Biscotti, som även går under namnet cantuccini, betyder”gräddad två gånger”. Dessa italienska kex bakas som namnet indikerar två gånger, en gång hel och en gång efter att kexen skurits.
Ingredienser
Biscotti
6 dl | Finmalet glutenfritt mjöl |
1,25 dl | Kakaopulver |
0,5 tsk | Salt |
200 g | Mörk blockchoklad |
120 g | Smör |
2 dl | Strösocker |
2 st | Ägg |
1 tsk | Vaniljpulver |
2 dl | Gräddkarameller (typ Omar) |
1 dl | Saltade och rostade jordnötter |
Karamellsås
2,5 dl | Strösocker |
100 g | Smör |
1,5 dl | Grädde |
Chokladsås
80 g | Mörk blockchoklad |
1 msk | Grädde |
Dekoration
20 g | Saltade och rostade jordnötter |
50 g | Gräddkarameller (typ Omar) |
Tillagning
Biscotti
1. Värm ugnen till 150 grader.
2. Blanda ihop mjöl, kakaopulver, salt, bakpulver och 120 g hackad choklad i en hushållsassistent och mixa på medel hastighet i 1 minut.
3. Vispa ihop smör och socker och tillsätt sedan vaniljpulver och ägg. Vispa ihop tills smeten är jämn och fin.
4. Tillsätt smörblandningen i mjölblandningen som är kvar i hushållsassistenten och blanda ihop tills degen är jämn.
5. Rör ner den hackade chokladen, gräddkaramellerna och de saltade jordnötterna.
6. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och forma till en bred avlång stång. Grädda i 30 minuter på mellersta falsen.
7. Ta bort det nu enorma kexet ur ugnen och låt svalna i 15 minuter innan du skär kexet i mindre bitar. Låt svalna 15 minuter till.
8. Grädda ytterligare 10 minuter och låt sedan svalna.
Karamellsås
1. Gör karamellsåsen genom att smälta socker i en kastrull tills sockret fått en gyllenbrun färg. Tillsätt smör och låt smälta under ständig omrörning.
2. Tillsätt slutligen grädde och låt koka i en minut. Ställ åt sidan för att svalna.
Chokladsås
1. Gör chokladsåsen genom att smälta chokladen i en kastrull eller i mikron. Tillsätt grädde och rör om.
Dekoration
1. Dekorera biscottina genom att hälla över choklad och karamellsås och sedan strö över de hackade karamellerna och salta jordnötterna. Servera med en espresso eller en kopp te.
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar