Ankbröst gifter sig utmärkt med portvin.
Tillagning
Palsternackspuré
1. Skala och tärna palsternackan. Lägg bitarna i en kastrull, klicka i smör och fräs i ett par minuter.
2. Tillsätt grädde, mjölk och salt och låt småputtra i 20 minuter tills palsternackan är riktigt mjuk.
3. Häll över i en matberedare och kör till en riktigt slät puré. Tillsätt 2 matskedar grädde ifall purén känns för tjock.
4. Häll över purén i en finmaskig sil och pressa igenom silen med hjälp av en sked.
5. Häll tillbaka purén i kastrullen och värm upp då alla andra delar är klara.
Anka och brysselkål
1. Värm ugnen till 225 grader.
2. Placera ankbrösten på ett skärbräde med fettsidan upp. Skåra fettet till ett rutmönster med en riktigt vass kniv.
3. Salta och peppra fettsidan på filéerna.
4. Hetta upp en stekpanna och placera ankbrösten i pannan med den skårade fettsidan neråt. Salta och peppra den fettfria sidan som är uppåt i pannan.
5. Stek ankbrösten i ett par minuter tills fettsidan är gyllenbrun och knaprig.Vänd på ankbrösten så att den fettfria sidan kommer neråt i pannan. Stek ytterligare två till tre minuter. Spara fettet från stekningen till såsen!
6. Lägg brösten med fettsidan upp i en ugnssäker form. Tryck in en stektermometer i den tjockaste delen på en av brösten. Stek tills innertemperaturen är 62 grader.
7. Ta ut och låt vila cirka 5 minuter på ett skärbräde. Skär därefter brösten i skivor.
8. Koka upp lätt saltat vatten.
9. Skär bort torra delar av brysselkålen och ta bort de yttersta bladen.
10. Koka brysselkålen i 5-7 minuter.
11. Ånga av vattnet och klicka i smör.
Portvinssås
1. Skala och finhacka schalottenlöken och fräs i en liten kastrull tillsammans med smöret.
2. Tillsätt portvin, köttbuljong och björnbärssylt och låt såsen sjuda på medelvärme i 15 minuter.
3. Sila av såsen, häll tillbaka i kastrullen och vispa ner smöret och ankfettet. Ta bort såsen från värmen och servera med ankbröstet. TIPS: Du kan även byta ut björnbärssylten mot körsbärssylt.
Sammanställning
1. Klicka ett par matskedar av palsternackspurén på en tallrik.
2. Skär ett par av brysselkålarna på hälft och placera bredvid purén.
3. Placera det skivade ankbröstet på purén och ringla över av portvinssåsen.
4. Strö över lite flingsalt, finhackad basilika och grovmalen svartpeppar.
Ingredienser
4 st | Ankbröst |
1 tsk | Salt |
0,5 tsk | Grovmalen svartpeppar |
400 g | Brysselkål |
0,5 tsk | Salt |
1 msk | Smör |
Att strö över
1 tsk | Flingsalt |
2 krm | Grovmalen svartpeppar |
1 msk | Färsk basilika |
Palsternackspuré
300 g | Palsternacka |
25 g | Smör |
1 dl | Grädde |
1,5 dl | Mjölk |
3 krm | Salt |
Portvinssås
2 st | Schalottenlök |
0,5 tsk | Smör |
1 dl | Portvin |
3 dl | Vatten |
1 st | Köttbuljongtärning |
2 msk | Björnbärssylt |
25 g | Mjukt smör |
2 msk | Ankfett |
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar