Sofies skärgårds­limpa

Laga enkelt en egen skärgårdslimpa med äppelsaft och linfrön. Ett recept ger två limpor.

Skrivet av Sofie Sergelius
30 Portioner
02:00
01:30
Lätt

Tillagning

1. Blanda ihop alla torra ingredienser i en beredningsskål.

2. Hetta upp äppelsaften till 37 grader i en kastrull.

3. Smula ner jästen i en stor beredningsskål och häll över äppelsaften. Rör om tills jästen lösts upp.

4. Tillsätt lite mjöl i taget och rör om tills det bildats en lös deg. Ta hjälp av en elvisp med degkrokar och häll i sirapen i en tunn stråle under ständig omrörning. Vispa tills degen är jämn och lös till konsistensen.

5. Smörj två brödformar med smör och pensla kanterna med sirap.

6. Fördela degen i två brödformar (ca 30x12x7 cm, alternativt i tre brödformar med 20x12x7) och låt jäsa under bakduk i 1,5 timmar.

7. Värm ugnen till 175 grader och grädda bröden på mellersta falsen i en timme. Pensla ytan med sirap och grädda i ytterligare 30 minuter. Tips: Den här limpan passar utmärkt med sill och gravad fisk.

Ingredienser

Portioner: 30
-
+
3 dl Vetekli
3 dl Rågmjöl
3 dl Memma- och brödmalt
3 dl Fullkornsgrahamsmjöl
7 dl Vetemjöl
1 msk Salt
1 dl Krossade linfrön
1 liter Äppeljuice
100 g Färskjäst
2,5 dl Mörk sirap
0,5 dl Sirap till pensling

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar