Knaprig skorpa, stora luftbubblor och ett mjukt inkråm med en mild, syrlig smak - behöver vi säga mer? Surdegsbröd, ja tack! Receptet räcker till 2 bröd.
Ingredienser
Dag 1: fördeg
250 g | Vatten |
100 g | Rågmjöl |
150 g | Vetemjöl |
30 g | Aktiv surdegsgrund |
Dag 2: deg
500 g | Vatten |
25 g | Havssalt |
750 g | Vetemjöl |
Tillagning
Dag 1: fördeg
1. Blanda ihop alla ingredienser.
2. Låt stå över natten tills den börjat bubbla och bildat ett nätverk av luftbubblor.
Dag 2: deg
1. Blanda fördeg, vatten, salt och vetemjöl.
2. Låt degen vila 1 h så att mjölet får suga åt sig av vätskan.
3. Vik degen från kanterna in mot mitten 10 gånger eller varvet runt. Låt vila i 15 minuter. Vik degen från kanterna in mot mitten 10 gånger till.
4. Upprepa ”vila och vik” ytterligare två gånger så att du sammanlagt vikt brödet i fyra omgångar.
5. Låt degen jäsa övertäckt i kyl 10 till 24 timmar.
Dag 3 (eller dag 2 kväll): utbakning
1. Om jäsningen inte kommit i gång kan du låta degen stå framme några timmar innan utbakning.
2. Stjälp upp degen på mjölat underlag. Dela degen i två delar. Vik försiktigt – så att luftbubblorna inte försvinner – motstående sidor in mot mitten. Vänd degklumparna så att skarven kommer nedåt. Låt vila och spänna av i 15 minuter.
3. Mjöla två bakhanddukar och lägg i en brödform eller skål.
6. Låt jäsa i kyl 7 till 12 timmar.
Dag 3 eller 4: gräddning
1. Lägg ugnen på 250 grader. Lägg samtidigt in en plåt på förvärmning.
2. Ta ut plåten och lägg på ett bakplåtspapper.
3. Stjälp försiktigt bröden ur formen och dra bort brödhandduken.
4. Snitta bröden sidledes (jämns med glutentrådarna) med en vass kniv.
5. Ställ in bröden i ugnen och sänk temperaturen till 225 grader.
6. Grädden bröden i 45 minuter.
7. Låt vila minst 45 minuter innan uppskärning.
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar