Klassiska munkar

Jag vill ha munkar, munkar, munkar med hål i! Enkla, sockersöta munkar är perfekta att bjuda på till Vappen.

Skrivet av Sofie Sergelius
16 Portioner
02:00
00:50
Medel

Tillagning

1. Värm upp mjölken till kroppstemperatur, ca 37 grader.

2. Smula ner jästen i en beredningsskål och häll på mjölken. Blanda tills all jäst är utspädd.

3. Vispa i ägg, socker, salt och kardemumma. Tillsätt vetemjöl lite i taget tills degen lossnar från beredningsskålens kanter.

4. Tillsätt det smälta smöret och knåda tills det bildats en smidig deg.

5. Jäs degen till dubbel storlek under en bakduk, ca 60 minuter.

6. Lägg mjöl på ett bakbord och stjälp ut degen. Dela degen i 16 delar. Rulla degbitarna till jämna bollar.

7. Använd tummen och pekfingret för att göra ett hål mitt i munken. Rulla runt fingrarna tills det bildats ett rejält hål i mitten av munken.

8. Lägg alla munkar på ett bakplåtspapper och lägg en bakduk över. Låt munkarna jäsa i 30 minuter.

9. Hetta upp oljan till 180 grader i en tjockbottnad kastrull. Använd en stektermometer för att vara säker på att oljan är rätt temperatur innan du börjar fritera.

10. Fritera ett par munkar i taget. Se till att det inte är för trångt i kastrullen eftersom oljans temperatur då faller. Vänd på munkarna då de fått en gyllenbrun färg, efter ca 3-4 minuter.

11. Klä en tallrik med hushållspapper som munkarna läggs på efter friteringen. Ta upp munkarna ur oljan med hjälp av en hålslev, och lägg på hushållspappret så att överlopps olja kan rinna av.

12. Häll upp fint strösocker på en tallrik och rulla munkarna i sockret. Servera munkarna varma med ett glas mjöd.

Ingredienser

Portioner: 16
-
+

Deg

25 g Färskjäst
2,5 dl Mjölk
1 st Ägg
Socker
1 tsk Salt
0,5 msk Kardemumma
8 dl Vetemjöl
75 g Smält smör

Topping

1,5 dl Finkornigt strösocker

Till fritering

1 liter Rypsolja

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar