Dra isär-bröd på surdeg

Ett gyllengult, saftigt bröd med en smakrik fyllning av örter och ost – passar bra som tillbehör till middagen. Receptet ger ett bröd.

Skrivet av Sophia Lundell
6 Portioner
12:00
00:40
Avancerat

Tillagning

Dag 1: fördeg

1. Blanda mjöl, vatten och surdegsgrund.

2. Låt stå i rumstemperatur över natten eller tills smeten börjat bubbla och bildat ett nätverk av bubblor.

Dag 2: deg

1. Koka linserna i 5 min.

2. Lägg dem i ett durkslag och skölj dem med kallt vatten. Låt rinna av.

3. Blanda fördeg, kokta linser, vatten, honung, gurkmeja, salt och vetemjöl i en beredningsskål.

4. Låt degen vila 45 min.

5. Sträck och vik degen från kanterna in mot mitten 10 gånger. Låt vila 15 minuter. Vik degen på samma sätt igen. Upprepa detta ytterligare två gånger.

6. Låt jäsa övertäckt i kyl 12 till 24 h i kylskåp.

Dag 3: utbakning

1. Ta ut degen ur kylen.

2. Förbered fyllningen. Finhacka timjan, gräslök. Pressa vitlöksklyftorna.

3. Kavla ut degen 30x40 cm. Bred på smör. Strö över hackade örter, pressad vitlök och riven ost. Strö till sist över lite peppar.

linssurdegsbrod fyllning
linssurdegsbrod smor

4. Smörj en brödform.

5. Skär degen i 6 längder på kortsidan. Placera längderna ovanpå varandra. Skär stapeln i fyra delar.

linssurdegsbrod hog 2
linssurdegsbrod hog
linssurdegsbrod skuren

6. Lägg dessa ”degbuntar” efter varandra i brödformen.

linssurdegsbrod hog i form

7. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur 2 till 3 timmar.

8. Lägg ugnen på 200 grader.

9. Grädda i 40 minuter.

Ingredienser

Portioner: 6
-
+

Dag 1: fördeg

75 g Fullkornsvetemjöl
75 g Vatten
30 g Aktiv surdegsgrund

Dag 2: deg

75 g Röda linser
150 g Vatten
30 g Honung
12 g Havssalt
1 tsk Gurkmeja
375 g Vetemjöl

Dag 3: fyllning

2,5 dl Riven gräddost
50 g
0,5 kruka Färsk timjan
0,5 kruka Gräslök
2 st Vitlöksklyfta
Grovmalen svartpeppar

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar