovmalen svartpeppar |
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar