Fyll munkarna med hallonsylt och doppa i vitchoklad, svårare än så är det inte.
Tillagning
Hallonsylt
1. Häll de frysta hallonen i en liten kastrull och koka på låg värme tills alla hallon tinat.
2. Tillsätt syltsockret och koka i 5 minuter. Häll upp sylten i en steriliserad burk och ställ i kallt.
Munkar
1. Värm upp mjölken till kroppstemperatur, ca 37 grader.
2. Smula ner jästen i en beredningsskål och häll på mjölken. Blanda tills all jäst är utspädd.
3. Vispa i ägg, socker, salt, kardemumma och vaniljpulver. Tillsätt vetemjöl lite i taget tills degen lossnar från beredningsskålens kanter.
4. Tillsätt det smälta smöret och knåda tills det bildats en smidig deg.
5. Jäs degen till dubbel storlek under en bakduk, ca 60 minuter.
6. Lägg mjöl på ett bakbord och stjälp ut degen. Kavla ut degen tills den är ca 0.5 cm tjock.
7. Använd en kaffekopp eller annan rund form med ca 6 cm diameter för att trycka ut 32 cirklar ur degen.
8. Ta fram sylten. Lägg 1 tsk sylt på mitten av hälften av degplattorna. Täck med en till degplatta och nyp ihop kanterna ordentligt.
9. Täck munkarna med en bakduk och låt dem jäsa i 30 minuter.
10. Hetta upp oljan till 180 grader i en tjockbottnad kastrull. Använd en stektermometer för att vara säker på att oljan är rätt temperatur innan du börjar fritera.
11. Fritera ett par munkar i taget. Se till att det inte är för trångt i kastrullen eftersom oljans temperatur då faller. Vänd på munkarna då de fått en gyllenbrun färg, efter ca 3-4 minuter.
12. Klä en tallrik med hushållspapper som munkarna läggs på efter friteringen. Ta upp munkarna ur oljan med hjälp av en hålslev, och lägg på hushållspappret så att överlopps olja kan rinna av.
13. Grovhacka vitchokladen och lägg i en mikro-säker skål. Smält chokladen i 30 sekunders etapper i mikrovågsugnen och rör om mellan varven.
14. Doppa munkarna i vitchokladen och låt chokladen stelna innan servering.
Du kanske också gillar
Ingredienser
Hallonsylt
200 g | Frysta hallon |
65 g | Syltsocker |
Deg
25 g | Färskjäst |
2,5 dl | Mjölk |
1 st | Ägg |
1,25 dl | Socker |
1 tsk | Salt |
0,5 msk | Kardemumma |
0,5 tsk | Vaniljpulver |
8 dl | Vetemjöl |
75 g | Smält smör |
Till fritering
1 liter | Rypsolja |
Att doppa i
200 g | Vitchoklad |
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar