Munkar med hallonsylt

Fyll munkarna med hallonsylt och doppa i vitchoklad, svårare än så är det inte.

Skrivet av Sofie Sergelius
16 Portioner
02:20
00:50
Medel

Tillagning

Hallonsylt

1. Häll de frysta hallonen i en liten kastrull och koka på låg värme tills alla hallon tinat.

2. Tillsätt syltsockret och koka i 5 minuter. Häll upp sylten i en steriliserad burk och ställ i kallt.

Munkar

1. Värm upp mjölken till kroppstemperatur, ca 37 grader.

2. Smula ner jästen i en beredningsskål och häll på mjölken. Blanda tills all jäst är utspädd.

3. Vispa i ägg, socker, salt, kardemumma och vaniljpulver. Tillsätt vetemjöl lite i taget tills degen lossnar från beredningsskålens kanter.

4. Tillsätt det smälta smöret och knåda tills det bildats en smidig deg.

5. Jäs degen till dubbel storlek under en bakduk, ca 60 minuter.

6. Lägg mjöl på ett bakbord och stjälp ut degen. Kavla ut degen tills den är ca 0.5 cm tjock.

7. Använd en kaffekopp eller annan rund form med ca 6 cm diameter för att trycka ut 32 cirklar ur degen.

8. Ta fram sylten. Lägg 1 tsk sylt på mitten av hälften av degplattorna. Täck med en till degplatta och nyp ihop kanterna ordentligt.

9. Täck munkarna med en bakduk och låt dem jäsa i 30 minuter.

10. Hetta upp oljan till 180 grader i en tjockbottnad kastrull. Använd en stektermometer för att vara säker på att oljan är rätt temperatur innan du börjar fritera.

11. Fritera ett par munkar i taget. Se till att det inte är för trångt i kastrullen eftersom oljans temperatur då faller. Vänd på munkarna då de fått en gyllenbrun färg, efter ca 3-4 minuter.

12. Klä en tallrik med hushållspapper som munkarna läggs på efter friteringen. Ta upp munkarna ur oljan med hjälp av en hålslev, och lägg på hushållspappret så att överlopps olja kan rinna av.

13. Grovhacka vitchokladen och lägg i en mikro-säker skål. Smält chokladen i 30 sekunders etapper i mikrovågsugnen och rör om mellan varven.

14. Doppa munkarna i vitchokladen och låt chokladen stelna innan servering.

Ingredienser

Portioner: 16
-
+

Hallonsylt

200 g Frysta hallon
65 g Syltsocker

Deg

25 g Färskjäst
2,5 dl Mjölk
1 st Ägg
1,25 dl Socker
1 tsk Salt
0,5 msk Kardemumma
0,5 tsk Vaniljpulver
8 dl Vetemjöl
75 g Smält smör

Till fritering

1 liter Rypsolja

Att doppa i

200 g Vitchoklad

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar