Satsa på en extra maffig äppelpaj med saltig karamellsås och pekannötter i höst.
Tillagning
Pajdeg
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Blanda ihop smör, mjöl, socker och muskotnöt i en matberedare till en grynig massa. Tillsätt vattnet och kör till en smidig deg. Rulla in i plastfolie och ställ i kallt för minst 30 minuter.
Salt karamellsås
1. Smält sockret till såsen i en liten kastrull. Rör om tills sockret smält och ta bort kastrullen från värmen. Häll i smör och blanda. Var försiktig eftersom det lätt kokar över.
2. Häll i grädden i en tunn stråle under ständig omrörning. Smaksätt med salt och låt såsen svalna. TIPS: Karamellsåsen går även att köpa färdig.
Fyllning
1. Tillred fyllningen genom att skala och skiva äpplen. Rör ihop citronsaften med vaniljpulvret och blanda därefter ihop äppelklyftor med citronblandningen, hackade pekannötter, socker, kanel och majsstärkelse.
2. Ta ut pajdegen ur kylskåpet och kavla ut degen på ett bakplåtspapper. Lyft över pajdegen i en rund form med 28 centimeters diameter med höga kanter. Tryck upp degen längs med kanterna och skär bort överloppsdeg.
3. Häll över hälften av karamellsåsen på pajbotten och toppa med äppelfyllningen.
Topping
1. Tillred toppingen genom att blanda ihop mjöl och socker. Skär smöret i små tärningar och använd en gaffel, eller händerna, för att blanda ihop allting till en smulig massa. Rör ner delvis grovt hackade och delvis hela pekannötter. Strö smulblandningen över pajen.
2. Grädda äppelpajen på ugnens nedersta fals i 65 minuter. Häll resten av karamellsåsen på pajen och låt därefter svalna innan servering. Servera pajen med vaniljsås eller vaniljglass.
Du kanske också gillar
Ingredienser
Pajdeg
125 g | Smör |
2 dl | Vetemjöl |
1 dl | Grahamsmjöl |
2 msk | Socker |
1,5 msk | Vatten |
0,5 krm | Muskotnöt |
Salt karamellsås
100 g | Socker |
50 g | Smör |
0,5 dl | Grädde |
0,5 dl | Flingsalt |
Fyllning
6 st | Äppel |
1 tsk | Citronsaft |
2 krm | Vaniljpulver |
1 dl | Pekannötter |
3 msk | Socker |
3 tsk | Kanel |
1 msk | Majsstärkelse |
Topping
1,5 dl | Grahamsmjöl |
0,5 dl | Socker |
100 g | Kallt smör |
0,5 dl | Pekannötter |
1 dl | Salted caramel |
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar