Salta och syrliga munkar varsågod!
Tillagning
1. Värm upp mjölken till kroppstemperatur, ca 37 grader.
2. Smula ner jästen i en beredningsskål och häll på mjölken. Blanda tills all jäst är utspädd. Tillsätt lakrits-citronkvargen.
3. Riv skalet på två citroner.
4. Vispa i ägg, socker, salt, citronskal och lakritspulver. Tillsätt vetemjöl lite i taget tills degen lossnar från beredningsskålens kanter.
5. Tillsätt det smälta smöret och knåda tills det bildats en smidig deg.
6. Jäs degen till dubbel storlek under en bakduk, ca 60 minuter.
7. Strö lite mjöl på ett bakbord och stjälp ut degen. Dela degen i 36 delar. Rulla degbitarna till jämna bollar.
8. Täck munkarna med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
9. Hetta upp oljan till 180 grader i en tjockbottnad kastrull. Använd en stektermometer för att vara säker på att oljan är rätt temperatur innan du börjar fritera.
10. Fritera ett par munkar i taget. Se till att det inte är för trångt i kastrullen eftersom oljans temperatur då faller. Vänd på munkarna då de fått en gyllenbrun färg, efter ca 2-3 minuter, lite beroende på.
11. Klä en tallrik med hushållspapper som munkarna läggs på efter friteringen. Ta upp munkarna ur oljan med hjälp av en hålslev, och lägg på hushållspappret så att överlopps olja kan rinna av.
12. Häll upp finkornigt strösocker och lakritspulver på en tallrik. Blanda väl. Rulla munkarna i lakritssockret och servera dem varma med ett glas mjöd.
Du kanske också gillar
Ingredienser
Deg
25 g | Färskjäst |
1,5 dl | Mjölk |
200 g | Lakrits- och citronkvarg (Valio) |
1 st | Ägg |
1 dl | Socker |
1 tsk | Salt |
2 msk | Lakritspulver |
2 st | Citron |
8 dl | Vetemjöl |
75 g | Smält smör |
Till fritering
1 liter | Rypsolja |
Lakritssocker
2 dl | Finkornigt strösocker |
1 msk | Lakritspulver |
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar