Bostonkaka

Bostonkaka görs på bulladeg och fylls med mandelmassa, smör, socker och kanel. Denna variant innehåller ingen kardemumma.

Skrivet av Sofie Sergelius
14 Portioner
02:15
00:40
Medel

Tillagning

1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en stor beredningsskål och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst upp.

2. Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.

3. Vispa upp ägget i en liten skål. Använd hälften av ägget i degen och resten för att pensla den färdiga Bostonkakan med.

4. Tillsätt socker, ägg och salt. Vispa ihop så att allting blandar sig.

5. Rör ner vetemjölet lite i taget tills det bildats en smidig deg. Lämna 1 dl vetemjöl i måttet.

6. Häll det smälta smöret på degen och knåda tills allt smör blandats in. Tillsätt det sista vetemjölet och knåda i ett par minuter.

7. Lägg en bakduk över degen och ställ på ett varmt ställe in köket. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 60 minuter.

8. Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord dela i två delar. Kavla ut degen till en rektangel, ca 40 x 50 cm.

9. Pensla på smöret så att det täcker hela degplattan och stör på socker och kanel i ett jämnt lager. Riv över mandelmassan.

10. Rulla ihop degen från långsidan. Dela degen i 8 delar ifall du använder en 23 cm springform, och i 12 delar ifall du använder en 26 cm springform.

11. Värm ugnen till 175 grader.

12. Lägg upp bullarna med ena fyllningssidan uppåt in i springformen. Låt jäsa i 30 minuter.

13. Pensla Bostonkakan med ett halvt ägg.

14. Grädda i 40 minuter på mellersta falsen.

Ingredienser

Portioner: 14
-
+

Deg

25 g Färskjäst
2,5 dl Mjölk
1 dl Socker
0,5 st Ägg
0,5 tsk Salt
7,5 dl Vetemjöl
100 g Smält smör

Fyllning

100 g Smält smör
75 g Mandelmassa
1,5 dl Socker
1,5 msk Kanel

Pensling

0,5 st Ägg

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar