Blanda matchapulver i munkdegen så får du utöver en spännande färg, även en trevlig eftersmak!
Tillagning
1. Värm upp mjölken till kroppstemperatur, ca 37 grader.
2. Smula ner jästen i en beredningsskål och häll på mjölken. Blanda tills all jäst är utspädd.
3. Vispa i ägg, socker, salt, matchapulver och vaniljpulver. Tillsätt vetemjöl lite i taget tills degen lossnar från beredningsskålens kanter.
4. Tillsätt det smälta smöret och knåda tills det bildats en smidig deg.
5. Jäs degen till dubbel storlek under en bakduk, ca 60 minuter.
6. Lägg mjöl på ett bakbord och stjälp ut degen. Dela degen i 36 delar. Rulla degbitarna till jämna bollar.
7. Lägg alla munkar på ett bakplåtspapper och lägg en bakduk över. Låt munkarna jäsa i 30 minuter.
8. Hetta upp oljan till 180 grader i en tjockbottnad kastrull. Använd en stektermometer för att vara säker på att oljan är rätt temperatur innan du börjar fritera.
9. Fritera ett par munkar i taget. Se till att det inte är för trångt i kastrullen eftersom oljans temperatur då faller. Vänd på munkarna då de fått en gyllenbrun färg, efter ca 3-4 minuter.
10. Klä en tallrik med hushållspapper som munkarna läggs på efter friteringen. Ta upp munkarna ur oljan med hjälp av en hålslev, och lägg på hushållspappret så att överlopps olja kan rinna av.
11. Häll upp finkornigt strösocker på en tallrik och blanda i matchapulver. Rulla munkarna i sockret och servera.
Du kanske också gillar
Ingredienser
Deg
25 g | Färskjäst |
2,5 dl | Mjölk |
1 st | Ägg |
1,25 dl | Socker |
1 tsk | Salt |
2 msk | Matchapulver |
0,5 tsk | Vaniljpulver |
8 dl | Vetemjöl |
75 g | Smält smör |
Till fritering
1 liter | Rypsolja |
Matchasocker
2 dl | Finkornigt strösocker |
1 tsk | Matchapulver |
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar