Ugns­bakade äppel­donitsar

Mjuka och maffiga donitsar som bakats i ugn. Smeten går även att hälla i muffinsformer = maffiga äppelmuffinsar.

Skrivet av Sofie Sergelius
15 Portioner
00:20
00:20
Lätt

Tillagning

1. Värm ugnen till 180 grader.

2. Gör egen kärnmjölk genom att blanda citronsaften i mjölken. Låt stå i 10 minuter tills det bildats lite klumpar i mjölken.

3. Smält smöret och låt svalna.

4. Blanda mjöl, bakpulver, salt, soda, nejlika, kanel, kardemumma och muskotnöt i en beredningsskål.

5. Blanda det smälta smöret med ägget, socker, kärnmjölken och äppelmos i en beredningsskål. Riv äpplet och rör ner i smeten.

6. Tillsätt hälften av mjölblandningen i smörblandningen och rör om. Tillsätt resten av mjölblandningen och rör om till en jämn och slät smet.

7. Häll över smeten i en spritspåse och klipp av ändan. Spritsa smeten i smorda donitsformar. Fyll formarna bara ¾ fulla. Jämna ut ytan och ställ på mellersta falsen i ugnen. Grädda donitsarna i 13 minuter, ta ut ur ugnen och låt dem svalna i 5 minuter innan de trycks ut ur formen.

8. Blanda ihop socker och kanel i en skål. Pensla alla donitsar med smör och doppa dem därefter i sockerblandningen. Låt svalna innan servering.

Ingredienser

Portioner: 15
-
+

Smet

5 dl Vetemjöl
2 msk Bakpulver
0,5 tsk Salt
1 krm Matsoda
1 krm Malen nejlika
1 msk Kanel
1 tsk Kardemumma
1 krm Malen muskotnöt
0,5 dl Smält smör
1,25 dl Farinsocker
1 st Ägg
0,75 dl Mjölk
1 msk Citronsaft
1 krm Vaniljpulver
1,25 dl Äppelmos
2 st Äppel

Kanelsocker

50 g Smält smör
1 msk Kanel
1 dl Socker

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar