Prinsesstårta

Prinsesstårta är en tårta överdragen med marsipan. Denna variant är fylld med grädde, vaniljkräm och hallonsylt.

Receptet "Prinsesstårta" är i samarbete med Optima

Logo cmyk
Skrivet av Emelie Lindholm, bagare/konditorstuderande Optima
16 Portioner
01:00
04:00
Avancerat

Tillagning

Tårtbotten

1. Ställ in ugnen på 175 garder.

2. Smörj en rund form med ca 26 - 28 cm i diameter (för 16 bitar).

3. Vispa ägg och socker pösigt.

4. Blanda vetemjöl, potatismjöl, och bakpulver. Låt det rinna genom en sil så att alla klumpar försvinner.

5. Vänd sedan ner de torra ingredienserna i smeten och rör om försiktigt så att inte luften försvinner.

6. Häll upp smeten i en form och ställ in i ugnen. Låt vara i ca. 40 minuter.

7. Låt kakan stå kvar i formen några minuter, Stjälp sedan upp den och låt kallna.

8. Dela kakan i 3 bottnar.

Fyllning

1. Vispa grädden tjock och tillsätt lite vaniljsocker för mera smak.

2. Fukta en botten med valfri saft eller med sockervatten. Bred på hallonsylt.

3. Lägg på nästa botten och fukta den, bred på ett lagom tjockt lager med vaniljkräm. Bred på grädden över vaniljkrämen och försök forma till en rund kupol.

4. Lägg på den sista bottnen försiktigt över grädden, fukta bottnen och försök forma den rund genom att trycka ner kanterna lite i grädden.

5. Bred på ett tunt lager med grädde runt hela tårtan så att marsipanen skall fästa.

Dekoration

1. Kavla ut marsipanen och lägg den försiktigt på tårtan.

2. Dekorera med ros och blad.

3. Sikta på florsocker

Ingredienser

Portioner: 16
-
+

Tårtbotten

8 st Ägg
4 dl Socker
2 dl Vetemjöl
2 dl Potatismjöl
4 tsk Bakpulver

Fyllning

6 dl Vaniljkräm
8 dl Vispgrädde
1 dl Hallonsylt

Garnering

Marsipan (originalfärg grön)
Marsipanros och -blad (originalfärg, rosa ros och gröna blad)
Florsocker

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar