Rabarber Tiramisu

Tiramisu med en rabarbersylt - en finsk twist på en italiensk klassiker.

Skrivet av Sofie Sergelius
4 Portioner
00:30
04:00
Lätt

Tillagning

Rabarbersylt

1. Tvätta och skala rabarbern. Skär rabarbern i små bitar.

2. Tvätta, skär bort bladen och skiva jordgubbarna.

3. Lägg rabarber, jordgubbar och socker i en liten kastrull och koka på medelvärme i ca 10 minuter.

4. Ta bort kastrullen från värmen och använd en stavmixer för att mixa sylten slät. Låt svalna och tillred tiramisu under tiden.

Tiramisu

1. Koka en kopp espresso och låt svalna.

2. Häll upp grädde i en beredningsskål.

3. Vispa grädden tillsammans med 1 msk socker och vaniljpulvret tills den är stadig.

4. Lägg äggulor i en beredningsskål och tillsätt resten av sockret. Rör ner mascarpone och vispa ihop till en fast blandning.

5. Vänd ner den vispade grädden i mascarponeblandningen. Rör därefter försiktigt ner två tredjedelar av den kalla rabarbersylten.

6. Häll den avsvalnade espresson i en skål med låga kanter. Blanda i cointreau.

7. Doppa försiktigt ett savoiardkex i taget i espresson. Gör det snabbt så att kexet inte hinner smulas sönder.

8. Lägg en matsked rabarbersylt i 4 serveringsskålar eller -glas. Lägg två kex på sylten, toppa med mascarponeblandning och upprepa med kex och ett lager mascarponeblandning till.

9. Ställ glasen i kallt i minst 2 timmar. Tiramisu blir bara bättre av att få stå, varav du bra kan göra den redan dagen innan servering.

10. Toppa glasen med riven vitchoklad innan servering.

Ingredienser

Portioner: 4
-
+

Rabarbersylt

150 g Rabarber
50 g Färska jordgubbar
0,5 dl Syltsocker

Tiramisu

1,5 dl Espresso
1,5 dl Grädde
2,5 msk Socker
0,5 tsk Vaniljpulver
2 st Äggula
250 g Mascarpone
0,5 dl Cointreau
200 g Savioardikex (Ladyfingers)
50 g Vitchoklad

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar