Choklad­bostonkaka

En maffigare variant av den traditionella Bostonkakan. Med både hackad choklad och Nutella i fyllningen är det få som kan motstå att ta en bit till.

Skrivet av Sofie Sergelius
14 Portioner
02:15
00:40
Medel

Tillagning

1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en stor beredningsskål och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst upp.

2. Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.

3. Vispa upp ägget och häll hälften i smeten. Spara den andra halvan till penslingen.

4. Tillsätt socker, ägg och salt. Vispa ihop så att allting blandar sig.

5. Rör ner vetemjölet lite i taget tills det bildats en smidig deg. Lämna 1 dl vetemjöl i måttet. Häll det smälta smöret på degen och knåda tills allt smör blandats in. Tillsätt det sista vetemjölet och knåda i ett par minuter.

6. Lägg en bakduk över degen och ställ på ett varmt ställe in köket. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 60 minuter.

7. Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord dela i två delar. Kavla ut degen till en rektangel, ca 40 x 50 cm.

8. Blanda ihop Nutella med det smälta smöret och pensla över degen. Grovhacka chokladen.

9. Strö över socker, kanel, riven mandelmassa och den grovhackade choklad.

10. Rulla ihop längs långsidan och dela degen i 8 delar ifall du använder en 23 cm springform, och i 12 delar ifall du använder en 26 cm springform.

11. Pensla Bostonkakan med ägget som blev över från degen.

12. Värm ugnen till 175 grader.

13. Lägg upp bullarna med ena fyllningssidan uppåt in i springformen. Låt jäsa i 30 minuter.

14. Grädda Bostonkakan i 40 minuter på mellersta falsen.

Ingredienser

Portioner: 14
-
+

Deg

25 g Färskjäst
2,5 dl Mjölk
1 dl Socker
0,5 st Ägg
0,5 tsk Salt
7,5 dl Vetemjöl
100 g Smält smör

Fyllning

100 g Smält smör
2 msk Nutella
100 g Mörk blockchoklad
1 dl Farinsocker
0,5 msk Kanel
75 g Mandelmassa

Pensling

0,5 st Ägg

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar