Festlig moussetårta

En moussetårta med kladdigt chokladbotten, päronkompott, vaniljmousse, grädde & marsipan på! Passar bra till bröllop men även som en tårta till andra tillställningar.

Receptet "Festlig moussetårta" är i samarbete med Optima

Logo cmyk
12 Portioner
Lätt

Tillagning

Chokladbotten

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Smält smöret i mikro eller kastrull.

3. Vispa ägg och socker luftigt.

4. Blanda de torra ingredienserna.

5. Rör ner de torra ingredienserna i ägg- och sockerblandningen.

6. Rör ner smöret.

7. Blanda allt till en jämn smet.

8. Häll smeten i en smörad form, helst en form med löstagbar kant ca. 24cm diameter.

9. Grädda i mitten av ugnen ca. 15-20 min. Den får kännas lite skarpare på ytan men lite mjuk och lös inuti.

10. Ta inte lös botten från formen.

11. Sätt gärna ett plastband eller bakplåtspapper runt inre kanten i formen så att kompotten och moussen inte fastnar.

Päronkompott

1. Blanda alla ingredienserna i en kastrull, låt sjuda på medelvärme i ca.10-15 min.

2. När smeten har svalnat, häll den på chokladbotten.

3. Sätt in i kyl eller frys en liten stund om kompotten är rinnande.

Vaniljmousse

1. Använd rumstempererade ägg (äggen får inte vara kalla för att gelatinet kan stelna och bilda klumpar när du blandar i gelatin med äggsmeten)

2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

3. Snitta vaniljstången, blanda med grädde och vispa hårt.

4. Ta en ny bunke och vispa ägg och socker pösigt.

5. Smält gelatinet och häll den i äggsmeten, rör om.

6. Vänd sist ner grädden i äggsmeten.

Ingredienser

Portioner: 12
-
+

Chokladbotten

3 st Ägg
3 dl Strösocker
2 dl Vetemjöl
1 dl Kakaopulver
0,5 msk Vaniljsocker
2 krm Salt

Päronkompott

300 g Päron
0,75 dl Vatten
0,5 dl Farinsocker
0,5 tsk Vaniljsocker
0,25 tsk

Vaniljmousse

4 dl Ägg
1 st Vaniljstång
4 dl Vispgrädde
1,25 dl Strösocker
4 st Gelatinblad

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar